Експеримент чишћења територије

marsden-point-novi-zelandПише Мара Кнежевић Керн

Која је веза између учесталих земљотреса на Новом Зеланду и неконтролисаног бушења тла од стране нестручних нафтних компанија?

Серија земљотреса на Новом Зеланду привукла је пажњу сеизмолога и независних истраживачких тимова, забринутих због открића да се не ради о природном померању тла већ да су земљотреси – као онај у области Кентербери 2011 – настали услед бесомучног, неконтролисаног бушења тла од стране нафтних компанија.

ЗОНА СМРТИ С обзиром на то да је Нови Зеланд са својих 15 базена богатих нафтом и земним гасом сврстан у четврту по величини ексклузивну економску зону, не чуди што компаније убрзано заузимају позиције како би се докопале права на истраживање и експлоатацију природног богатства земље.

Уз свесрдну помоћ Владе и корумпираних политичара, нафтне компаније су дуж приобалног појаса почеле да отварају бушотине, како под водом, тако и на копну, док у унутрашњости острва фракинг технологијом истискују земни гас из шкриљаца. С порастом броја бушотина расте незадовољство локалног становништва које једину перспективу види у побуни или у напуштању земље предака. Суочена са растућим бунтом, Влада ангажује све веће полицијске снаге, штитећи интересе компанија како се уговорима и обавезала.

У области Кентербери ничу бушотине компаније Анадарко петролеум, познате по јавашлуку, нестручности и неодговорности што је довела до еколошке катастрофе у Мексичком заливу. Истрага је утврдила да је до излива нафте дошло због неадекватних мера заштите при бушењу на неуобичајено великој дубини, а кривци су се извукли са места злочина уз признање да не знају како да санирају бушотину и зауставе нафту.

Напустивши место злочина Анадарко се бацио на нову жртву, најавивши (2012) да ће – након сеизмичких испитивања морског дна – започети бушење „врло, врло дубоке бушотине – преко хиљаду метара дубоке“. Заливски експеримент се понавља, иако компанија нема решење за санацију евентуалног изливања нафте на тако великим дубинама.

Мексички залив је након хаварије претворен у зону смрти, у којој су остали само сиромашни припадници црначког становништва, а Новозеланђанима прети додатна опасност – померање сеизмички осетљивог тла због све агресивније иритације подземних стена. Динамику природних тектонских активности ремети упумпавање, под притиском, великих количина воде помешане с хемикалијама како би се из шкриљаца ослободио земни гас. Последице су застрашујуће, будући да се у паузи између разорних земљотреса, земља непрестано тресе. 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *