Дачић: Изjава Халиловића наjвећа претња миру

IVICA DACICПотпредседник Владе Србиjе и министар спољних ослова Ивица Дачић оценио jе данас да jе изjава ратног команданта у БиХ Сефера Халиловића о уништењу РС наjвећа претња миру и стабилности у региону.
У писаноj изjави достављеноj медиjима, Дачић jе поручио да jе Србиjа довољно jака да одбрани Себе, а неће дозволити ни уништење РС, те позвао међународну заjедницу да хитно интервенише ако jоj jе, како jе навео, стало до мира.
Халиловић jе раниjе данас рекао да jе спровођење референдума у РС “распакивање” Деjтонског споразума након коjег на снагу ступа Устав Републике БиХ, а то, како jе рекао, значи и нестанак РС.
Дачић jе навео да Халиловић ниjе само бивши ратни муслимански командант, он jе незванични портпарол председаваjућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.
“Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно, jер показуjу да постоjе ратни планови, коjи се базираjу на процени да Република Српска не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србиjа не може да jе одбрани”, навео jе шеф српске дипломатиjе.
Свима jе jасно да jе референдум о Дану Реублике у РС само изговор, а да иза свега стоjи намера да се ратом уништи Република Српска.
” Да су хтели компромис, Уставни суд jе могао да промени бар jедан зарез у своjоj одлуци. Aли њима ниjе био важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремаjу”, истакао jе Дачић.
Mинистар jе поручио да Србиjа несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али сигурно неће дозволити воjни напад и уништење Републике Српске.
O томе, каже, нико не би требало чак ни да сања.
“Србиjа jе довољно jака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење Републике Српске ако буде нападнута. Oчекуjемо хитну реакциjу међународне заjеднице и међународних представника у БиХ, ако им jе заиста стало до мира”, поручио jе Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *