ХОЋЕ ЛИ ВАРУФАКИС СПАСТИ ЕВРОПУ?

ДиЕМ25 И ЕВРОПСКИ ЕСТАБЛИШМЕНТ

varufakis-uvodnaЗa „Печат“ из Милана МАРИНА МУШТОВИЋ

Да ли Јанис Варуфакис, бивши министар финансија у влади Алексиса Ципраса, може представљати нову снагу која ће спасти Европу и Европску унију?

Сведоци смо рађања нове, бесне већине која у Европи 21. века живи у несигурности и страху. Неке од њих социолози су стручно дефинисали као „субјекте флексоплотације“, а то би, преведено на свакодневни језик, биле армије незапослених и свих оних са несигурним радним местима, десеточасовним радним временом и платама које више не покривају ни пуко преживљавање. Осећај опште несигурности и страха влада и код оних који још имају новца, с обзиром на то да животне уштеђевине нестају преко ноћи због све учесталијих банкарских крахова, односно озваниченог коцкања с туђим новцем које се модерним бриселским речником назива банкарска криза.

Због драстичног пораста насиља, а поготово после бројних атентата, нико више не зна шта може да га снађе када изађе из куће. Без обзира на очигледни колапс експеримента званог „мултикултурно друштво“, нови мигранти свакодневно пристижу, а државне структуре их, по диктату из Брисела, несебично прихватају, науштрб стандарда, али и сигурности властитих грађана. То би, укратко, био прави приказ онога што се данас назива – мигрантска криза. Нажалост, овде није крај европским мукама јер Европску унију потреса још и читава лепеза осталих криза: дужничка, инвестициона, социјална, као и дубока криза идентитета, културе и верских осећања данашњих Европљана.

Због свих тих силних криза свећа народног стрпљења лагано догорева, тако да се више нико не чуди што се све више Европљана буни, организује и приклања онима који нуде спасоносна решења за излазак из европског тунела, односно алтернативу за бриселску неспособност.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *