Печат недеље

Медлин ОлбрајтАМЕРИЧКИ СТУДЕНТИ ПРОТИВ МАДЛЕН ОЛБРАЈТ

Студенти и професори калифорнијског „Скрипс колеџа“ из Клермона протестовали су због тога што је бивша америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт позвана да одржи говор на церемонији доделе диплома, јер се, како су рекли, ради о „ратном злочинцу“. Неки од професора свој револт показали су тако што су одбили да седе са њом на бини. Професори су објавили писмо у којем се наводи да је Мадлен Олбрајт као државни секретар и амбасадор у УН обликовала америчку интервенционистичку политику у бројним сукобима и „подржала политике које су водиле страдању милиона људи“. Писмо је потписало 28 чланова наставног особља, а објављено је у студентским новинама. „Скрипс“ је женски колеџ са скоро 2.000 студената, а изјава Олбрајтове да „постоји место у паклу“ за жене које не гласају за Хилари Клинтон није наишла на одобравање високошколаца и професора. Чланови наставног особља су највише увређени због чувеног коментара Олбрајтове из 1996. године да је смрт више од пола милиона ирачке деце, као последица санкција, „била вредна“. Наставници су указали да је „више Ирачана умрло због 13 година санкција које су САД увеле и контролисале, него због америчке инвазије 2003. године и окупације која је уследила“. Такође, Олбрајтовој замерају и спречавање одлучније акције УН којом би се онемогућио геноцид у Руанди 1994. године, као и одлуку о бомбардовању СР Југославије. Студенти у САД и раније су негодовали због предавања Олбрајтове. У Сиракузи су студенти протестовали када је Олбрајтова држала предавање из етике, оцењујући то као „апсолутну увреду за појам етике“.

[restrictedarea]

Нелсон МенделаЦИА ОМОГУЋИЛА ХАПШЕЊЕ МАНДЕЛЕ

Бивши агент Централне обавештајне агенције дефинитивно је потврдио оно у шта је цео свет одавно сумњао – америчка служба стајала је иза хапшења некадашњег борца против апартхејда у Јужној Африци Нелсона Манделе, који је у затвору провео 27 година. Две недеље пре смрти, бивши шпијун ЦИА Доналд Рикар поверио је редитељу Џону Ирвину да је његово путовање у Јужну Африку 1962. довело до хапшења Манделе, што је оправдао неопходношћу хапшења „најопаснијег комунисте на свету изван Совјетског Савеза“. Рикар, који је званично радио као помоћник конзула у јужноафричком граду Дурбан, рекао је да је чуо да се Мандела упутио у Натал и да се налази негде између Јоханесбурга и Дурбана. „Сазнао сам шта се дешава и да он долази… умешао сам се и тако је Мандела ухваћен“, изјавио је Рикар. Он није објаснио како је дошао до кључне информације, али је додао да је веровао да је Мандела „у потпуности под контролом Совјетског Савеза и комунистичка марионета“, те да ће „подстаћи“ народ Натала на масовну побуну против режима апартхејда.

Филип ХамондШПАНИЈА ХАМОНДУ ЗАБРАНИЛА ПРЕЛЕТ

Шпанске ваздухопловне власти забраниле су авиону британског Краљевског ратног ваздухопловства у којем се налазио шеф британске дипломатије Филип Хамонд да прелети преко територије ове земље на путу за Гибралтар. Без обзира на то што су знале да је Хамонд један од путника, наредиле су промену курса, те да лети преко Португалије. Британским војним авионима забрањује се прелет шпанске територије када иду пут Гибралтара од 1989. године. Циљ Хамондове посете био је да међу тамошњим становништвом лобира против гласања за излазак Британије из Европске уније на референдуму заказаном за крај јуна.

КЛИНТОНОВОЈ У ЧАСТ

У част свом великом савезнику, званичници албанског града Саранде одлучили су да поставе бисту Хилари Клинтон, кандидата демократа за председничке изборе у САД.
Портпарол градских власти Тома Ника истакао је да је градско веће једногласно одлучило да постави бисту бивше државне секретарке САД на главном булевару уз обалу због њене „димензије као жене у политици, као представнице старог албанско-америчког пријатељства и њеног доприноса албанској нацији у разним историјским тренуцима“.
Ника је рекао да ова одлука није повезана са америчким председничким процесом.
Да подсетимо, споменик Билу Клинтону, бившем председнику САД, за исте заслуге, подигнут је у Приштини, у централној градској улици, која се до окупације „мировних снага“ 1999. звала Видовданска. Али онда се десило самопроглашење нове албанске државе усред Европе, уз несебичну помоћ САД и њене војне силе, и улица је преименована у Улицу Џорџа Буша. Албанци нису заборавили заслуге брачног пара Клинтон.

ЗАБРАЊЕН МУРАЛ СА ЛИКОМ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА У МОЈКОВЦУ

Полиција у Мојковцу прекинула је осликавање мурала са ликом патријарха Павла, а група младића која је обнављала зид и исписивала „Мојковац чува православље“ приведена је на информативни разговор. Случај се налази у Подручном суду за прекршаје у Мојковцу где је почело суђење седморици младића из групе „Мојковачка омладина“.
Суграђанима којима смета натпис и портрет, младићи из „Мојковачке омадине“ препоручили су да прочитају неку од патријархових књига јер ће им заиста бити од користи. „Посебно оно где он каже: ’Негујмо што боље односе са нашим суседима који, и под највећим притисцима, ипак нису заборавили да смо упућени једни на друге’.“
Бројни Мојковчани који су младићима пружили речи подршке, питају се шта то смета црногорској полицији у граду који је симбол жртве за братски, српски народ – православље, патријарх или сећање на заједничке корене.

НИСАКЦИЈА „СПОРТОМ ПРОТИВ НАСИЉА“ У ШКОЛАМА СРБИЈЕ

Акција “Спортом против насиља”, у организацији НИС-а, Тениског савеза Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта спроводи се већ трећу годину за редом и до сада је у овој акцији учествовало више од 20.000 деце из целе Србије.
Програм Светске тениске федерације (International Tennis Federation ITF) – МИНИ ТЕНИС, намењен је деци школског узраста, а за циљ, поред школе тениса, има популаризацију спортских вредности, културе ненасиља, фер плеја у спорту, као изузетно важном елементу у здравом развоју деце. Кроз забаву и дружење, деца уз помоћ стручних тренера, коришћењем мини терена, мањих рекета и лакших лоптица уче основне кораке тениса.
Под слоганом „Будућност на делу“ НИС је, као друштвено одговорна компанија, вишегодишњи спонзор ТСС-а, и активно је укључен у ову акцију чији је циљ промоција здравог живота и афирмација младих талената.
У школској 2015/2016 години ова акција обишла је градове Шабац, Прокупље, Арандјеловац, Александровац, Мали Зворник, Београд, Нови Сад, Панчево, а до краја ове школске године биће одржана и у Зрењанину, Кикинди, Новом Бечеју, Кањижи, Житишту, Србобрану, Нишу и Чачку.

ТАЧИ ПРЕДВОДИО КОСОВСКЕ ХОМОСЕКСУАЛЦЕ

Председник самопрокламованог Косова Хашим Тачи предводио је прву Параду поноса одржану у Приштини, у којој је учествовало неколико стотина људи. Под јаким полицијским обезбеђењем, учесници параде су прошетали центром града, машући заставама у бојама дуге, а на челу колоне, поред Тачија, биле су бројне јавне личности, као и британски и амерички амбасадори у Приштини, који су на тај начин изразили подршку гејевима, лезбијкама, бисексуалним и трансродним особама. Тачи је у изјави за новинаре истакао да „сваки грађанин, без обзира на етничку припадност и пол, ужива иста права“. Параду, која је прошла без инцидената, обезбеђивало је више стотина полицајаца, а догађај није унапред најављен из страха од могућих инцидената.

Венето признао Крим

Савет италијанске области Венето донео је резолуцију која позива националну владу да осуди политику ЕУ према Криму и тражи укидање руских санкција. Представник обласног савета Роберто Чамбети и председник региона Лука Цаја овим документом овлашћени су да активно сарађују са владом и парламентом Италије и са институцијама Европске уније како би се преиспитао однос ЕУ и Русије. Документ садржи и податке о економским губицима Уније (до 3,6 милијарде евра) и Италије због смањеног извоза у Русију изазваног санкцијама.
Марија Захарова је рекла да ово гласање, као и други политички догађаји, говоре не само о томе да се антируска пропаганда у контексту Украјине нашла на слепом колосеку него и сведоче да процес почиње да се одвија у супротном смеру и ради против оних који су га покренули.
Венето је иначе најбогатија регија Италије, чији грађани су позивајући се на историјско и право на самоопредељење 2014. организовали референдум за проглашење независности. Економска криза која је у последњој деценији задесила целу Европу довела је наследнике славних Венета у ситуацију да 70 одсто свога буџета шаљу у Рим, централним властима, одакле им се враћа само 21посто. Овакав однос централне власти у Риму подстакао је легитимне захтеве Венета да им буде враћена улога која им историјски припада, као некадашњој централној сили Медитерана.

НЕМА ИЗРУЧЕЊА РАДИКАЛА ХАГУ

Србија је обавестила Хашки трибунал о одлуци суда у Београду да према Закону о сарадњи с тим судом нису испуњени услови за изручење троје функционера СРС, јер је судија за претходни поступак Одељења за ратне злочине утврдио да нису испуњене претпоставке за предају и хапшење окривљених Петра Јојића, Вјерице Радета и Јове Остојића, по налогу Трибунала у Хагу од 19. јануара 2015. Ради се о првостепеном решењу које још није правоснажно. Решењем судије за претходни поступак је утврђено да није испуњена ниједна од кумулативних претпоставки предвиђених Законом о сарадњи са Хашким трибуналом, а то је да се ради о кривичним делима из чланова 2, 3, 4 и 5 Статута трибунала (најтежи ратни злочини, геноцид и злочини против човечности).
Након одлуке којом се утврђује непостојање претпоставки за изручење, Закон налаже да судија за претходни поступак по службеној дужности већу од троје судија достави своје решење заједно са списима предмета. Веће може ту одлуку да потврди, укине или преиначи у року од три дана, и његова одлука је правоснажна и извршна.

[/restrictedarea]

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *