Печат недеље

glasacka-masinaНамештене анкете, намештено гласање

Десетак дана уочи председничких избора у Сједињеним Америчким Државама – одржаће се 8. новембра – неке од анкета показују да се Хилари Клинтон налази на пет и више процената предности у односу на Доналда Трампа, док друге, попут „Л. А. тајмса“, који је на прошлим председничким изборима био најтачнији и ИБД/ТИПП-а, који је у просеку био најпрецизнији у последња три изборна циклуса, показују много другачију слику – према „Л. А. тајмсу“ Трамп има проценат већу подршку од Клинтонове, док ИБД/ТИПП каже да кандидаткиња има само један одсто предности у односу на кандидата републиканаца, што у сваком случају показује да је ситуација далеко непредвидљивија него што то саопштавају анкете већине мејнстрим медија у САД.

Али питање је колико се овим анкетама уопште може веровати. Не само зато што су исти ови стручњаци већ жестоко оманули приликом овогодишњег референдума о изласку Велике Британије из Европске уније – промашили су за чак 6 до 8 одсто, најавивши победу присталица останка – већ и зато што је „Викиликс“ ових дана, објављујући из дана у дан мејлове Џона Подесте, шефа изборног штаба Хилари Клинтон, открио и да су демократе у Америци 2008. године, уочи избора на којима је Барак Обама дошао на власт, учествовале у намештању резултата анкета како би оне показале да је њихов кандидат у предности, и нема разлога да се помисли како се од те праксе у међувремену одустало. Укратко, реч је о класичној превари лаковерних конзумената вести – узорци из бирачког тела, базирани на исходима анкета, подешавани су тако да резултат оде у корист кандидату Демократске партије, од анкетирања већег процента демократа него што их реално има, преко прекомерног фокусирања на мањине (црнци, Латиноамериканци), традиционално наклоњене демократама, до намерног таргетирања група међу „независним“ бирачима за које се претпоставља да нагињу демократама, а не републиканцима. Циљ овакве манипулације анкетама, разуме се, састоји се у охрабривању демократа и обесхрабривању републиканаца „научним доказима“ да су изгубили и пре него што је гласање отпочело.

У прошлом броју „Печата“ писали смо о разлозима за озбиљне сумње да се гласовима у Америци манипулише и да је изборна крађа сасвим могућа. У међувремену, истрага због манипулација бирачким списковима у држави Индијана открила је – досад – 4.566 дуплих регистрација (један човек – два гласа) и бројне друге нерегуларности међу којима је најзанимљивији податак да је у бирачки списак у овој америчкој савезној држави уписано преко 2.500 људи који би – да су још живи, јел’ – имали преко 110 година…

А сумње у изборне нерегуларности – на које Доналд Трамп упозорава увелико, и 41 одсто Американаца му верује – своју потврду почеле су да добијају у Тексасу, где је такозвано „рано гласање“ већ отпочело. На друштвеним мрежама, наиме, појавили су се снимци гласања, коришћењем тач-скрин екрана уместо папира и оловке, на којима се види како компјутер аутоматски, својевољно, гласове за републиканске кандидате уписује као гласове за демократе. По свему судећи, није реч о изолованим случајевима, јер ове среде објављена је вест да је округ Чејмберс у Тексасу, управо због ове врсте уочених (не)правилности, донео хитну одлуку о преласку с компјутерског гласања на класично, оловком и папиром. Тако да остаје само да се питамо колико ће још сличних случајева бити забележено и незабележено до 8. новембра. А ту је и податак да се две од три компаније на чијим ће се компјутерима гласати на председничким изборима у САД налазе на списку крупних донатора Фондације Клинтонових…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

И ове године уз Панчевачки џез фестивал

pancevo-dzezЉубитељи џез музике имаће прилику и ове године да уживају у Панчевачком џез фестивалу који се одржава од 3. до 6. новембра у Културном центру у Панчеву. Компанија НИС подржава ову значајну културну манифестацију у оквиру програма „Заједници заједно“.

На овогодишњем фестивалу учествоваће престижни светски и домаћи џез уметници. НИС традиционално подржава овај музички фестивал са циљем да допринесе развоју и промоцији културних вредности и развоју града Панчева у складу са својим корпоративним слоганом „Будућност на делу“.

Програм „Заједници заједно“ осмишљен је са циљем унапређења квалитета живота и развоја локалних заједница у којима НИС послује. Компанија већ осму годину заредом успешно реализује и подржава друштвено одговорне пројекте у 11 градова и општина: Београд, Нови Сад, Ниш, Чачак, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј, Житиште, Кањижа и Србобран. И ове године, упркос тешкој ситуацији на светском нафтном тржишту, компанија није смањила улагања у локалну заједницу и издвојила је укупно 110,5 милиона динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *