Респектабилни џентлмени и бандити с истока

БРИТАНСКИ ОБРАЧУН С РУСКИМ ОЛИГАРСИМА

upoznajte-ruse-rijalitiПише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Велика Британија донела је закон који омогућава конфисковање имовине руских олигарха на острву. Поставља се питање који су грех починили. Нелегално богаћење и криминал? То се доказује на суду и за то није потребан посебан закон. Зато је вероватније да британска господа која се обогатила у Индији, по Африци и другде, руске олигархе кажњава због њихове беневолентности према злом Путину

Последњих дана британски медији насловима, благо речено, изненађују јавност, сведочећи да нису заборавили империјални манир пљачке (у овом случају названим конфискацијом) имовине и новца. Наслови су: „Британија конфискује имовину руских олигарха“, „Руски олигарси више не могу куповати дворце у Британији, ако не могу да докажу порекло новца“, „Ко има имовину у Британији биће му конфискована!“, „Велика Британија почиње конфискацију имовине олигарха из Централне Азије и Русије“, „У Британији конфискују имовину руских олигарха“, „Конфискација имовине у Британији је политички притисак на Русију“, „Велика Британија ће конфисковати имовину у оквиру борбе са корупцијом“, „Лондон – више није Чеченија: Британија конфискује имовину руских олигарха“.

Шта је позадина ове изненадне британске акције?

Постоје два повезана образложења. Прво је невероватни раст мржње Британаца према Русима, а други с тим повезано упућивање у парламент предлога Закона о криминалном новцу, који уводи одредбу „богатство непознатог порекла“, дефинитивно значи конфискацију новца и имовине руских олигарха. Но пођимо редом.

Мржња према Русима у Британији, како сведочи портал x-true.info, донела је политички консензус да је потребан политички обрачун с руским олигарсима. „Како сами Британци кажу, нови закон (о конфискацији руских олигарха) представља сјајни пример друштвеног консензуса: без обзира на многовековну традицију уважавања приватног власништва, у британском друштву се назире тренутак када респектибилни џентлмени више не могу да буду комшије с руским бандитима. Сва имовина корумпираних странаца (а у Русији, пише портал, другачијих и нема) купљена капиталом криминалног порекла „биће заплењена у корист британске круне“. Аутор текста више пута понавља да су руски олигарси заправо бандити и корумпирани чиновници, па закључује да им треба одузети не само новац с рачуна у банкама већ и непокретности у Лондону и другим британским градовима.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *