Вацлав Клаус: Потребна побуна маса против европске елите која прима избеглице

Vaclav Klaus 2Бивши председник Чешке Вацлав Клаус оценио је да ће избеглице и миграција уништити Европу и без тероризма и да су једино решење дубоке друштвене промене и побуна маса, попут „плишане револуције“ у Чехословачкој, али сада против европске елите која прима избеглице.

„Садашњу масовну миграцију и миграциону кризу која је уследила нису изазвали имигранти, већ европски политичари, у великој мери немачки. Ти политичари, очигледно, заиста искрено верују у мултикултуралност, иако је тешко схватити ту веру. Зар заиста желе да створе некаквог „хомо бриселарум“, направљеног од имиграната?“, рекао је синоћ Клаус на митингу немачке десничарске „Алтернативе за Немачку“ у Шверину.

Клаус је такође оценио миграциону кризу као сеобу народа и опасну корупцију живота Европљана која угрожава њихов начин живљења и традиције и позвао масе да се дигну против европских елита које позивају у Европу имигранте из других културних и верских традиција.

„Масовну миграцију, коју називам сеобом народа, дуго сам означавао као претњу европској цивилизацији и култури, претњу слободи и демократији и, не као последње по значају, претњу нашем просперитету. Никад нисам сводио проблем миграната само на тероризам. Ако се миграција других култура и цивилизација настави овим темпом, уништиће Европу и без тероризма“, рекао је Клаус.

Бивши чешки председник, који и у домовини води активну кампању против избеглица са Блиског истока и из Африке, рекао је да је до недавних терористичких напада сматрао да је аргумент тероризма помало тривијалан и јефтин, али да је сада променио мишљење.

„Сада и ваша канцеларка (Ангела Меркел) ваљда увиђа да је тероризам неизбежни и саставни део миграције“, поручио је Клаус и позвао Европљане да се Европљани у побуни маса супротставе европским елитама, наводећи да је Европи „потребна широка и дубока промена“.

„У вашем Штутгартском програму види се зашто је та промена битна. Да се такве промене одиграју, потребна је скоро па револуција и истинска побуна маса, како о њој пише шпански мислилац Ортега-и-Гасет. Нешто попут онога што смо ми морали да учинимо 1989. године“, закључио је Клаус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *