КЊИГЕ И ЖИВОТ

petar_veliki_njegov_zivot_i_svet_i_tom-robert_k_mesi_v-1Роберт К. Меси
ПЕТАР ВЕЛИКИ

„Лагуна“, Београд, 2016

У овом занимљивом делу аутор истражује пут којим је једна неупоредива и јединствена људска стихија преобразила средњовековну Московију у савремену Русију силом оружја, увозом знања и талената и строгом дисциплином. Зачет у тада неуобичајеном браку из љубави, Петар Велики као да је још пре рођења био предодређен за све што је супротно обичајима и навикама старог Руског царства; суочен још као дечак с трагедијом својих блиских сродника коју је донела побуна стрелаца, он је чврсто одлучио да то царство промени. Самоук, препун енергије која смирење налази само у раду, Петар ће се развити у колосалну личност, а своју царевину у нешто што Русија никада дотад није била – у европску силу с којом се мора рачунати у сваком рату и у сваком политичком аранжману. Свуда и увек присутан и телом и духом, Петар Велики неће само оставити својој земљи завештање које ће јој бити темељ за све будуће векове већ ће поставити узор модерног челника државе, који питања унутрашње и спољне политике не решава са свог златног трона него на лицу места, сопственом памећу и ауторитетом, а ако је потребно, и мишицом и оружјем. За ово своје дело аутор је добио Пулицерову награду за најбољу биографију.

cedomir-popovЧедомир Попов
ИСТОРИЈА НА ДЕЛУ

Матица српска, Нови Сад, 2016

У периоду од 1982. до маја 2012. са историчаром Чедомиром Поповим објављено је преко 100 интервјуа у дневним и недељним листовима широм Србије, у Црној Гори и Републици Српској. Ови разговори (неколико њих је штампао и „Печат“) сабрани у књизи „Историја на делу“ заслужују пажњу читаоца. Велики део овог дијалошког штива односи се на историјску тематику, али има и разговора чији су предмет била савремена дешавања на нашој друштвеној и политичкој сцени. Најзаступљенија тема у овим интервјуима била је Матица српска којој је Попов био привржен од почетка свог професионалног деловања.

prilepin-koriceЗахар Прилепин
НИЈЕ ТУЂИ РАТ

„Самзидат Б92“, Београд, 2016

Један од најпознатијих савремених руских писаца Захар Прилепин често одлази у Донбас. Тамо иде у својству специјалног дописника (руског сајта RT), али он је и саветник Александра Захарченка и учесник догађаја у рату. Белешке које је свакодневно објављивао пре Мајдана, у време његовог избијања и после, током ратних дешавања у Донбасу, сабрао је у ову књигу. Желео је, како каже, да оцрта контуре будућности.
„У почетку сам гледао дешавања као човек, заљубљен у Кијев, сматрајући га једним од најлепших градова на свету и саосећајући са народом који ми је био сродан. Затим сам их гледао својим очима, изблиза – долазећи код своје браће ополченаца и сепаратиста у Донбас – час са рискантним сапутницима који су били на потерницама нове Украјине, час сопственим аутомобилом, на челу колона са хуманитарним, па и не само хуманитарним товаром.“

tolevaТеодора Толева
УТИЦАЈ АУСТРОУГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ НА СТВАРАЊЕ АЛБАНСКЕ НАЦИЈЕ

„Филип Вишњић“, Београд, 2016

Књига бугарске историчарке др Теодоре Толеве писана на основу истраживања у Царском краљевском архиву у Бечу, разбија историографске стереотипе, као и претходно саопштена истраживања и закључке о постојању албанске нације у 19. веку, и пре тога. Радећи, наиме, своју докторску дисертацију, Толева је наишла на „архивски инцидент“, документ који потврђује да је на тајним састанцима Аустроугарског двора 1896. донета одлука о формирању албанске нације, али и усаглашени механизми како овај вештачки производ прогласити историјским фактом. Рана смрт Теодоре Толеве прекинула је обећавајућу каријеру. Њен рад у вези са албанском нацијом предмет је даљих истраживања и многих полемика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *