Насиље у сигурним кућама

deca-ilustracijaПише Мара Кнежевић Керн

Породичним насиљем над децом уместо криминалистичке службе баве се социјални радници којима је дато овлашћење да по сопственом нахођењу и афинитету предузимају мере 

Медијска кампања под слоганом „заштитимо децу“ поприма агресивне одлике, као да се ради о производу широке потрошње. Ствара се утисак да је српски народ постао до те мере насилан, не само према суседима већ и према сопственој деци, да га треба ставити под старатељство. У надзорном одбору за увођење ванредних мера доминирају правници, чија се не пориче, а „експерти“ за збуњивање јавности увежбавају методе „доктрину шока“.

 

ШТА СЕ ИЗА БРИГЕ КРИЈЕ Уместо јавне расправе о последицама транзиционог холокауста, родитеље проглашавају за главне кривце што нам генерације рођене под крилима Милосрдног анђела показују симптоме хроничног стреса. Адреса на коју кројачи закона шаљу оптужницу је породица, а осумњичени су мајка и отац.

Искуство говори да иза логореичне вербалне бриге за „нашу децу“ стоји новац, а како се он убира и којим се механизмима дели плен говори искуство северноамеричке сиротиње изложене хроничном насиљу институција за „заштиту деце“.

Вишегодишња пракса центара за социјално старање састоји се у потрази за денунцијантима (комшијама, учитељима, педијатрима) да би се на основу пријаве (може бити и анонимна) приступило насилном упадању у кућу уз отимање детета (понекад и све деце) које се потом смешта у колективни сабирни центар одакле га лиферују у руке „старатеља“ (приватних предузетника) чије људске и етичке квалитете нико не проверава. Деца су предавана чак и осуђиваним педофилима, за шта нико није сносио одговорност.

Пред родитељима у Србији стоји одговоран задатак: тражити учешће у измени закона, уз захтев да се у закон уграде механизми за заштиту деце и породице од заштитара. На родитељима је да предузму мере против оних што закон о породици кроје по кулоарима, иза затворених врата, без присуства оних који – од настанка света, силом природних закона – имају искључиво право да штите потомство.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *