Земљотрес с потписом

italija-1Пише Мара Кнежевић Керн

Да ли иза сеизмичких поремећаја на тлу Италије стоје тајни геоинжењеринг експерименти, и коју улогу НАТО-а има у њима

Док земљотреси у Италији узимају свој данак, погађајући најугроженије слојеве становништва, предузимачи трљају руке, а званичници на ТВ дају бесрамне изјаве: „Ово је прилика за економски развој.“

ИГРА РИХТЕРИМА На питање репортера шта би требало најхитније послати угроженима, представници локалне самоуправе узвикују: soldi (новац)! Организују се помпезне хуманитарне свечаности на којима се прикупља новац, банке отварају специјалне рачуне на које би требало да се слије новац. Soldi, soldi…одјекује Италијом, иако власти још нису поднеле извештај о прикупљеним солдима поводом претходног земљотреса из 2012, чије жртве још увек живе под шаторима, чекајући још једну зиму.

Манипулише се и рихтерима. Аутор документарца „Истина о земљотресу 2016“ анализира вести о земљотресу, откривајући да је „у ходу“ дошло до промене информација. Тако је читач вести на „TG 1“ рекао да је јачина земљотреса 6,2 Рихтера, „Си-Ен-Ену“ – 6,3, а „TV Italia“ – 6. Ово треба тумачити у светлу изјаве Марија Монтија дате након потреса у Емилији 2012, да ће за земљотресе преко 6,1 Рихтера трошкове санације сносити држава, а за оне мање локална самоуправа.

Активисти покрета „Ћинкве стеле“ откривају механизме за отимање хуманитарних пара, а неколико њих се окупило око пројекта „Un aiuto ai centro“ (директна помоћ), покушавајући да осмисле модел прикупљања помоћи која би ишла директно у руке угроженима. Они одлазе на терен о сопственом трошку и потрепштине – воду, храну, ћебад, лекове – предају у руке пострадалима.

Прича о новцу отвара још једну рупу кроз коју цуре паре: кампања за председника која је управо била у току.

У научној јавности што диже свој глас мимо медија главног тока све се гласније поставља питање: у којој мери хемијско запрашивање Италије, изузетно појачано последњих месеци, доприноси покретању тла на овом сеизмички осетљивом подручју? Отворено се указује на улогу антенског система ХААРП у Анкони, о чему су писали истраживачи браћа Розарио и Антонио Марчано. Због истраживања започетих 2005, након појачаних активности НАТО авијације, постали су мета судских истражитеља и полиције која је извршила рацију у њиховом стану, и одузела им сву документацију и компјутере.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *