НИС на Међународној конференцији Београдске берзе представио иновације у припреми гаса

nis-aminsko-postrojenjeНИС је у оквиру  15. Међународне конференције Београдске берзе „Upgrade Belgrade 2016“ представио своја достигнућа из области производње природног гаса и презентовао Аминско постројење, којe је ове године почело са радом у оквиру Погона за припрему и транспорт нафте и гаса у Елемиру.

Аминско постројење је намењено повећању квалитета домаћег природног гаса, које се постиже издвајањем угљен диоксида и осталих гасних примеса. Технологија која се примењује у његовом раду је HiPACT (High Pressure Acidgas Capture Technology), једна од најсавременијих метода у процесу прераде гаса, а уједно и јединствена ове врсте у Европи.

Као друштвено одговорна компанија, НИС је инвестицијом од 30 милиона евра у Аминско постројење произвео двоструки ефекат – поред повећања квалитета гаса и његовог обима, рад овог савременог постројења има позитиван еколошки ефекат који се огледа у спречавању емисије угљен диоксида у атмосферу и омогућава велике уштеде топлотне и електричне енергије.

Рад Аминског постројења на конференцији је представила Мирјана Остојић из Блока Истраживање и производња НИС-а и том приликом истакла да компанија производи гас који је на нивоу квалитета увозног руског гаса, као и да НИС на овај начин доприноси енергетској стабилности Србије.

НИС је и ове године генерални спонзор Међународне конференције Београдске берзе, која окупља најважније компаније и финансијске експерте из Србије и региона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *