Печат недеље

Вук је поново Караџић

Вук КараџићЗанимање „Печата“ („Како је Вук постао Карађић“, број 429) због прекрштавања реформатора српског језика и даље судбине постамента споменика постављеног 8. јула у Љубљани – уродило је плодом.
На питања упућена градоначелнику Љубљане, као наручиоцу постамента у част Вука Стефановића Караџића чије је презиме било погрешно написано (Карађић), добили смо из кабинета Зорана Јанковића, градоначелника Љубљане, по закључењу прошлог броја „Печата“ одговор да је „тек после откривања споменика утврђено да је дошло до грешке у презимену Вука Караџића“, и гаранције да ће то бити исправљено у најкраћем року.
Обећање је спроведено из речи у дела, додуше, у складу са траљавим словеначко-српским односима; уместо да цео постамент израде поново и ваљано, љубљански градски оци су се одлучили за јефтину варијанту – „интервенције“ посред Вуковог идентитета на споменику. Тако сада постамент краси својевсрна „закрпа“, попут ожиљка, као сведока незгодног фелера и за будућа покољења.

САД: АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ СУ МЕТЕ

МетеИрачки шиитски клерик Моктада ел Садр позвао је своје следбенике да нападају нове америчке војнике који ће бити послати у ову земљу како би се борили против Исламске државе, пошто је амерички министар одбране Еш Картер најавио размештање 560 нових војника. Садр је ову поруку објавио на својој званичној интернет страници одговарајући на питање једног од својих следбеника о томе шта мисли о Картеровој најави. „Они су за нас мете“, одговорио је. Садр има десетине хиљада верних присталица. Постао је истакнута фигура међу ирачким шиитима будући да се његова „Махди армија“ борила против америчких снага после инвазије 2003. године. Ова војска распуштена је 2008. и замењена „Мировним бригадама“ које учествују у борби против Исламске државе са другим званичним владиним снагама. И друге шиитске паравојне формације упућивале су сличне позиве на нападање америчких војника у прошлости. Ипак, они обично нису доводили до конкретних акција, а највећа претња по америчке војнике остају сунитске милитантне групе.

Филм „Вода“ о Рајевском

Велика инспирација Лава Толстоја за лик Вронског из романа „Ана Карењина“, пуковник Николај Николајевић Рајевски преко филмског платна враћа се у Србију у којој је пре 140 година као добровољац на српској страни, у српско-турском рату 1876, изгубио живот. Филм „Вода“ који прати војевање и страдање овог племића са подсећањима на његов живот у Русији режира Горан Ерчевић, док је улога Рајевског поверена Дејану Тончићу, глумцу из Народног позоришта у Крушевцу. Војин Ћетковић игра руског генерала Чернајева, а Бранислав Трифуновић нашег познатог лекара Владана Ђорђевића. Тома Трифуновић добио је улогу свештеника који је у Ђунису сахранио Рајевског. Поједине сцене снимаће се на локацијама на Криму, у Санкт Петербургу, на Шаргану и у манастиру Свети Роман код Ђуниса. Планирано је да премијера буде у Алексинцу септембра ове године, на дан погибије Рајевског, који је као војник учествовао и у бици код Ташкента.

Изложба

Српска напредна странка је у београдској галерији „Прогрес“ у понедељак отворила изложбу „Нецензурисане лажи“ у којој су приказани „негативни медијски садржаји“ – исечци из новина, карикатуре, прилози на интернету – о овој странци и њеном председнику Александру Вучићу из последње две године. Изложба је направљена, кажу њени организатори, како би се јавности показало да у Србији нема цензуре премда се о њој у јавности говори навелико. „Изложба је само избор 2.523 примера од укупно 6.732 негативна медијска садржаја у последње две године објављена о Александру Вучићу и СНС“, изјавила је шефица СНС-ове Службе за информисање Владанка Маловић, напомињући да је део медија, који су отворено подржавали Демократску странку, после маја 2012. започео „организовану, детаљно планирану, бруталну кампању против власти, а Вучић је постао централна мета напада“.
СНС-ова изложба изазвала је оштру реакцију дела јавности који се осетио прозваним. Изложба је „колективни попис ’непријатеља’ Александра Вучића“, оценио је председник НУНС-а Вукашин Обрадовић, „ноћ дугих музеја почиње…“, прокоментарисао је главни уредник „Недељника“ Вељко Лалић, „исте ствари радио је и Гебелс у Немачкој“, устврдио је карикатуриста Предраг Кораксић Коракс…
Одговарајући на ове оптужбе, функционер СНС-а и још актуелни министар полиције Небојша Стефановић рекао је да му нису јасне критике да је реч о фашистичким методама: „Фашистичке методе су када неког нападате сваког дана, а онда му забрањујете да то објави. Можда су се неки аутори уплашили свог одраза у огледалу и помислили на фашизам.“

Кандидат Трамп

Упркос свим досадашњим напорима републиканског естаблишмента да му поремете планове, милијардер Доналд Трамп је овог уторка и званично проглашен за кандидата Републиканске партије за председника Сједињених Америчких Држава.
Председнички избори у САД, као и обично, одржаће се првог уторка после првог понедељка у новембру, дакле 8. новембра.
Иако је Трамп током прелиминарних избора у оквиру Републиканске партије одавно обезбедио потребну већину делегата обавезаних да подрже његову кандидатуру на републиканској конвенцији, неизвесност око Трампове кандидатуре трајала је практично до последњег часа, јер је закулисним маневрима републикански естаблишмент покушавао – испоставиће се, безуспешно – да уочи гласања промени изборна правила, тако што ће делегате лишити обавезе да гласају за кандидата који је у њиховим државама добио већину гласова на (непосредним) прелиминарним изборима.
Републиканска конвенција у Кливленду, у Охају, потврдила је и Трампов избор гувернера Индијане Мајка Пенса за потпредседничког кандидата. Баш као и Трамп, и Пенс је током своје каријере рушио начела политичке коректности, примера ради, залагањем да се хомосексуалцима забрани војна служба и Законом о рестаурацији слободе религије у Индијани који је, према оценама ЛГБТ заједнице, отварао простор за дискриминацију људи према њиховој „сексуалној оријентацији и полном идентитету“.
Истраживања јавног мњења у САД показују да је Хилари Клинтон, као вероватни председнички кандидат Демократске партије, у благој предности у односу на Трампа, али разлика међу њима је толико мала, нарочито у десетак кључних држава, да обећава веома неизвесну председничку трку до самог краја.

ПЕКИНГ НАЈАВИО ВОЈНЕ ВЕЖБЕ У ЈУЖНОМ КИНЕСКОМ МОРУ

Пекинг је најавио да ће затворити део Јужног кинеског мора због војних вежби и упозорио да би патроле „слободне пловидбе“ страних морнарица могле бити окончане „катастрофом“. Поморска администрација острвске провинције Хаинан саопштила је да ће регион југоисточно од острва бити затворен четири дана, али није изнела никакве детаље о природи вежби. До најаве је дошло током тродневне посете америчког команданта за поморске операције адмирала Џона Ричардсона Кини ради разговора о спору у вези са Јужним кинеским морем и начинима да се интензивира сарадња две војске, чији су односи веома напети. Пекинг је објавио и да неће обуставити изградњу острва и гребена у Јужном кинеском мору.
Кина жестоко оспорава такозване патроле „слободне пловидбе“. „Када је слобода пловидбе у Јужном кинеском мору била угрожена? Никада, нити у прошлости, нити сада и проблема неће бити ни у будућности, све док нико не почне да изводи некакве трикове. Кина се константно противи такозваним војним патролама ’слободне пловидбе’ – оне доносе и војну претњу, и крше међународно поморско право. Ова врста војне слободне пловидбе угрожава слободу пловидбе у Јужном кинеском мору и могла би да се оконча катастрофом“, упозорио је један високи кинески војни званичник.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *