Почетна / Култура / Мудри господар лековитих речи

Мудри господар лековитих речи

СВОЈ НА СВОМЕ – ОСАМ ДЕСЕТЛЕЋА ПЕСНИКА
МИЛОВАНА ДАНОЈЛИЋА

milovan-danojlicПише Владимир Димитријевић

„Писац под надзором“, сумњив чак и кад пише „Муку са речима“, Данојлић никад није губио из вида чињеницу да је, по Станиславу Јежију Лецу, речима најтеже кад се осврну и виде да иза њих нико не стоји. Зато је стајао иза својих речи, грудобрана у времену сивила маскираног у вечито прослављање Дана младости…

У безрадосном добу поводе за радост треба славити. И ево једне добре прилике да се радујемо и славимо и мало унапред : следеће, 2017. године, Милован Данојлић (рођен 3. јула 1937. године у Ивановцима код Љига) слави осамдесети рођендан. Потписник ових редова, који од детињства живи и сазрева и од дотока смисла и тумачења света из Данојлићеве поезије и прозе, решио је да, пре тог званичног јулског дана, и читаоце и себе подсети на драгоцену чињеницу Данојлићевог вишедеценијског бдења над нашим језиком. Хитам да први честитам човеку који нема, јер их никад није ни желео, политичку моћ и реформаторски друштвени утицај, али који је кнез српске поезије и прозе, мудри господар лековитих речи и реченица, што седи у високоврхом дворцу наше вековне словесности и дели дарове од свога дара свима који му долазе као брижљиви читаоци.

Овај текст пишем извлачећи из памћења песникове речи и реченице; док радим на њему, нећу погледати ни у једну Данојлићеву књигу, а све што ћу цитирати, цитираћу на основу тетуравог, али егзистенцијално утемељеног, сећања. То је начин да наслутим каква попудбина коју понех на основу онога што сам, деценијама, читао, и с чим сам ишао ка тајни пелуди са грожђа која је Данојлићу доказ „да нешто нејасно има / на земљи и на небесима“. Моји цитати су „из главе“, и, ако их читалац провери, утврдиће да нису најпрецизнији; али су, јер су уобличени изнутра, трајни и присни као двориште нашег детињства.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *