Почетна / Свет / Мађарски рулет

Мађарски рулет

dzordz sorosКако је милијардер Џорџ Сорош, од покровитеља и финансијера, постао противник мађарског премијера Виктора Орбана и његове странке „Фидес“

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Влада мађарског премијера Виктора Орбана од 2009. године један је од најопаснијих противника Џорџа Сороша у Европи. Пуних седам година и Сорош води врло активну кампању против исте те владе.

ГАБОРОВО ПИТАЊЕ АЛИ… „Не мислите ли да је крајње лицемерно, опортунистички и непоштено окренути се против вашег бившег новчаног заштитника, који је 80-их година прошлог века финансирао универзитетске стипендије скоро свих оснивача владајућег Фидеса?“ запитао је Орбана (који жестоко оптужује Сороша да подстиче илегалну миграцију у Европу), на другој јунској седници Државног парламента посланик екстремно десничарске странке Јобик Габор Вона, и – шокирао све Фидесове представнике у здању на будимпештанском Кошутовом тргу.

Видно затечен питањем, Орбан је одговорио да је током борбе против комунизма демократска опозиција не само у Мађарској, већ и у тадашњој Чехословачкој, Пољској и Совјетском Савезу – добијала донације из различитих извора, и да то никада није била тајна.

„Одлично је што је Џорџ Сорош (који је рођен 12. августа 1930. као Ђерђ Шварц у породици секуларних мађарских Јевреја у Будимпешти) тада мобилисао своје снаге против комунизма, помогао његовом паду и повлачењу совјетске армије, али то нема никакве везе са актуелном мигрантском кризом. Оно је било оно, а ово је сада – ово! По сваку цену штитићемо национални интерес Мађара и у корену елиминисати необуздану илегалну имиграцију на државну територију Мађарске!“ категорично је одговорио Виктор Орбан, Сороша још критикујући да с Мађарским хелсиншким комитетом, Савезом за грађанске слободе, Удружењем за мигранте – „Уточиште“, као и Мађарском левицом, чини све да би се неограниченом броју имиграната дозволило да уђу у земљу…
[restrictedarea]

 ФИДЕС И СОРОШ А како је изгледао почетак?

Први политичар који је у јавном животу Мађарске напао Џорџа Сороша био је председник мале ултрадесничарске странке МИЕП, Иштван Чурка. И то пре четврт века, 1992. године. Чурка је медијима аргументовано устврдио да страначки рејтинг Мађарског демократског форума (МДФ) и његов драстични пад код бирача нису узроковале партије – Савез слободних демократа (СДС) и Младе демократе (Фидес) – већ амерички могул мађарског порекла, финансијер демократа у САД и мецена брачног пара Клинтон – Џорџ Сорош.

И тада је (први пут јавно!) „Фидес“ стао у Сорошеву одбрану. Огласио се саопштењем које је лично потписао челник странке Виктор Орбан: „Са великим запрепашћењем пратимо крајње некоректне нападе на Сорошеву Фондацију ’Отворено друштво’, његову Корпорацију за управљање инвестиционим фондовима ’Сорош фонд менаџмент’, као и на личност овог цењеног економисте, политичара и филантропа. Сорош има велике заслуге у материјалном помагању младих генерација Мађара, ученика и академаца, као и промоцији ’Покрета студентских колегијума у Мађарској’. Тиме је допринео, што ће чинити и убудуће, да мађарско друштво из дана у дан буде све слободније и све – отвореније.“ Став „Фидеса“ према Сорошу пуну деценију и по био је – чист хвалоспев. У време њихове прве владе (1998 – 2002), Орбан је одмах по преузимању премијерске функције посетио Њујорк и био Сорошев ВИП гост. „Виктор је динамичан и одлучан и управо такав руководилац потребан је Мађарској у овом тренутку“, похвалио га је том приликом Сорош. Од тада није било више директних сусрета два сународника, али контакти и (повремене) донације обављале су се по потреби.

РУШЕЊЕ ОТП БАНКЕ И онда долази 2008. година и покушај рушења деоница највеће мађарске банке – ОТП – на будимпештанској берзи (и то по сценарију рушења ’Банке Енглеске’ када се једна особа, Џорџ Сорош, накуповала великих количина фунти, приметивши да се Уједињено Краљевство под врло неповољним условима укључило у европски ЕРМ, механизам новчане размене, након чега је у септембру 1992. године срушио фунту и на томе зарадио више од милијарде долара). Државна контрола финансијских установа у Мађарској, на основу резултата Анкетне комисије коју је формирао Орбанов „Фидес, утврдила је да иза покушаја рушења ОТП банке лично стоји – „Сорош Фонд Менаџмент“ и његов председник Џорџ Сорош.

И тада (от)почиње Орбанов сукоб са Сорошем, који траје пуна 84 месеца, и који управо у овој, 2016. години, доживљава своју највећу ескалацију. Пре три године премијер Орбан забранио је Сорошу да преко америчке Фондације „Цивилни колегијум“ (чији је главни финансијер) у Мађарској формира тзв. „друштвену мрежу“ која преко „Покрета ученика и студената“ средњошколце и академце едукује како протестовати против власти и принудити је на „реформе“ у просвети. Сорошев удар уследио је одмах. Међународна организација за заштиту људских права („Хјуман рајтс воч“) у свом извештају о Мађарској – већ другу годину заредом – оптужила је Будимпешту да је у самом европском врху по насиљу у породици, и да жртве фамилијарног насиља у Мађарској не добијају ни минималну заштиту. На оптужбу, кратко и без икаквог додатног објашњења, одговорила је портпарол Фидесове фракције (посланичке групе) у Парламенту Габријела Шелмеци: „Коментар који говори све гласи – Џорџ Сорош је ’златни’ спонзор поменуте међународне организације.“

МИГРАНТСКА КРИЗА И ОПТУЖБЕ Примера напада и контранапада овакве врсте има на десетине. Последњи (и најжешћи) је – мигрантска криза. „Активисти који подржавају масовну имиграцију неизбежно постају део њене међународне мреже за трговину људима. Јавна је тајна да управо Сорош финансира масовни прилив азијских и афричких избеглица у Европску унију. Те имигранте усмерава у одређене државе и тамо их на банкоматима, кад се домогну поменуте земље, чека –  новац. Имигранти од невладиних организација (НВО) у Турској добијају и мобителе и картице. Мрежа НВО коју финансира Сорош задужена је и за прихват избеглица и за ’подизање свести’ у јавности о ’потреби укидања граница’. Сорош стоји и иза приручника који је издала организација ‘Добродошли у Европу’ – који је подстицао имигранте да не сарађују са мађарским властима и да по сваку цену одбију да им се узму отисци прстију“, подвукао је Виктор Орбан.

На недавне оптужбе Била Клинтона, бившег председника САД, да је „Mађарска одлучила да јој је доста либералне демократије, да хоће ауторитарну диктатуру и затварање границе за странце, што све више постаје ’црни’ тренд који је управо Мађарска иницирала“, лично је одговорио сам Орбан: „Неуређена Европа нема решења за илегалне мигранте који опседају границе, за цветајуће кријумчарење људи и за тероризам. Мађарска представља ред у све неуређенијој Европи. И то само зато што је своју судбину поново узела у своје руке.“

СТИПЕНДИСТИ

Виктор Орбан је у школској 1989 – 1990. години са стипендијом Сорошеве фондације (канцеларије у Мађарској) био на студијама у Оксфорду. Министар задужен за вођење канцеларије мађарског премијера, Јанош Лазар (као млад правник) радио је у ТАС-у (Друштво за слободу и права) који је у целости финансирао– Данашњи председник парламента Мађарске Ласло Кевер је 1987 – 1988. године као Сорошев стипендиста истраживао „Друштвене покрете у Средњој Европи“, а годину дана касније и Јожеф Сајер (посланик „Фидеса“ у Европском парламенту) био је на листи стипендиста. Државни секретар у МИП-у у претходној Орбановој влади, Жолт Немет (сада председник Одбора за спољну политику мађарског парламента) 1988 – 1989. године такође је са стипендијом Џорџа Сороша био студент на Оксфорду (студирао теорију политике на Колеџу „Сент Антони“). Поменутом страначком естаблишменту припада и Марија Шмит (раније главна Орбанова саветница за питања унутрашње политике, а данас директорка будимпештанске „Куће терора“) која јe чак три године (од 1985. до 1988.) била Сорошев стипендиста (радила је тему: „Историја Јевреја у Мађарској током 20. века“).
[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *