Избеглице могу у Мађарску

madjarski-parlamentЗа „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарски парламент, први пут после шест година, није прихватио амандман премијера Виктора Орбана на Устав

Нови (велики) фијаско мађарског премијера Виктора Орбана: Парламент је 8. новембра одбио план који би Бриселу забранио слање миграната у Мађарску. Предложени уставни амандман добио је 131 од укупно 199 гласова у највишем законодавном телу државе (за усвајање је била потребна двотрећинска већина, тј. 133 гласа). Опозициони посланици из три странке, Јобика (националисти), МСП-а (социјалисти) и ЛМП-а (либерали), њих укупно 65 (иако су били у скупштинској сали) нису гласали, док су три независна посланика гласала против предлога владине коалиције (Фидес–КДНП) за седму по реду модификацију Основног закона (Устава) Мађарске.

[restrict]

ПРЕМИЈЕРОВ АМАНДМАН Орбан је у октобру покренуо поступак за промену Устава како би Бриселу трајно забранио „премештање“ азиланата у Мађарску, тврдећи да тиме испуњава вољу бирача који су на неуспелом референдуму гласали против прихватања азијских и афричких избеглица.

Доиста, на референдуму 2. октобра 98,3 посто бирача изјаснило се против мигрантских квота Европске уније, али је одзив био тек 43,3 одсто, због чега је јавно изјашњавање проглашено – неважећим. Међутим, Орбан је референдумски резултат прогласио за „велику победу“ и устврдио да му она даје легитимитет за промену Устава којом би онемогућио да се заједничке одлуке ЕУ у вези с мигрантима примењују у његовој земљи.

ОПТУЖБЕ Када премијеров амандман, формулисан да „одређено лице може да живи у Мађарској само ако је његов индивидуални захтев одобрен у складу с правним нормама које је усвојио мађарски парламент“ (међу којима не постоји клаузула групног и појединачног усељавања) 8. новембра није прошао, Виктор Орбан је оптужио: „Опозиција је прешла на страну Брисела! Она не представља интересе мађарске нације већ наднационални сурогат унијских бирократа! Упркос томе, коалиција младих демократа (Фидес) и хришћанских демократа (КДНП) мора да обави задатак и спречи усељавање. Савест нам је чиста јер смо код куће урадили све што смо могли. Поприште свих наредних битака селимо у престоницу Уније.“

И шеф посланичке групе Фидеса у државном парламенту Лајош Коша тешко оптужује опозицију, посебно Јобик и МСП. „На националним ’консултацијама’ пет парламентарних странака, приликом којих је усвојен текст предлога против обавезних квота за усељавање избеглица у Мађарску – имао је подршку већу од двотрећинске (у њега су биле имплементиране и сугестије Јобика). Комплетна опозиција, међутим, није гласала. Преварила је нацију. Испоставило се да земља у борби против мигрантске кризе може да рачуна само на Фидес и КДНП,“ подвукао је Коша.

После одбацивања антимигрантских уставних промена огласио се и председник Јобика Габор Вона. „Уколико Орбанова влада укине схему загарантованог статуса пребивалишта богатим странцима који могу да купе то право за 300.000 евра (за три године у Мађарску се по том основу уселило 7.559 особа, од којих 6.405 Кинеза), затим приступи ригорозној национално-безбедносној и економској провери поменутог система (јер су куповином државних обвезница стални боравак у земљи већ добиле особе криминалне прошлости) и до краја доведе аферу ’Фараон’ – Јобик је спреман да подржи измену Устава у року од 24 часа“, истакао је Вона.

„Виктор Орбан је изгубио најскупљи референдум у историји Мађарске. Реч је била о лажној кампањи, кампањи која је само распиривала мржњу. И сви смо сведоци њеног епилога. Политика Фидеса и њеног лидера није добила потребну већину ни међу бирачима, ни у парламенту“, рекао је шеф посланичке групе социјалиста у мађарском парламенту земље Берталан Тот.

ЛУКСЕМБУРШКИ СУД  Иако већина аналитичара у Мађарској сматра да Орбанов неуспех представља „пораз политике моћи“, који га ставља у нимало лаку ситуацију у којој мора да објасни зашто (више) није способан да постигне оно што је наумио, рејтинг његове странке на домаћој политичкој сцени тешко да ће ослабити (Фидес и даље убедљиво води у испитивањима јавног мњења). Међутим, сигурно је да ће у Бриселу његове позиције и те како ослабити. Сада је готово сигурно да ће Суд правде ЕУ у Луксембургу пресудити у корист Уније (Будимпешта је, уз Братиславу, у децембру прошле године тужила Брисел због обавезних квота за пријем избеглица), а одлука ће вероватно бити донета до премијерског самита Европске уније 15. и 16. децембра у Бриселу и лично саопштена мађарском премијеру. Прогнозе аналитичара су и да ће првобитну (обавезну) квоту од 1.294 азиланата из Грчке и Италије – Мађарска морати да преузме у првом кварталу 2017. године.

 

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *