„Гаспром њефт“ ће финансирати израду унутрашњег мозаика Храма cветог Саве у Београду

Potpisivanje„Гаспром њефт“ ће финансирати израду унутрашње декорације куполе Храма светог Саве у Београду у оквиру програма подршке хуманитарним пројектима у области културе и очувања историјског наслеђа Србије. Са српске стране уговор су потписали председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј.

Aleksandar Dibalj 2У току пројекта биће израђено 1.230 квадратних метара мозаичне композиције унутрашње површине главне куполе Храма. Техника извођења радова – мозаик уз коришћење стакла и природног камена. У Храму светог Саве, који је највећи православни храм на Балкану, већ су завршени припремни радови. Уметничким радовима на уређењу Храма светог Саве руководиће академик и члан Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин.

Завршетак ових радова на куполи планира се крајем 2017. године. За израду радне скице мозаичног паноа била је направљена макета куполе, која је изложена у „Руском дому“ у Београду.

„У оквиру хуманитарног програма, који компанија реализује у Србији, ‘Гаспром њефт’ даје допринос развоју вишевековних веза Русије и Србије. Ми нисмо само највећи инвеститор у српску привреду, него и помажемо да се сачува културно и историјско наслеђе српског народа“ – истакао је члан Управног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дибаљ.

Potpisivanje 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *