Гола и боса НАТО војска

janeziЗa „Печат“ из Љубљане  Светлана Васовић Мекина

Словеначка војска не пати само због недостатка муниције. Ситуација је много гора

Војска чији припадници добијају пакете помоћи у храни и одећи, што од италијанског Каритаса (хуманитарна организација католичке цркве) што од домаћег Црвеног крста; професионални војници који од плате не могу да прехране своје породице; трупе које су присиљене да од своје мизерне зараде, нешто веће од социјалне помоћи, саме себи купују најважније делове униформе, пре свега обућу, иначе су мокри од главе до пете чим падне и најмања киша (ради се о држави чији главни град годишње има тек шездесетак сунчаних дан); војска чија су складишта намењена војној опреми – празна: не само да нема муниције, нема ни резервног веша, одеће ни обуће; укратко – ни обичан војник, а ни његов старешина, нема шта да „задужи“ уместо онога што је толико изношено да је за отпис; уз све то, ту је и парламент у коме се посланици из редова опозиције и власти, уместо да брину о важнијим државним и међународним питањима, свађају јесу ли или нису бедни социјални и материјални услови домаће војске, и зашто је војницима морал у чабру; и, на крају, не треба заборавити ни на јавност, заплашену и огорчену после низа медијских извештаја, у којима је раскринкано да је војсци, стубу одбране родне груде, угрожен морал, али и здравље, јер су им војничке цокуле пропале, кошуље издрцане, панталоне похабане… Војници због описаног стања напуштају лоше плаћен посао и беже из касарни.

Нису у питању оружане формације неке сиромашне земље далеко од европског континента, све горе наведено јесте слика једне НАТО војске. Конкретно: Словеначке војске (СВ).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

2 коментара

 1. Avatar

  Imati vojsku je skupa rabota. Jedan od izgovora za napustanje SFRJ je bila bajka J. Janse da je JNA previse skupa. Jeste bila skupa I trebala joj je reorganizacija ali nismo nosili izlizane cizme niti iscepan donji vec. Bilo je staresina koje je na licu mes ta trebalo uhapsiti I staviti pred streljacki stroj za pimer drugima. Krala se nafta, benzin, antifriz, viskovi karabinske municije. Alat. Sluzio sam u Postojni. U januaru sam prosao pored kasarne u kojoj sam sluzio. Danas neka druga vojska cuva Sloveniju. Moja jedinica je imala duznost da zapreci prodiranje natojedinica iz pravca Italije. U razradi scenarija u prirucniku za dejstvo u slucaju napada iz pravca Italije postojao je I scenario uda r a taktickim nuklearnim sredstvima. Eto da je doslo do toga branili bi smo je kao sto branili I Srbiju u kojoj sam rodjen. Mogao sam I zivot da dam za njihovu slobodu. Posle su nas proterali kao neprijatelje I usli u savez s onima koji su bili spremni da ih napadnu I nuklearnim sredstvima kako bi ostvarili svoj cilj prodiranja u dubinu zemlje I uvodjenja u njenu okupaciju. Vremena se menjaju, prijatelji se biraju samo sigurno znam da niko ne bi tako branio bracu Slovence kao Srbi koji smo polozili zakletvu. Na zalost danas smo udaljeni I razdvojeni neprijateljskim rezimom koji stoluje u gradu Zagrebu.

  • Avatar
   Истина, где је?

   Срби из Хрватске надали су се да ће их заштити југословенска војска. Нажалост, она се распала по националној основи. Остали смо незаштићени у Хрватској. Они у које је много улагано, распали су се, као што се распало братство и јединство створено од паучине. Само су Срби веровали у братство и јединство. Наиван народ, који нажалост због своје наивности опет страда, по ко зна који пут у својој историји. У давна времена Господари света по Божијем промислу, сада су слуге свачије! Без праве правне државе којом могу да заштите свој Србски народ у Хрватској, на Косову и Метохији, Републици Србској, Македонији,Црној Гори…изложени су страшним притисцима Западних сила, као и увек у својој историји, али се много шта променило. У прошлим временима, Срби су били сложнији, одлучнији да бране своју Отаџбину, свој народ, своја огњишта од Господа Бога им дато. У оно време се знало: Истина је била истина, а лаж је била лаж. Истина, Правда, Достојанство поклапало се Божијом Истином, Божијом Правдом. Срби су веровали у Господа, као у свог Створитеља и Спаситеља! Када су Господа заменили другим спаситељима, остали су незаштићени, потлачени, обесправљени…Ја једино молим Господа Бога Створитеља и Спаситеља, да се смилује и спаси ову Планету Земљу од тоталног хаоса у који срља овај свет!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *