Када ће почети распродаја трећинe светског чернозема?

vrhovna-radaПише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

У Украјини се земља формално, на папиру, штити као национално благо, што она доиста и јесте, али се у пракси распродаје у бесцење, при чему је пољопривреда у овој земљи међу најперспективнијим привредним гранама

Сваки пут када је нека лоби група током последњих 20 година поднела какав предлог закона о регулисању продаје земље у Украјини, Врховна рада, тј. депутати Врховне раде, продужили су мораториј на то, према Уставу, национално богатство. У пракси, међутим, постоје огромне рупе изазване пре свега корупцијом, па земља „нелегално“ доспева у руке страних компанија и домаћих тајкуна – будзашто.

ТРЕЋИНА СВЕТСКИХ ОРАНИЦА Сваки разговор о продаји земље у Украјини изазива бурне и хаотичне дискусије које се неретко завршавају и тучом. Популистички политичари јавно говоре да је опасно и штетно продавати земљу, која је здрава, незагађена пестицидима и чини велики национални ресурс. Невероватно, али Украјина поседује скоро трећину светских ораница (28 одсто). Актуелни власници пољопривредних добара подржавају овакву реторику, плашећи јавност страним корпорацијама. Њима, по правилу, противрече економисти, који набрајају добробити од слободног тржишта земље. Између њих налази се седмомилионска армија Украјинаца, некадашњих обрађивача земље а сада власника исте коју не могу да продају јер држава забрањује. Вредност украјинског чернозема износи, према процени тамошњег министарства пољопривреде, 70 милијарди долара, док само тржиште земље вреди много више, јер је највеће у Европи.

Због амбиција Украјине да уђе у Европску унију, ово питање је постало предмет преговора Брисела и Кијева, са јасно уочљивим немачким интересом. Но, нису само Немци бацили око на украјинску земљу. И Међународни монетарни фонд је даље кредитирање Украјине условио либерализацијом законодавства у области пољопривреде, што очигледно користи компанијама из САД. 

Главни проблем је што посланици украјинске Врховне раде до дана данашњег не желе да прихвате закон који би регулисао тржиште земљом. Почетком октобра 2016. Врховна рада је продужила мораторијум на продају земље до 2018, при чему ово продужење, како смо већ горе поменули, није прво. Позадина свега је да украјински политичари не желе да озаконе продају земље, јер на црном тржишту могу да рачунају на стални мито, при чему Немци као главни у овом бизнису имају Јулију Тимошенко и Олега Љашка.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *