Печат недеље

uckНе  путујте кроз Србију

Након што је, пре нешто више од месец дана, у Србији због сумње да је ратни злочинац ухапшен Нехат Тачи, директор косовске полиције за регион Косовске Митровице, наша полиција ухапсила је због истоветне сумње још једног бившег припадника „Ослободилачке војске Косова“, извесног Хиљмија Кељмендија из Ђаковице. Како су јавили косовски медији, Кељменди је ухапшен док се кроз централну Србију враћао у Немачку у којој живи већ 12 година.
„После притварања потпуковника полиције Косова Нехата Тачија неколико недеља раније под политичким оптужбама, ово хапшење Кељмендија је неприхватљиво и доводи у питање процесе који су постигнути током периода дијалога о нормализацији односа“, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова „Косова“, у коме се додаје да ово министарство „позива држављане Косова (сиц.) који из било којих разлога пролазе кроз Србију, да то максимално избегавају у наредним месецима. Истовремено захтевамо и од других земаља у региону и ЕУ да, као и до сада, не узимају у обзир налоге за хапшење Србије за грађане Косова“.

srpski-vojniciРадо би Србин у војнике

Охрабрујућа вест која сведочи да ипак нисмо изгубили свест о себи и својој држави. Како је јавио Б92, „истраживања показују да је скоро две трећине грађана за поновно увођење обавезног војног рока“, а нарочито је интересантно што је „тај проценат највећи управо међу онима од 19 до 29 година“ које би, наводи Б92, „та обавеза прве погодила“, а заправо обрадовала.
Обавезно служење војног рока, подсећања ради, укинуто је 1. јануара 2011. у склопу реформи наше војске спровођених у америчком интересу (као што је открио „Викиликс“, америчка дипломатска депеша заведена под ознаком 06BELGRADE842), док је на челу српског Министарства одбране био новоизабрани председник Демократске странке Драган Шутановац.
Тренутно се, изјавио је портпарол Министарства одбране и Војске Србије Јован Кривокапић, „не размишља о враћању обавезе служења војног рока“, али уколико таква одлука ипак буде донета, „ми смо, наравно, спремни да је спроведемо“.
У међувремену је добровољно служење војног рока продужено са (само) три месеца на шест месеци, а због великог интересовања (три до шест кандидата за једно место) уведена су и два додатна рока, тако да се у војску одлази, као некада, четири пута годишње – у марту, јуну, септембру и децембру.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *