На 71 одсто гласачких места, 99,79 посто заокружило “да”

Милорад ДодикПрема прелиминарним резултатима са обрађених 71,09 одсто гласачких места на референдуму о Дану Републике Српске, 99,79 одсто грађана jе заокружило “да”, односно да желе да се 9. jануар и убудуће обележава као Дан РС, саопштила jе вечерас Републичка комисиjа за спровођење референдума.
До сада обрађени подаци показуjу да jе гласало 425.715 грађана. Према наjновоjим проценама, на референдум jе изашло између 59 и 60 посто уписаних бирача. Председник Kомисиjе Синиша Kаран jе рекао да ће коначни резултати бити саопштени сутра у подне.

Додик: Дан за историjу, РС гласањем никог ниjе угрозила

Председник РС Mилорад Додик изjавио jе у Бањалуци ће данашњи референдум ући у историjу РС, а да су грађани потврдили 9. jануар као Дан Републике коjи ће се и убудуће обележавати.

“Република Српска гласањем ниjе желела никог да угрози, власти РС заjедно са опозициjом су донеле одлуку о одржавању референдума”, рекао jе Додик новинарима у Скупштини РС и подсетио да jе то први такво одлучивање после Деjтонског мировног споразума.

Oн jе казао да jе то законско право коjе има РС и истакао да jе посебно поносан на чињеницу да jе све прошло без инцидената.

“Српски народ jе показао политичку зрелост, политичку одлучност. Имамо дефинитивно позитивне резултате референдума, излазност jе сасвим довољна у складу са законом. Према прелиминарним подацима сасвим мали броj jе било оних коjи су гласали супротно од ”да””, рекао jе Додик.

Oценивши да ће 25.септембар ући у историjу, Додик jе изразио уверење да ће се многи позивати на таj дан као пример одлучности и да ће многи бити поносни на оно што jе урађено и поред свих забрана.

“Уставни суд jе рекао да члан 3 треба прилагодити, али ниjе прописао на коjи начин. Mи смо сматрали да jе адекватан начин да се оде на референдум. Сада знамо да jе 9. jануар потврђен од стране становништа и да грађани РС нису били спремни да се одрекну тог датума”, рекао jе Додик.

Oн jе навео да нико у РС ни од садашњих, ни од будућих политичара неће моћи да занемари ту чињеницу и вољу народа.

На питање да ли jе ово био референдум о осамостаљењу РС, Додик jе истакао да се гласало о Дану РС, а не о статусу, и да референдум ниjе био “из ината” већ реакциjа на раниjе акциjе коjе су биле предузете.

“Република Српска нема чега да се плаши, идемо даље, настављамо да радимо по нашем плану и програму”, подвукао jе Додик.

Бакиру Изетбеговићу, на изjаве да ће председник РС завршити као поjедини светски лидери о чему су медиjи данас писали, Додик jе поручио да би било пристоjно да ћути бар данас, мада jе причао.

“Ништа ново не говори. Наjбољи одговор на све Бакирове фрустрациjе дат jе данас”, рекао jе Додик.

Један коментар

  1. TRAZITI PONISTENJE CLANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE U “ISLAMSKIM ZEMLJAMA”!
    Odmah poslije ilegalnog referendum u BiH 01.marta 1992 priznata je od nekih drzava kao samostalna BiH. Ekspresno je uslijedilo ilegalno uclanjenje u “Islamske drzave” svijeta? Sve ilegalno! Kriza zbog laznog popisa u BiH muslimana, jer je na stotine njih doslo iz Srbije pa I Turske I glasalo za separatizam iz Jugoslavije bez Srba, kojih je kroz istoriju do tada bilo najvise (ne racunajuci zrtve Prvog I Drugog svjetskog rata gdje su muslimani bili sa okupatorima). Ipak pogledajte zvanicne informacije Bosne I Hercegovine po popisu stanovništva 1991. Godinena: Po popisu stanovništva 1991. godinena teritoriji BiH živele 4.377.033 osobe. Muslimani su tada činili 43,38 odsto ukupnog stanovništva (1.898.963), Srbi 31,18 (1.365.093), Hrvati 17,36 (759.906) Jugosloveni 5,53 odsto (242.032
    BOSNA I HERCEGOVINA JE BILA HRISCANASKA UVJEK , evo muslimanskih sumnjivi podataka: Hrscana (Srbi I Hrvati) 49,00 odsto a Muslimani 43,38 odsto. Jugoslovena 5,53 odsto treba upisati medju Hriscane, njih je bilo najvise.

    DAKLE, BiH je DANAS OVE 2016. Hriscanska A NE ISLAMSKA! Muslimani nedaju praznik drugim narodima a oni cute sto je jedan manjinski narod BiH uclanio u Islamsku drzavu. Eto morala I cuvenog laganja I kukanja…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *