Почели припремни радови на изради унутрашње мозаичне декорације у Храму светог Саве

KupolaУ Храму светог Саве на Врачару започето је извођење припремних радова у оквиру пројекта израде мозаика на унутрашњој површини главне куполе. Пројекат финансира компанија „Гаспром њефт“. У галерији која се налази испод куполе храма постављена је специјална челична платформа тежине 36 тона, док висина конструкције износи 43 метра.

Kupola 2Да би се мајсторима који раде на изради мозаика обезбедио приступ свим површинама куполе храма, у наредној фази ће бити израђена и монтирана додатна конструкција и биће постављена грађевинска скела. Највиши радни део платформе ће бити постављен на висини од 59 метара, а укупна тежина радних површина и скеле ће достићи 180 тона. Завршетак монтажних радова се планира за средину маја ове године, после чега ће бити могуће приступити припреми површина куполе за израду мозаика.

Kupola 3Компанија „Гаспром њефт“ финансира пројекат израде мозаика за унутрашње декорисање храма у оквиру реализације обимног програма подршке пројеката у области културе и очувања историјског наслеђа Србије. Укупан обим финансирања ће износити четири милиона евра. На површини куполе већој од 1.000 квадратних метара биће израђене мозаичне композиције од обојених и златних комада специјално обрађеног стакла, као и од природног каменa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *