ИТАЛИЈА НА ПРЕКРЕТНИЦИ

НОВ ХЛАДАН ТУШ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ

italijanski-pralamentЗa „Печат“ из Милана МАРИНА МУШТОВИЋ

Италија 4. децембра излази на биралишта и пред њом је историјска одлука: ДА или НЕ за промену устава. Премијер тврди да су економске активности земље блокиране управо због административних препрека које намеће устав из 1948, тако да га под хитно треба прилагодити изазовима модерних времена. По многима, ово није само обичан референдум већ пре свега тест за владу премијера Матеа Ренција, али и за италијански останак у Европској унији, с обзиром на то да се повећава број незадовољних грађана који увиђају да су њихова демократска права из дана у дан све више угрожена

Италијанска левица је донедавно имала дисциплиновану базу, спремну да по потреби протестује и излази на улице или да послушно седи код куће и ћути. „Ангажман“ је директно зависио од тога да ли је политичка лева опција била у опозицији или на власти. Флексибилни радни уговори (надничење плаћено по сату рада без икаквих бенефиција и права), укидање члана 18 италијанског радног закона (по којем послодавац без оправданог разлога није могао да отпусти радника), померање старосне границе за одлазак у пензију на 67 година (са тенденцијом да се радни век продужи и до 70, па чак и 75. године), уништавање јавног школства и здравства, укидање социјалних давања, дакле све оно на шта се ни најцрња десница не би усудила ни да помисли, владајућа левица је успела да реализује без проблема управо захваљујући пасивности и наивности своје послушне базе.

После ових сурових реформи, које су драстично утицале на стандард грађана, недавно је уследио нов „хладан туш“ – предлог за још једну реформу, овога пута италијанског Устава који је, по тврдњама „прогресивних снага“, застарео и превазиђен, те стога кочи нове инвестиције, излазак из кризе и боље дане за економски посусталу Италију. Предлог у парламенту није добио двотрећинску већину, тако да је премијеру Матеу Ренцију једино преостало да позове грађане да изађу на биралишта и са „да“ или „не“ одговоре на референдумско питање: „Прихватате ли уставни закон који се односи на укидање дводомног састава парламента, смањење броја посланика, укидање ЦНЕЛ-а (Национално веће за привреду и рад) као и на измену V поглавља у другом делу Устава?»

Уставна реформа предвиђа да се смањи моћ гломазног, скупог и неефикасног Сената без чијег одобрења ниједан закон до сада није могао да буде изгласан и који је по премијеру био и главни кочничар спровођења реформи. Смањује се број сенатора (са 315 на 100), а уместо директних избора уводи се револуционарна новина: премијер ће за сенаторе именовати 21 италијанског градоначелника, 74 представника регија и 5 почасних доживотних чланова. Због ефикасније реализације владиног програма модернизације Италије и јачања централне власти укида се и 110 италијанских покрајина пошто су покрајинске владе такође криве за тешко спровођење „структуралних реформи“. Поред тога, премијер упорно понавља да  грађани имају не само историјску шансу да Италију промене и покрену већ и да реорганизацијом гломазног и скупог државног апарата годишње уштеде преко 500 милиона евра.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *