Печат недеље

ПајтићЖута превирања

Као и увек после пораза на изборима, Демократску странку и ових дана погађају озбиљна унутрашња превирања која би, како се најављује и прижељкује, требало да буду разрешена на унутарпартијским изборима, непосредним, за ново партијско руководство.
Једина два кандидата за будућег председника ДС-а, макар (полу)званично, јесу досадашњи председник Бојан Пајтић и некадашњи министар одбране Драган Шутановац кога је Пајтић, уочи недавних парламентарних избора, скрајнуо на непролазно 28. место на изборној листи.
Како је најављивала београдска штампа позивајући се на изворе у ДС-у, партијски избори требало је да се одрже 10. јула, о чему је и формално имао да одлучи Главни одбор, на седници одржаној минуле суботе. Уследио је, међутим, својеврстан обрт, и донета је одлука да избори буду одржани тек на јесен, 24. септембра.
Зашто, ако су, према информацијама којима располаже овдашња јавност, за 10. јул као датум избора лобирала обојица кандидата за председника онога што је остало од Демократске странке, дакле и Пајтић и Шутановац? Могуће објашњење наговестио је потпредседник ДС-а Горан Јешић, који је уочи суботње седнице ГО ДС-а изјавио: „Кандидати за председника су Бојан Пајтић и Драган Шутановац, и потпуно је нејасно зашто се жури обојици кандидата, јер нема потребе за журбом. Статутарни рокови су за шест месеци… Велики број људи са којима сам разговарао су за то да се направи компромис и нађе неко трећи за кандидата за лидера ДС.“ Из ових би Јешићевих речи могао да се извуче закључак да су и Пајтић и Шутановац желели да пожуре с изборима како се на њима не би појавио неко трећи ко би им помрсио рачуне, али су у тим својим плановима на седници ГО ДС-а поражени.
Тако да се сада чека да се види хоће ли се заиста појавити неко трећи, односно ко је он (или она). У сваком случају, пред демократама је дуго, топло лето…

[restrictedarea]

ЛондонБРИТАНИЈА ЈЕ НАЈКОРУМПИРАНИЈА ЗЕМЉА НА СВЕТУ

Новинар и светски познати стручњак за италијанску мафију Роберто Савијано рекао је да је Велика Британија „најкорумпиранија држава на свету“, а да би њен излазак из Европске уније ствар могао додатно да погорша. „Када бих вас упитао које је најкорумпираније место на свету, могли бисте да кажете Авганистан, можда Грчка, Нигерија, југ Италије, али ја ћу вам рећи да је то Велика Британија“, изјавио је Савијано. „Не ради се о бирократији, ни о полицији, нити о политици, него је корумпиран свет финансија и капитала. Деведесет посто власника капитала у Лондону своје седиште има у офшор зонама“, прецизирао је он. Према његовим речима, Британија је европска „престоница криминала“ када се ради о толерисању корупције.
Савијано већ десет година живи под сталном полицијском заштитом јер је открио тајне италијанске мафијашке организације Камора.

Реал МадридИСЛАМИСТИ У ИРАКУ УБИЛИ 12 НАВИЈАЧА „РЕАЛ МАДРИДА“

Најмање 12 навијача „Реал Мадрида“ убијено је у Ираку током утакмице финала Лиге шампиона против градског ривала „Атлетико Мадрида“. Због тога су играчи овог клуба своју победу посветили ирачким навијачима које су лишили живота терористи Исламске државе. Суботњи напад на љубитеље фудбала догодио се у граду Бакуба пред почетак извођења пенала. Према сведочењима, четири наоружана нападача упала су у локал у којем су гости гледали утакмицу и насумично отворили ватру. „Сличан напад се одиграо раније овог месеца. Убијено је дванаест људи и најмање осам их је рањено“, рекао је председник Клуба љубитеља „Реал Мадрида“ Зијад Албидани. Бакуба се налази око 60 километара северно од Багдада и мање од 90 километара од Балада, града који је 13. маја био поприште претходног напада Исламске државе на навијаче шпанског клуба у којем је убијено 16 људи, док их је више од 20 рањено. Фудбал је забрањен на територијама под контролом Исламске државе, а играње и праћење најпопуларнијег спорта на свету се строго кажњава.

АМЕРИКАНАЦ УХАПШЕН ЗБОГ ПАЉЕЊА ПОЛИЦИЈСКОГ АУТОМОБИЛА У ПАРИЗУ

Паљевина аутомобилаАмерички држављанин, чији идентитет није откривен, ухапшен је заједно са петорицом других хулигана због паљења полицијског аутомобила у којем су се налазила двојица полицајаца током демонстрација против закона о раду у Француској. Француска полиција саопштила је да је амерички држављанин стар 27 година учествовао у нередима после протеста и да је био један од хулигана који су разбили и запалили полицијски аутомобил. Оптужен је за покушај убиства службеног лица и друга кривична дела. Америчко дипломатско представништво у Паризу није коментарисало овај инцидент.

Решетњиков код ПатријархаПатријарх Иринеј: Моћ Русије је моћ свих православних народа

Митрополит тјуменски и тобољски Дмитриј Капаљин, директор Руског института за стратешка истраживања генерал-потпуковник др Леонид Решетњиков, депутати руске Думе и потомци белогардејаца из Русије и света, као и представници „Српског кода“ на челу са оснивачем Млађаном Ђорђевићем били су гости код патријарха српског Иринеја. Пријемом код поглавара СПЦ завршена је манифестација „Белогардејци у Србији – руски дани у Војводини“ која има за циљ очување успомене на руску емиграцију у нашој земљи. Делегација је обавестила патријарха да су, уз благослов владике банатског, обновили запуштено црквено гробље у Кикинди, те да је освећен споменик и откривена спомен-плоча на згради Гимназије „Душан Васиљев“, посвећена Светом Јовану Шангајском који је предавао у тој школи од 1925. до 1927. године.
У поздравној здравици коју је одржао руској браћи, поглавар СПЦ је рекао да се нада да ће „ова посета бити почетак блиских и нових односа“.
„Руски народ сматрамо нашим народом, као што и они нас сматрају својима. У целој историји смо били блиски, да не кажем јединствени, а надам се да ћемо бити још чвршћи. Молимо се да Русија стане на своје ноге, јер је моћ Русије, моћ свих православних народа.“
Патријарх Иринеј је истакао и да се многи плаше нашег везивања за Русију, али да то није наш проблем.
„То је њихов проблем, дабоме. А ми смо – са својима.“
Патријарх Иринеј је – обраћајући се посланику Думе са Крима – оценио да је Крим одувек био руски и да тако треба да остане.

Абдула Нуман – од бунтовног Ивана до муфтије србијанског

Уместо Мухамеда Јусуфспахића, који одлази на дипломатску дужност у Саудијску Арабију, на позицију муфтије србијанског и председника Мешихата србијанског изабран је др Абдулах Нуман (66), рођени Београђанин који је са 19 година преузео ислам.
Нуман је наиме рођен као Иван Трифуновић, сестрић је преминуле глумице Ружице Сокић и, како је објаснио медијима, био је несхваћено дете и бунтовник да би током једног путовања по Индији, на изненађење своје породице, у великој џамији Аџмира у Родестану у Индији преузео ислам и у њему остао до данас.
Нуман је доктор наука, донедавно професор на престижном Универзитету Виктори у Мелбурну, завршио је три факултета – Факултет за исламске студије и филозофију, Факултет друштвених наука и Факултет за бизнис и менаџмент. Магистрирао је на теми – исламска теологија.
Комплетан Ријасет ИЗС у техничком мандату на челу са реис-ул-улемом Адемом Зилкићем смењен је на седници одржаној у Новом Пазару због, како стоји у саопштењу, „истека мандата и противуставног продужења техничког мандата.“
„Зилкић више није реис и он је поднео оставку која је прихваћена. Сви који су били у техничком мандату, укључујући и мене као муфтију србијанског, смењени су“, рекао је Јусуфспахић.
Нова управа ће, по речима Јусуфспахића, организовати нове изборе. Досадашњи реис-ул-улема Адем Зилкић тврди да је смењен на незаконит начин.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *