Азија припада народима Азије

Порука из Шангаја

sangajАко је Азија центар светског развоја у 21. веку, Кина је центар развоја Азије, због тога је од посебног значаја, не само за највећи и најмногољуднији континент, него и за читаву планету оно о чему, под окриљем Пекинга, али равноправно и уз међусобно уважавање, разговарају интелектуалне, политичке и пословне елите из целог света

Пише Живадин Јовановић

Азија је, у периоду после ере Хладног рата, постала део света са најдинамичнијим привредним, технолошким и научним развојем и највеће тржиште које највише доприноси изласку светске економије из вишегодишње кризе, закључили су учесници 11. Шангајског форума. Сагласно томе, кинески, али и други учесници овог тродневног скупа, истицали су да Азији припада већа улога и делотворнији утицај у управљању светским пословима, решавању кризних жаришта и одлучивању уопште. „Имамо право гласа о ономе што други припремају и износе пред међународне форуме. Природно је да учествујемо у припремању одлука и стварном одлучивању о свему што се тиче заједничке судбине“, поручено је са Форума чија је тема била „Повезивање, интеграцијe, иновације: Изградња заједнице на заједничкој судбини Азије“.

Више од седам стотина научника, стручњака, политичара и пословних људи из читавог света, учесника скупа поручило је, пре свега ванрегионалним силама, да Азија припада народима Азије и да оне не треба да се мешају у послове и проблеме на азијском континенту. Ванрегионални фактори отежавају решења која су у заједничком интересу азијских земаља и, теже поделама и сејању неповерења да би штитили своје привилегије стечене у посве другачијим условима и остваривали своје геополитичке циљеве. Разногласја није било чак ни од учесника из земаља које су, иначе, блиски савезници САД, какве су, на пример, Јужна Кореја, Јапан и неке друге.
[restrictedarea]

СТВАРАЊЕ ЈЕДИНСТВЕНОГ ФРОНТА Економско, инфраструктурно и културно повезивање, сарадња на принципу заједничких користи, координација напора и вођство – кључне су претпоставке да Азија на глобалном плану оствари улогу која јој припада. Широка интеграција азијских земаља на основама заједничке судбине, пуне равноправности и узајамне добити – представља природну тежњу и најбољи пут у будућност континента и његове улоге у глобалним односима – више пута је истицана оцена и порука. Да одржи и даље ојача тренд иновација, интеграција и динамичног развоја Азији је потребно динамично вођство – рекао је утицајни кинески научник, проф. Ву Шинбо, руководилац  Фудан Института за развој. Ово је тим неопходније што, по његовој оцени, чак и једној од најстаријих азијских интеграција – Удружењу Нација Југоисточне Азије – ASEAN – недостаје динамично вођство које би потпуније одговорило изазовима савременог развоја.

Кина је, засад, друга, а Јапан трећа најмоћнија економија на свету. Привреде Индије, Индонезије, Казахстана и других азијских земаља развијају се врло брзо дајући свој допринос брзом развоју привреде највећег континента. Јапан је председавајући Г-7, а Кина Г-20. Кина је иницијатор Шангајске организације за сарадњу. У њој се налазе седишта Нове развојне банке (NDB) коју је основао БРИКС, Банке за инвестиције у инфраструктури и других моћних финансијских институција. Азијске земље и сасвим нове финансијске институције све више улажу у иновације, обновљиве изворе енергије, у „зелени“ развој, уопште. Мултидимензионална, глобална Иницијатива „Један појас, један пут“, коју је 2013. године покренуо кинески председник Си Ђинпинг, отворила је широке перспективе за бржи развој у великом делу света од Пацифика до Атлантика. За разлику од неких других иницијатива и интеграција које су уже, затворене за привилеговане чланове, дискриминишуће према другима, иницијатива „Један појас, један пут“ је широка, развојног, а не трговинског карактера, отворена за све заинтересоване земље.

Истакнуто је да Кина и на глобалном плану доприноси економском развоју, нарочито, земаља у развоју (сарадња Југ-Југ), променама заостале привредне структуре а, нарочито, изградњи модерне инфраструктуре. При том, ни Кина, нити нове међународне финансијске институције основане њеним капиталом, или на њену иницијативу, (НРБ, АИБ) не дискриминишу зајмотражиоце по политичким критеријумима, нити се мешају у њихове унутрашње послове. Ово је поткрепио Бразилац Пауло Ногуеиро Батиста, потпредседник Нове развојне банке (НРБ), истакавши да, без обзира што је НРБ основао БРИКС, то није банка само за потребе земаља чланица БРИКС-а, и да је њених 50 милијарди долара оснивачког капитала намењено свим земљама у развоју. Трудећи се, не само да остане коректан према Светској банци (СБ), већ и да јој понуди сарадњу, да пружи уверавања да НРБ није ни конкуренција ни замена већ „помоћ“ и „допуна“ постојећем систему међународних финансијских институција (СБ, ММФ), Батиста је, ипак, са призвуком поноса, говорио о предностима НРБ.  „Ми смо техничка банка јер о молбама за кредите одлучујемо искључиво ценећи квалитете и уверљивост пројеката, не постављамо идеолошке или политичке услове, не  мешамо се у унутрашње послове земаља тражилаца кредита“, рекао је он.

Да би Азија снажније покренула потпуније искористила своје огромне развојне потенцијале, посебно, да би остварила улогу и одговорност које јој, сразмерно економској моћи, припадају у управљању светским пословима, потребно је да претходно постигне интеграцију и заједништво на основама заједничких користи. Све кинеске иницијативе су отворене за друге, нису усмерене на стицање привилегија, доминације, или изолације било кога. Речит пример за то је Иницијатива „Један појас, један пут“. Иако Кина у економски развој у свету, посебно у земље у развоју, деценијама улаже трилионе долара, ни откуда није било жалби, или коментара да се меша у унутрашње послове, да припрема и изводи „обојене“ или друге „револуције“, да тежи доминацији или „изузетности“. Посматрач би додао – нити Кина широм света размешта своје оружане снаге које би гарантовале сигурност њених инвестиција, како то чини НАТО на челу са Пентагоном.

РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА Домаћи учесници дебате нису прећуткивали чињеницу да Кина има и  отворених питања у односима са појединим суседима. Без улажења у појединости, истицали су да ће Кина свакако сва таква питања успешно решавати мирним, дипломатским путем и преговорима. Азијске земље располажу довољним знањем, мудрошћу и вољом да своје несугласице решавају и односе уређују у обостраном интересу, чувајући стабилност, јачајући разумевање и свестрану сарадњу. Овакав прилаз кинеских учесника Форума представља својеврсну поруку свакоме  ко би могао правити рачунице и планове да ослонцем на спорна питања у односима Кине и појединих суседа – гради своје геополитичке позиције.

Разуме се, да Кина није, нити може бити задовољна што, на пример, САД покушавају да експлоатишу таква питања,  што подгрејавају спорове или траже посредне канале за деловање против легитимних интереса Кине.  Једно од озбиљнијих таквих питања је спор око Јужног Кинеског мора. Осим што непотребно подстичу кинеске суседе да заоштравају позиције и да траже интернационализују спора, саме САД често и директно демонстрирају своју војну поморску моћ у Јужном Кинеском мору, неосновано се позивајући на наводно право слободног пролаза.

Чињеница је да Кина, с једне стране, у редовним дијалогу са САД јасно указује на неприхватљивост и опасности коју собом носе овакве демонстрације оружане силе у непосредној близини њених острва и обале да, с друге стране, својим инволвираним суседима нуди да сва спорна питања решавају мирним путем, директним преговорима, без уплитања било којег фактора са стране. Покушаји интернационализације таквих питања немају ни правног, ни политичког оправдања. Они не воде решењима, већ одлагању и непотребном изазивању неповерења. Зато нико није изненађен ставом Кине који је јасно против интернационализације. Тешко је, заиста, поверовати да било ко изван региона има већи интерес за праведно и одрживо решење него Кина и непосредно инволвиране стране.

Тачно је да је Шангајски форум скуп независних научника, филозофа и мислилаца уопште, а не званичника влада који учествују у оперативном одлучивању, али вредност изнетих оцена, идеја и захтева није због тога мања. Напротив. Нема никакве сумње да је то што се чуло на овогодишњем Форуму, брзо стигло у важније центре одлучивања у свету, да се тамо брижљиво проучава и траже одговори на озбиљне поруке из Шангаја.
[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *