Поморска трка на Пацифику

Да ли САД и Кину од рата дели само један инцидент

kineska-mornaricaПише МИЛОШ МИЛОЈЕВИЋ

И САД и Кина улажу значајна средства у јачање својих потенцијала у западном делу Пацифика. Док се Вашингтон упиње да задржи статус господара у овом делу света стечен по поразу империјалног Јапана, Пекинг жели сувереност над оним што сматра својим двориштем

Сједињене Америчке Државе у периоду пред нама планирају да се више – а ни у ком случају мање – ангажују у азијско-пацифичком региону. Укратко, ово је порука опсежног есеја америчког секретара за одбрану Еша Картера објављеног недавно у престижном часопису „Форин аферс“. Картерове речи су ехо онога што је још 2011. године изрекао амерички председник Барак Обама – да су САД пацифичка сила која намерава да остане трајно присутна у овом региону. У ауторском тексту „Ребалансирање и безбедност у азијско пацифичком региону“ Картер наводи да су прве фазе преоријентације стратешког тежишта САД на пацифичко подручје прошле и оптимистично гледа на будућност. С друге стране, све већи кинески поморски ангажман у региону и спремност председника Си Ђинпинга да истакне кинеске претензије у Источном и Јужном кинеском мору неизоставно воде ка већој затегнутости у односима две велике силе. Међу тврдолинијашима у америчкој администрацији нису ретки гласови који указују на (за сада) хипотетички сценарио ратног окршаја САД и Кине. Чак је и прилично опрезни бивши државни секретар Хенри Кисинџер у последњем поглављу своје књиге „О Кини“ из 2011. године упозорио на могућност жестоког рата Кине и САД и то вођеног попут сукоба који је пре стотинак година означио почетак слома европске глобалне моћи.

Недавна дешавања око острва у Јужном кинеском мору и супротстављене амбиције Кине и америчких савезника широм региона поново актуелизују ову контроверзну дебату. Поврх тога, својеврсна поморска трка између водећих пацифичких сила има додатан значај, не нужно повезан с перспективама глобалног сукоба.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *