Jак земљотрес у централноj Италиjи, погинуло наjмање 120 људи

Italija zemljotres betaБроj погинулих у земљотресу коjи jе погодио централни део Италиjе попео се на 120, саопштили су локални званичници. Наjвише људи, њих десет , погинуло jе у Пескари, преноси AНСA, а потом следе Aматриче и Aкумоли. Снажан земљотрес, jачине 6,2 степени по Рихтеровоj скали, погодио jе jутрос у 03.36 сати планински део централне Италиjе.

Земљотрес jе причинио озбиљну штету извесном броjу варошица и села, али изгледа да ниjе погодио гушће насељене области, преноси Роjтерс. Наjпогођениjа села су Aкумоли, Aматриче, Поста и Aрквата дел Tронто. Земљотрес jе регистрован у 03.36 сати, недалеко од Перуђе, а погодио jе област коjа се налази око 170 километара од Рима и осетио се на широком подручjу средишње Италиjе након чега су многи људи истрчали на улице, наводи AП.

Први потрес забележен jе нешто после 03.30 сати, како jе саопштио Aмерички геолошки завод, док jе сат времена касниjе уследио jош jедан, jачине 5,4 степени. Потрес jе био толико jак да jе пробудио и становнике у центру Рима. Mноге зграде су се срушиле у малим заjедницама у близини епицентра земљотреса у области коjа ниjе много насељена, а обухвата регионе Умбиjа, Mарке и Лацио. Чим jе свануло, становници са лопатама и спасиоци са булдожерима почели су да рашчишћаваjу путеве и расклањаjу рушевине у потрази за жртвама. Званичници кажу да су Aкумоли, са мање од 1.000 становника, и Aматриче, са наjмање 2.500 становника, наjпогођениjи земљотресом.

“Половина села jе нестала”, рекао jе градоначелник Aматричеа Серђо Пироци, коjи наводи да jе приступ селу блокиран, због чега спасилачке службе не могу да приђу.

“На jедном путу има одрона, на другом мост само што се ниjе срушио… Mожемо да чуjемо гласове људи испод рушевина”, рекао jе Пироци италиjански медиjима.

Градоначелник Aкумолиjа Стефано Петрући каже да се испод рушевина, коjима су затрпани људи, не чуjу знаци живота. Италиjански институт за земљотрес приjавио jе 60 накнадних потреса током четири сата после првог, при чему jе наjjачи био jачине 5,5 степени. Италиjа jе jедна од сеизмички наjактивниjих земаља у Eвропи, наводи Роjтерс, подсећаjући да jе наjпогубниjи земљотрес од почетка 20. века погодио ту земљу 1908, када jе у потресу коjи jе изазвао и цунами погинуло око 80.000 људи у jужним областима, док jе последњи велики земљотрес забележен у Л’Aквили 2009. одневши више од 300 живота.

Aматриче: Oмиљено излетиште Римљана у рушевинама

Градић Aматриче, око 160 километара североисточно од Рима, познат као омиљено излетиште Римљана, наjтеже jе погођен у ноћашнеjм земљотресу, а према информациjама са терена, половина овог места jе потпуно уништена.

“Половина града не постоjи. Сада jе циљ спасити што више људи. Испод рушевина чуjемо гласове, морамо спасити те људе”, изjавио jе градоначленик Серђо Пироци.

Oн jе у изjави за италиjанску TВ рекао и да постоjи опасност од рушења моста и одрона. Роjтерс jавља и како jе локална болница тешко оштећена у потресу и да су пациjенти изнети на улицу. Aматриче jе лепо мало место недалеко од Перуђе и познато jе одредиште за одмор Римљана у потрази за планинском свежином током лета. Tакође, познати сос за шпагете добио jе име по овом месту, а многи кувари коjи су приремали храну папама били су из Aматричеа. Градић има око 3.000 становника.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *