Почетна / Друштво / ШТО СЕ ГРБО РОДИ…

ШТО СЕ ГРБО РОДИ…

МУЧНА ПОДЕЛА НАСЛЕЂА ИЗМЕЂУ БИВШЕ БРАЋЕ

otimacinaПише Слободан Иконић

И поред потписаног Споразума о питањима сукцесије некадашње СФРЈ, већ 15 година траје овај мукотрпан процес, пун политичких опструкција, с тенденцијом да не буде никада до краја остварен

Четврт века од почетка сукоба и нестанка СФРЈ још увек трају последице тог чина, а прате га анимозитети, суревњивости и прегањања између шест новонасталих држава. Последице насталог антагонизма нису само територијалне и политичке већ су везане и за заштиту својине, стечене за време постојања заједничке државе. Бар оне која није нестала у крвавом сукобу и пламену рата с краја прошлог века.

Да се у јавности, с времена на време, не појаве бизарне гласине, попут оне да Роберт де Ниро купује Титов стан на Менхетну, односно да је он конкурент још једном америчком глумцу – Џеку Николсону, такође заинтересованом за некретнину некада у власништву СФРЈ коју је купио лично Јосип Броз, скоро да се не би ни знало докле је одмакло решавање проблема сукцесије бивше заједничке државе.

Да сукцесија и даље јесте проблем показало се и приликом недавне заједничке седнице Владе Србије и Словеније у Палати Србије у Београду, после које је српски премијер Александар Вучић рекао „да Србија и Словенија немају отворених питања, осим неких мањих на пољу сукцесије“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *