Печат недеље

popovic-cepurin-nikolicНенад Поповић: Руско географско друштво у Србији – част и шанса

Председник Српске народне партије Ненад Поповић присуствовао је у понедељак, 17. октобра, отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији.
Свечана церемонија одржана је у Ректорату Београдског универзитета.
Како је потом истакао Поповић, Руско географско друштво је једна од најстаријих организација овог типа у свету, основана указом цара Николаја I 1845. године, а отварање Развојног центра у Србији представља велику част за нашу земљу и одличну прилику за образовање наших студената.
„Центар ће сигурно допринети популаризацији географије у Србији, размени српских и руских студената и научника, очувању културног наслеђа и природе наших земаља. Али пре свега отварање једне овакве установе у Србији додатно ће учврстити братске и нераскидиве везе Србије и Русије“, истакао је Поповић и указао да о значају Руског географског друштва најбоље говори чињеница да је на челу Покровитељског савета председник Русије Владимир Путин.
На церемонији отварања учествовали су председник Републике Србије Томислав Николић, Њ. е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, потпредседник Руског географског друштва и председник Међународног географског савеза (The International Geographical Union, IGU, МГС) од 2012. до 2016. године професор Владимир Колосов, представници Српске православне цркве, руководиоци великих руских нафтних и гасних компанија, представници из света привреде, науке и културе.
Након церемоније потписан је Споразум о сарадњи између Руског географског друштва и Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

ИСИС ЗА ХИЛАРИ

Други човек Исламске државе Амад Абу Макмуд ел Алвани објавио је видео-поруку америчким муслиманима у којој их позива да гласају за председничког кандидата демократа Хилари Клинтон. У поруци, која је Јутјуба скинута свега неколико сати после објављивања, Ел Алвани све који би гласали за републиканца Доналда Трампа назива „неверницима“. „Трамп је псето. Он је ђубре. Он се хвали како ће узети нашу нафту и придружити се Русији, Сирији и иранским шиитима у борби против нашег светог рата. То ђубре не сме стићи до Вашингтона. Иако је грех ставити ниже биће као што је жена на власт, прави је план Сотоне да подели америчке муслимане. Било би нечисто гласати за Трампа“, поручио је он, додајући да су сви муслимани који подржавају „псето“ починили смртни грех. Ел Алвани није имао много речи хвале за Клинтонову коју је назвао „дволичним ђаволом“, „шармантном попут свиње“ и „подмуклом попут змије“, али је она бољи избор јер је у савезу са „земљама које подржавају Исламску државу“ као што су Саудијска Арабија и Катар. Доиста, Ел Алвани је у праву пошто је „Викиликс“ открио податак да Хилари Клинтон подржавају ове две земље, док она зна да Ријад и Доха подржавају Исламску државу.

Патријарх Иринеј у Великој Британији: Живот Срба на Косову је тежак

Патријарх Иринеј је приликом посете поглавару Англиканске цркве у Великој Британији, архиепископу кентерберијском Џастину Велбију, духовном вођи 80 милиона англиканаца, подсетио да се питање Косова реши на праведан начин.
„Српски домови су окупирани, српска земља отета, Срби који су остали на својој земљи и у својим домовима, када пођу на своје њиве, никада нису сигурни да ли ће се кући вратити. Пре неколико година изашли су на њиву пшеницу да жању, тада су на њиви њих девет убили – и никада се није сазнало ко је то учинио“, рекао је патријарх Иринеј англиканском поглавару, а пренела је ТВ Храм.
Патријарх је рекао да је живот Срба на Косову тежак и несигуран, и да се свакодневно дешавају злочини, убиства и паљења српских кућа, а да се никада не открије ко је то учинио. Подсетио је да је на Косову и Метохији од 1999. спаљено и уништено 137 православних цркава и манастира, и да су монаси у српским светињама ограничени у кретању, скрећући пажњу и на услове у којима живе монаси у Високим Дечанима.
Његова светост је у Катедрали Светог Павла одржао беседу на свечаном вечерњем богослужењу којим се обележава стогодишњица проповеди Светог Николаја Велимировића у овој катедрали у време Првог светског рата.

„Трепча“ – нарушавање крхке безбедности

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић упозорио је команданта КФОР-а генерал-мајора Ђованија Фунга да одлука власти на Косову о преузимању Рударског комбината „Трепча“ представља претњу „по крхку безбедносну ситуацију на КиМ“. Диковић је током састанка с Фунгом у Нишу додао да КФОР мора обезбедити сигурност свих грађана Аутономне Покрајине Косова и Метохије.

Српска помоћ Сирији (и Русији)

Србија ће се ипак придружити Русији у слању хуманитарне помоћи за сиријски град Алеп, иако се по медијима спекулисало да смо ту помоћ обећали, али да смо од ње у међувремену одустали, што је наводно изазвало незадовољство Русије.
Ове среде, премијер Србије Александар Вучић одбацио је те сумње, рекавши да ће влада, преко Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, у Алеп послати ћебад, лекове, брашно и шећер. „Не разумем каква се то нека велика политичка прича диже и прави око ћебади и лекова и брашна и шећера“, рекао је Вучић, али то је заправо сасвим очигледно ако, с једне стране, знамо да Европска унија од нас тражи да Русији уведемо санкције а не да са њом сарађујемо, ако с друге стране знамо колико су Русија и Запад у Сирији, а нарочито око Алепа, супротстављени, и да, с треће стране, у овом упућивању помоћи напаћеној Сирији, уз Русију и, ево, Србију, учествују и Белорусија, Јерменија, Казахстан, Азербејџан, Индија и Кина, што ће рећи да ова хуманитарна помоћ има и своју политичку димензију коју, разуме се, од свег срца поздрављамо.

Демографска победа Београда

Изгледа да су маме преузеле вођење политике демографске обнове. Тако нешто би се могло закључити након што је београдско породилиште „Народни фронт“ објавило да се родило 46 беба за 24 сата, што се није десило последњих 60 година (овакав „резултат“ наиме забележен је последњи пут далеке 1955!). Запослени у овој клиници кажу да не памте овакав дан, те да је то историјски рекорд породилишта. У тренутку када су наталитет и морталитет готово у истој равни, и када убрзано старење становништва, не само у Србији већ у читавој Европи, поприма забрињавајући и перманентни карактер, ова вест завређује назив – демографска победа Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *