Печат недеље

НЕ ДАМО СРПСКУ ЗЕМЉУ СТРАНЦИМА

Ненад ПоповићСрпска народна партија ће се у новој влади свим силама залагати да буде забрањена продаја српске земље страним држављанима, изјавио је прошле недеље Ненад Поповић, председник Српске народне партије.
Поповић је приликом посете пољопривредном газдинству Војкана Терзића у Алибунару нагласио да странцима треба врло радо продавати пшеницу, кукуруз и сунцокрет, „али српску земљу не дамо“.
„Наши преци су за ову земљу давали своје животе и нико од нас нема право да је неком туђину даје за новац“, поручио је Поповић.

Забранити Камерону улазак у Британију

Дејвид КамеронВише од 23.000 људи потписало је петицију којом се тражи забрана поновног уласка у Велику Британију за премијера ове земље Дејвида Камерона, после одласка на ускршњи одмор на Ланзароту, једно од Канарских острва у Атлантском океану, јер се сматра да он представља „јасну и иманентну опасност“ по земљу. „Дејвид Камерон представља јасну и иманентну опасност по краткорочне, средњорочне и дугорочне интересе земље. Као таквом, Велика Британија би требало да уведе привремену забрану за његов повратак у УК након одмора у Ланзероту“, наводи се у петицији упућеној министарки унутрашњих послова Терези Меј. Многи потписници исте написали су и своје коментаре од којих један гласи: „Дејвид Камерон је већа претња по народ Уједињеног Краљевства од било које терористичке организације.“ Петицију је покренула независна новинарка Кери Ен Мендоза, бивши консултант у банкарском сектору и Националној здравственој служби, која је напустила посао како би се 2011. придружила покрету „Окупирај“, и од тада је позната по критици неолибералне политике и мера штедње. Камерон је жестоко критикован због одлуке да на одмор оде на острво Ланзароте, само неколико недеља пошто је Британце позвао да ферије проведу на северу Енглеске, како би помогли регионалну привреду.

НАТО авиони пратили лет Сергеја Шојгуа

Sojgu avionГрупа НАТО ловаца пратили су на удаљености од два километра изнад неутралних вода Балтичког мора авион којим је руски министар Сергеј Шојгу летео за Калињинград. Авиони НАТО нису се приближили руском авиону, који је пратило неколико ловаца СУ-27, рекли су новинари РИА Новости, ТАСС-а и Интерфакса, министрови сапутници. По њима, НАТО ловци били су типа „јурофајтер тајфун“. Шојгу, који је у више наврата изражавао забринутост због гомилања НАТО снага у Источној и Централној Европи, допутовао је у понедељак у западну руску енклаву Калињинград како би обишао радове на обнови војног аеродрома Чкаловск, у близини овог града. Инциденти између ваздухопловних снага Русије и НАТО интензивирали су се по избијању украјинске кризе 2014. године.

[restrictedarea]

Ми Хрвати усташе

Efraim ZurofХрватском се поново ваљају авети нацизма. Пријатељску фудбалску утакмицу Хрватске и Израела прошле среде у Осијеку (2:0) поново је обележило проусташко скандирање („За дом спремни!“, „Ми Хрвати! Усташе, усташе!“), овог пута, у присуству премијера Тихомира Орешковића и министара у његовој влади, који на стадиону, током оваквог навијања, нису нашли за сходно да одреагују.
Реаговао је зато Центар Симон Визентал, оштрим саопштењем које је потписао његов директор за Источну Европу др Ефраим Зуроф и затражио санкције против хрватских навијача. У саопштењу Центра наводи се да су навијачи Хрватске, скандирањем „За дом спремни“ и „Ми Хрвати! Усташе, усташе!“, „показали да се идентификују са усташким фашистичким режимом који је владао Хрватском током Другог светског рата и организовао масовно убиство стотина хиљада невиних Срба, Јевреја, Рома и антифашистичких Хрвата“. „Чињеница да нико није покушао да заустави такво скандирање, нити да предузме мере против оних који су то узвикивали, укључујући премијера Орешковића, хрватске министре и званичнике Хрватског фудбалског савеза, представља срамоту за Хрватску“, стоји у саопштењу Центра Симон Визентал.

Земанова независност

ZemanУочи тродневне званичне посете председника Кине Си Ђинпинга Чешкој, његов домаћин, председник Чешке Милош Земан похвалио се у интервјуу кинеској телевизији ЦЦТВ да је до Ђинпингове посете дошло зато што је Чешка почела да спроводи независну спољну политику у односу на Европску унију и Сједињене Америчке Државе. „Кина и бивша влада Чешке имале су јако лоше односе. Наглашавам, претходна влада, зато што је та влада била веома подложна притиску САД и ЕУ… Сада смо поново независна земља и формулишемо своју спољну политику, засновану на властитим, националним интересима. Не мешамо се у интересе било које друге земље“, рекао је Земан.

Обама одбио да се састане с Ердоганом

Erdogan ObamaПредседник САД Барак Обама одбио је сусрет са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, који се ове недеље налази у званичној посети Америци, где учествује на Самиту о нуклеарној безбедности у Вашингтону. Ердоган је позвао Обаму да му се придружи у инаугурацији џамије изграђене турским новцем у Мериленду, али је, како пише Волстрит џурнал, Бела кућа одбила ову понуду. Уместо тога, Ердоган би требало да се састане са потпредседником Џозефом Бајденом.

Европа против Христа

PatrijarhЕвропска комисија за борбу против расизма и нетолеранције у реферату од првог марта 2016. оптужила је Његову светост патријарха грузијског Илију да говори „језиком мржње“: „Патријарх Грузије говори језиком мржње, јер је ЛГБТ манифестације назвао ’вређањем грузијског народа’, а хомосексуализам ’болешћу’“, стоји у 37. тачки овог реферата.
Тим поводом настојатељица манастира Великомученице Варваре у Тбилисију игуманија Серафима поставила је питање како неко може да говори о расизму и нетолеранцији према верским мањинама ако на територији Грузије има преко 300 џамија! Како је истакла за портал pravoslavie.ru, у Грузији живе људи различитих вероисповести.
„Не схватам и не прихватам ову критику и врло срамотну оптужбу. Мислим да је то већ јавна и циљана борба против православља. И против грузијског народа. Вређа и то што на територији Турске нема ниједне грузијске православне цркве. Цела Европа ћути о томе! Зашто? Одговор је једноставан – то је борба против Христа!!“

Србија, Косово и ЕУ

Urlike MajnhofСрбији је још једном поручено да без (формалног) признања независности Косова, о уласку у Европску унију не сме ни да размишља. Овог пута учинила је то Улрике Луначек, потпредседница Европског парламента, у Берлину на трибини „Развој односа између Србије и Косова“, коју је организовала немачка Фондација Хајнрих Бел.
Луначекова је на овој трибини открила и да се константно врши притисак на пет чланица ЕУ које нису признале Косово да своју политику промене, рекавши да је на томе – убеђивању – и сама „стално ангажована“ и да „то мора да се деси“.
На истој трибини говорио је и Бодо Вебер из савета за демократске политике, који је указао и на став да „чланство у ЕУ за Србију пре Косова не би требало да буде допуштено, зато што нико не може да гарантује да Србија после неће блокирати чланство Косова у ЕУ“. Што ће рећи да ће српске ЕУ интеграције, поред свега осталог, зависити и од темпа косовских ЕУ интеграција…

Влада кажњава, Даниловград памти

Danilovgrad gimnazijaМатуранти гимназије „Петар I Петровић Његош“ из Даниловграда који су, у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања, са школског разгласа пустили звук сирене за узбуну, како је најавило црногорско Министарство просвете, биће суочени са васпитним мерама. Бацање папирних авиона са спрата школе, министарство је оценило као перформанс неприличне садржине који представља непоштовање образовног система и образовно-васпитне установе. Њима ће сходно прописима бити изречене васпитне мере, поручили су из Министарства просвете, најављујући да ће испитати да ли су ученици за ову врсту активности имали подршку и помоћ наставника.
Са овим ученицима, од којих су двојица награђена за херојско дело – спасавања утопљеника у реци Зети, солидарисаће се матуранти даниловградске гимназије који поручују да ће у случају казне њихових другова сви четврти разреди те елитне школе бојкотовати наставу! Реч је о генерацији рођеној 1997, две године пре почетка НАТО агресије на СРЈ.

[/restrictedarea]

 

НИС наставља да улаже у развој локалних заједница

НИС Заједници заједноКомпанија НИС наставља да и у 2016. подржава пројекте који кроз систем јавних конкурса доприносе развоју локалних заједница. Тим поводом, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко потписао је Споразуме о сарадњи са представницима десет градова и општина у Србији.
Споразуми су, у оквиру корпоративног програма „Заједници заједно“, потписани са Новим Садом, Чачком, Нишом, Панчевом, Зрењанином, Кикиндом, Кањижом, Србобраном, Житиштем и Новим Бечејом. НИС ће ове године за пројекте помоћи овим локалним заједницама издвојити више од 110 милиона динара.
Компанија већ осму годину заредом помаже градове и општине широм Србије кроз програм „Заједници заједно“. Од 2009. готово је 800 милиона динара уложено у око 760 пројеката који су помогли развој локалних заједница, олакшали функционисање бројних установа и унапредили рад културних, образовних и спортских институција широм Србије.
Програмом „Заједници заједно“ НИС жели да учврсти партнерске односе са локалним самоуправама у којима послује. Друштвена одговорност једно је од стратешких опредељења НИС-а од којег компанија не одустаје ни у време сложених услова пословања са којима се суочава глобални нафтно-гасни сектор.

Један коментар

  1. Жалосно је што у земљи у којој је продаја земљишта странцима још увек законом забрањена неко мора да обећа доношење закона (рекао бих додатног закона), којим ће се исто забранити.

    Како је могуће да су хрвати купили 250.000 хектара у Војводини Србији у време жутих, а и тада је продаја земље странцима била забрањена.

    Додатни закон или амандман је неопходан и јасно се мора ставити до знања да ни куповина преко српских изрода неће бити дозвољена, тј. странцима који су тако дошли до земље иста се има одузети без накнаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *