Година великих изазова

НИС је објавио консолидоване резултате пословања за први квартал 2016. године

nisНе само да је НИС задржао профитабилност компаније већ је успео и да побољша учинак у многим сегментима пословања

НИС група објавила је консолидоване резултате пословања за први квартал 2016. године, припремљене у складу са међународним стандардима финансијског извештавања.

НАСТАВАК ИНВЕСТИРАЊА У прва три месеца 2016. остварен je нето профит од 261 милион динара, што је знатно бољи резултат него у истом периоду протекле године када је забележен губитак од 4,7 милијарди динара. За остварене резултате махом је заслужан опсежан програм повећања оперативне ефикaсности који се доследно спроводи у свим сегментима пословања. Само за прва три месеца ове године ефекат спроведених мера оперативне ефикасности износи 1,3 милијарде динара, што је умногоме допринело одржању профитабилности НИС групе.
Упркос сложеној макроекономској ситуацији, НИС је наставио да инвестира и у прва три месеца ове године укупно је уложено 4,6 милијарди динара, од чега највише у област истраживања и производње нафте и гаса. Такође, повећан је и обим обавеза по основу пореза и других јавних прихода НИС групе. У првом кварталу 2016. је износио 32,8 милијарди динара, што је повећање од 11 одсто у односу на исти период прошле године. Неповољни макроекономски услови су се, међутим, одразили на показатељ EBITDA који је износио 3,8 милијарди динара, односно 48 одсто мање него у прва три мeсеца 2015. године.

ПРОИЗВОДЉА ИЗНАД НИВОА ПЛАНИРАНОГ Када је реч о оперативним показатељима пословања, НИС је успео да повећа укупан промет нафтних деривата на 701.000 тона, што је за 4 одсто више него у првом тромесечју 2015. године. Истовремено је забележен раст учешћа на малопродајном тржишту Србије за 2 одсто. Одлични резултати постигнути су и у иностраним активама, где је промет нафтних деривата повећан за чак 36 одсто. Укупан обим прераде нафте и полупроизвода већи је за 13 одсто у односу на прво тромесечје прошле године и износи 776.000 тона. Производња нафте и гаса достигла је 377.000 условних тона и била је изнад планираног нивоа.
Поводом објављивања резултата пословања у првом тромесечју 2016. Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, рекао је да упркос очекивањима да ће резултати бити слабији од прошлогодишњих, због неповољних трендова на светском тржишту, то се није догодило.
„Не само да смо задржали профитабилност компаније већ смо и побољшали учинак у многим сегментима пословања. У томе смо успели јер смо остали доследни у наставку спровођења програма повећања оперативне ефикасности, али и зато што нисмо одустали од инвестирања у развој компаније. Тим путем ћемо наставити и у наредном периоду јер криза у нафтно-гасном сектору још није прошла и први квартал потврђује да ће 2016. бити година великих пословних изазова.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *