Излог књиге

O-knjizevnosti-64323Умберто Еко
О КЊИЖЕВНОСТИ
„Вулкан издаваштво“, Београд, 2015

У овој збирци огледа који се баве функцијом књижевности, Еко за пример и предмет размишљања одабира ауторе који су дуго походили његове мисли, попут Нервала, Џојса, Борхеса (али и Аристотела и Дантеа), као и сопствену приповедачку делатност. Његов књижевни поступак расветљавају и есеји у којима не говори непосредно о себи. Пригодни текстови, дакле, али у њима се разоткрива оно што га непрестано заокупља, и што представља постојано извориште његовог надахнућа. ,,Често сам се питао: да ли бих, данас, наставио да пишем и онда када би ми рекли да ће сутра нека космичка катастрофа уништити васцели свет, тако да више нико неће моћи да прочита оно што данас пишем? Испрва одговор гласи да не бих. Зашто да пишем ако нико неће моћи да ме чита? Кад мало поразмислим, одговор гласи да бих, али само зато што гајим очајничку наду да ће се, сред те галактичке катастрофе, можда наћи каква преживела звезда, па да неко сутра узмогне да растумачи моје знаке. Дакле писање би, и уочи Апокалипсе, још увек имало смисла“, говорио је Умберто Еко.

crna_knjiga_korporacija-hans_vajs-_klaus_verner-lobo_vКлаус Вернер-Лобо и Ханс Вајс
ЦРНА КЊИГА КОРПОРАЦИЈА
„Лагуна“, Београд, 2016

Велике корпорације имају, пре свега, само један важан циљ, а то је да зараде што више новца. Цена остварења овог циља јесу нехумани радни услови, непоштовање етичких принципа и уништење животне средине. Црна књига корпорација је међународни бестселер и једна од најзначајнијих књига које се баве мрачном страном глобализације. Финансијске и привредне кризе, као и концентрација тржишта, промениле су свет у којем живимо. Свега сто педесет мултинационалних компанија доминира данас светском привредом. Аутори се не осврћу само на нове глобалне играче попут Амазона, Фејсбука, Гугла и Епла и њихово избегавање плаћања пореза већ и на добро познате мултинационалне компаније као што су Бенетон и Бајер. Они указују и на то шта свако од нас може да предузме ако жели да се друштвено ангажује, будући да живимо у времену када су се методе и могућности које нам стоје на располагању значајно промениле. Ова књига нуди обиље доказа да међународни концерни газе преко лешева на путу стварања профита.

Tesla-covek-van-vremena-finМаргарет Чејни
ТЕСЛА, ЧОВЕК ВАН ВРЕМЕНА
„Нова књига“, Подгорица, 2015

Књига Тесла, човек ван времена истражује генијални ум једног од највећих научника и проналазача не само двадесетог века него целокупне људске историје. Ауторка нам омогућава увид у достигнућа овог истинског чаробњака науке, али истовремено истражује опсесије и ексцентричности човека од крви и меса, који се сакрио иза своје науке. Маргарет Чејни је рођена у америчкој држави Орегон 1921. године. После гимназије и кратких студија сликарства у уметничкој школи у Сијетлу, у 21. години постаје репортер Аберден дејли ворлда, а затим уредник у бироу Асошијетед преса у Сијетлу. Написала је, између осталог, и биографију велике кабаретске певачице Мабел Мерцер, као и књиге Meanwhile Farm и Why: The Serial Killer in America.

alkohol i drogeТони Вајт
АЛКОХОЛ И ДРОГЕ
„Психополис“, Београд, 2015

У књизи су сабрана ауторова тридесетогодишња искуства у саветодавном раду са корисницима алкохола и дрога, као и нове идеје и технике које је Вајт развио током рада. Дакле, реч је о значајном доприносу литератури на овом пољу.
Први део књиге приказује присутност алкохола и дроге у друштву, различите теорије зависности и основне елементе саветовања, као и теорију трансакционе анализе (ТА) која је, као основна психотерапијска теорија, коришћена у књизи. Други део образлаже специфичне технике које се користе у саветовању уживаоца алкохола и дроге: смањење штете, мотивациони интервју и процена корисника дроге. Посебно је важан део посвећен тинејџерима корисницима дроге пошто ће помоћи бољем раду са младим особама, зависницима од алкохола и дрога. Тони Вајт указује на неке од замки, али и на могућа решења за родитеље.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *