Награђена Смиљка Исаковић

Смиљка ИсаковићЈедна од две најзначајније награде у области уметничке музике у Србији – Награда Удружења музичких уметника Србије добитници је додељена за концерт Пут Ћирила и Методија

У четвртак 12. маја у Музеју Народног позоришта у Београду свечано је уручена Награда Удружења музичких уметника Србије чембалисткињи Смиљки Исаковић за најбоље музичко-извођачко остварење у 2015. години – концерт Пут Ћирила и Методија изведен у Скупштини града Београда. Њен концерт је жири УМУС-а једногласно прогласио за „Концерт године“. Ова јединствена награда, иначе једно од два најзначајнија признања у области уметничке музике у Србији, установљена је 1970. и додељује се за најбоље музичко остварење у претходној години, поводом дана оснивања. У оквиру церемоније уручења награде Смиљка Исаковић (такође музички критичар нашег листа) промовисала је свој нови ЦД Чембало из моје домовине са композицијама српских савремених аутора.
Смиљка Исаковић, по оцени иностране и наше стручне критике „Краљица чембала“ и „Прва дама чембала“, магистрирала је два инструмента: клавир на ФМУ у Београду и Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви и чембало на Краљевском конзерваторијуму у Мадриду. Наступала је широм Европе, у САД, Јужној Америци, на Исланду и на Куби, увек са одличним критикама. У бившој Југославији редовно је свирала на свим великим фестивалима, а сада и широм Србије, носећи своје чембало. Снимила је неколико музичких издања у земљи и САД, а њени снимци налазе се у медијским кућама у Србији и иностранству. Докторирала је на примени менаџмента у музичко-сценским уметностима. Смиљка Исаковић пише текстове за различите медије. До сада су јој објављене четири књиге: Зубати осмех Макса Графа („Прометеј“, 2007), Менаџмент музичке уметности („Мегатренд“, 2010), Бемус Преплетум Мобиле („Службени гласник“, 2012), Виђења (РТС, 2013) – за коју је добила Награду „Музика класика“ за најбољу књигу 2013. године.
Смиљка Исаковић увршћена је у међународни „Ко је ко у музици“ (енциклопедија познатих музичара која скоро 30 година излази у Кембриџу), а од стране Америчког биографског института (АБИ) ушла је у „5000 личности света“ као „Прва дама чембала“. Њено име налази се у „Ко је ко у Србији“, као и у међународној Енциклопедији чембалиста и оргуљаша (Санкт Петербург). Добитник је престижне светске Масарикове награде за уметност, коју је пре ње за музику добио Лучано Павароти.
Лондон тајмс је о њеној интерпретацији забележио: „Она свира, као што се и облачи, екстравагантно и елегантно. Њено свирање је суптилно и бриљантно, пуно изузетне тензије и извођачке виталности.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *