Печат недеље

Taci i Papa FranciskoТачи и Мустафа код папе

Хашим Тачи и Иса Мустафа, председник и премијер онога што називају Република Косово, срели су се ове недеље у Ватикану с поглаваром Римокатоличке цркве, папом Франциском.
Тачи и Мустафа у Ватикан су отпутовали како би својим присуством, ваљда, увеличали церемонију проглашења мајке Терезе, иначе Албанке пореклом, за светицу Римокатоличке цркве.
С папом Франциском састао сам се приватно, обзнанио је после тога на својој Фејсбук страници Хашим Тачи, напомињући да су поразговарали о миру на Косову и у свету, при чему је папа обавестио Тачија, каже Тачи, да планира да посети Косово и „призна реалност на Балкану“. С папом се сусрео и премијер Мустафа, који је имао прилику да се рукује и с кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете столице, који је, наводи се у Мустафином саопштењу, Косову пожелео срећу у даљем развоју.
Интересантно, ови сусрети косовских званичника с поглаварима католичке цркве ни речју нису споменути ни на једном од званичних сајтова и медијских сервиса Римокатоличке цркве, док фотографије које су објавили Тачи и Мустафа, документујући да је сусрета заиста било, остављају недоумицу око тога да ли су исти били ишта више од пригодне прилике за фотографисање и размену неколико речи у пролазу.
Као што је познато, Ватикан није признао независност Косова, а досад није било ни најава да би поглавар Римокатоличке цркве могао да посети нашу јужну покрајину. Уколико би се то догодило без одобрења српских државних и црквених власти, овај гест свакако не би био протумачен као пријатељски. Све ово, наравно, под условом да се Тачију уопште може веровати, за шта иначе нема нарочито убедљивих доказа…

DS LogoПредизборне мућке у ДС-у

Револуционарни потез у српској политици – непосредни страначки избори за председника Демократске странке, заказани за 25. септембар – почео је да исказује потенцијал да се претвори у нову бруку.
„Блиц“, наиме, позивајући се на неименовани извор из ДС-а, наводи да су „забележене разне неправилности са списковима чланова странке, што може да укаже на покушаје злоупотреба будући да ће први пут у ДС бити организовани непосредни избори на којима право гласа имају сви чланови. ’У Власотинцу цео СДС (Социјалдемократска странка Бориса Тадића) има право гласа на изборима, чак и чланови породице председника општинског одбора СДС. Тамо сада има више чланова него гласова које смо као странка добили на изборима у априлу’, каже наш саговорник и додаје да има људи којима је неко платио чланарину у овом граду, па су исти ти људи потписали председнику општинског одбора ДС да је нису платили и да немају везе с тим. Исти извор каже да су чланови СДС у Сенти, Жабљу, Суботици и Лесковцу уплатили чланарину у ДС само због гласања. ’То значи да је за те људе неко у централи странке уплатио чланарину и унео их у списак’, наводи наш саговорник“, пише „Блиц“.
Није јасно ко је осумњичен за ово (засад само наводно) намештање бирачког списка у ДС-у. Кандидатуру за председника ове партије најавили су њен актуелни лидер Бојан Пајтић, те Драган Шутановац, Зоран Лутовац и Србољуб Антић.

Patrijarh VartolomejЦариградски патријарх у Јасеновцу

Патријарх васељенски Вартоломеј стиже у Загреб у петак, 9. септембра, где ће отворити Научну конференцију „Новомученици: перспектива II“, која ће се одржати у Српској православној гимназији „Катарина Кантакузина Бранковић“.
У саопштењу СПЦ наводи се да ће уз поглаваре две цркве, Вартоломеја и српског патријарха Иринеја, на конференцији учествовати еминенти стручњаци за питање Холокауста, међу осталим и директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраим Зуроф, те Рута Ваганаите из Литваније, аутор бестселера „Наши људи“, протојереј Александар Зин из Русије, историчари, социолози, теолози и други експерти за Холокауст из Пољске, Русије, Републике Српске, Румуније, Хрватске, Израела и Србије.
После конференције планирано је да патријарх Вартоломеј посети подручје на коме је био логор смрти Јасеновац. Поводом обележавања 75 година од страдања светих мученика јасеновачких, у суботу, 10. септембра, патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служиће свету архијерејску литургију у Храму рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Недеља породичног јединства

По благослову патријарха српског Иринеја, а у организацији „Породичног сабора“, који окупља неколико српских и једно руско удружење, од 10. до 16. септембра у Београду ће се одржати „Недеља породичног јединства“.
Манифестација ће почети у суботу 10. септембра испред Храма Светог Саве у 12 часова, где ће бити приређен културно-уметнички програм КУД-ова и драмских секција из разних крајева Србије, те показне вежбе православних клубова борилачких вештина, с благословом оца Воје Билбије. Такође, свакодневно у сали општине Врачар у 19 часова биће организована предавања еминентних стручњака из области породичне психологије и породичног права.
У петак, 16. септембра, у 16 часова кренуће свечана литија с благословом патријарха Иринеја од Храма Светог Саве до Саборне цркве, са читањем молебана код споменика Светом цару Николају II Романову.
У току манифестације заинтересовани ће моћи да потпишу петицију за забрану хомосексуалне пропаганде малолетницима.

Куповина пред продају

Тешко схватљива одлука државе Србије да се лиши власништва над Комерцијалном банком постаје све теже схватљива.
Како јавља Танјуг, пре најављене продаје Комерцијална банка планира куповину неке од највећих страних банака у Србији, или, као алтернативу, највећи део портфеља тих банака, како би оваквим потезом повећала своје тржишно учешће и захваљујући томе била продата за више новца.
О куповини других банака као једном од начина да се „ојача“ Комерцијална банка пред продају било је речи и приликом недавне посете делегације Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Београду, наводи агенција, цитирајући председника ЕБРД-а Суме Чакрабартија да је „приватизација Комерцијалне банке за ЕБРД веома важна“, јер, „ако прође добро“, „то ће бити позитиван сигнал о Србији“ који ће „показати инвеститорима да је Србија озбиљна земља“.
Зашто би продаја високо капитализоване и стабилне банке, домаћег рекордера по прикупљеној штедњи грађана, представљала „позитиван сигнал о Србији“ Чакрабарти није објаснио – а и како би? – а додатни разлог за сумњу у добронамерност његове оцене/препоруке налази се у чињеници да се директор ЕБРД-а не може сматрати објективним аналитичарем пошто за продају Комерцијалне банке има веома конкретан интерес: ЕБРД ће на продаји, наиме, зарадити добро, будући да је други највећи акционар Комерцијалне банке (иза Републике Србије) с уделом од 24,43 одсто.
А ту су, да посумњамо још и више, и речи 7. председника САД Ендруа Џексона, који је тридесетих година 19. века укинуо Другу банку САД због тога што је удео страног капитала у њој био превисок – 30 одсто. Образлажући своју одлуку, рекао је да би се домаћи новац у страним банкама, у случају рата са земљом из које банка долази, могао показати опаснијим оружјем од поморске и војне моћи непријатеља. „Ако морамо да имамо банке, нека буду чисто америчке“, рекао је тада Џексон, кога у Србији нема ко да чује…

Дугин: Отаџбина је у опасности

„Све би могло да почне и у Сирији, и на Криму, и у Донбасу, или још негде. Непријатељ вреба, и ми морамо бити спремни да одбијемо сваки његов напад. Ако будемо спремни 100 одсто, вероватно ћемо моћи да избегнемо и сам напад“, упозорава Александар Дугин у ауторској емисији „Директива Дугина“, поентирајући „Јенкији су можда неурачунљиви, али нису самоубице“.
Разматрајући изборе за Државну Думу Дугин истиче да они практично немају никаквог озбиљнијег значаја.
„Одмах се може рећи да ће на њима победити Путин, да је већ победио. То је супер. Идемо даље. Па, у чему је онда прави смисао политичког дневног реда у новој сезони? У томе што Русија треба убрзано да се припрема за рат. У сваком смислу – за хладни, културни, информативни и, авај, за врући.“
Објашњава да су управо с тим повезане све покренуте реформе и кадровске рокаде последњих месеци.
„Русија по ко зна који пут почиње да се усредсређује и да се стара о своја два најпоузданија и највернија савезника – Армији и Ратној флоти. Све за одбрану. Отаџбина је у опасности.“

Један коментар

  1. Ништа чудно, муслимани и римокатолици вековима раде на уништењу хришћанства. Колико је истинита прича да су римокатолици створили ислам у 7. веку, не знам, али њихова љубав и страст за убијањем јединих правих хришћана је невероватна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *