ТАЛАЧКА КРИЗА У АЛЕПУ

СИРИЈСКИ РАТ ИЗ ДРУГОГ УГЛА

alepo-1Пише ФИЛИП РОДИЋ

Западне државе владу Башара Асада и Русију оптужују за ратне злочине због страдања цивила у борбама за ослобођење Алепа. Ситуација у овом граду се, међутим, може поредити са талачком кризом, само у гаргантуанском обиму, када оружану акцију сви сматрају неопходном у тренутку преласка одређене границе. Та граница у Алепу је одавно пређена

Тренутна дешавања у Алепу су ратни злочин“, рекао је председник Француске Франсоа Оланд у Берлину после састанка „Нормандијске четворке“ на којем су били и канцеларка Ангела Меркел и председници Владимир Путин и Петро Порошенко. Ово што је рекао је истина, али оно на шта је мислио је погрешно, јер се из наставка изјаве схвата да за њега ратни злочин не представља деловање терориста у Алепу него акције оних који се против терориста боре – Русије и званичног Дамаска. Оланд је додао да то што у Алепу има можда једна, две или три хиљаде терориста не значи да треба бомбардовати 300.000 цивила који тамо живе. Чињеница је да тих неколико хиљада терориста, како је Оланд рекао, а у ствари их вероватно има знатно више, држе оних 300.000 цивила као таоце.
По дефиницији, сви цивили „задржани против своје воље у намери да се нека држава или међународна организација принуди да нешто учини или не учини“ сматрају се таоцима. Према члану 3 Женевске конвенције из 1949, узимање талаца током грађанског рата, односно унутрашњег сукоба, представља ратни злочин и апсолутно је забрањено. Међународна конвенција против узимања талаца, усвојена на Генералној скупштини УН 1979, такође стриктно забрањује ову праксу и захтева кажњавање свих који почине овакав злочин. То је дефиниција и правни оквир, али како се и у којој мери ово може пресликати на ситуацију у сиријском Алепу и борбама за ослобађање његовог источног дела?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *