Несхватање

Зона сумракаПише ФИЛИП РОДИЋ

Како човек који је осам година био на највишој државној функцији и поново претендује на исту може себи да дозволи мисаону операцију у којој Ненада Чанка доводи у исту раван са Војиславом Коштуницом, а не са Хашимом Тачијем?

Не схватам зашто је љубав према Косову патриотизам, а љубав према Војводини сепаратизам? Волети Војводину је такође патриотизам“, дозволио је себи да изјави бивши председник Србије, човек који је пред једнострано проглашење косовске независности, фебруара 2008, рекао да ће Србија тужити владе свих држава које ову независност буду признале. Ако је ово његов мисаони ток и дилема у вези са Косовом и Војводином, онда је јасно и како је могао да питање статуса Косова отргне из окриља УН и пребаци га под капу Европске уније, јер је из тог угла тешко схватити и како неко може да се узда више у организацију са легитимитетом читавог света од оне чији легитимитет у питање доводе и саме државе чланице.

[restrictedarea] Као што ономад, у време бомбардовања 1999. године, наступајући на америчком „Си-Ен-Ену“ рече потпредседник Савезне владе СРЈ, такође виртуоз мисаоне гимнастике Вук Драшковић, „don’t mix frogs and grandmothers“ (буквални превод изреке не мешајте бабе и жабе, што на енглеском не значи ништа). Постоје, наиме, а то Тадић по свему судећи не зна, две врсте љубави према Косову и две врсте љубави према Војводини. Једна је, да тако кажемо, антисрпска. Њу на Косову оличавају људи попут Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја или Аљбина Куртија. За њих се никаквом мисаоном акробацијом не може рећи да не воле Косово, напротив. Косово које они воле драстично је другачије од оног Косова које воле српске патриоте. Њихово Косово је Косово прогона, насиља, криминала, историјских лажи и фалсификата. Њихово Косово је симбол оног најгорег што се данас може видети у Европи, а и шире. Српске патриоте, не морамо то да објашњавамо, Косово воле на сасвим други начин и замишљају га дијаметрално супротно. Исто тако и Војводину. Сваки српски патриота Војводину воли и сматра је српском Атином. Српски патриота и Косово и Војводину воли као део своје земље. Љубав према Војводини о којој говори Тадић, међутим, не само да није иста, па ни слична, она је сасвим другачија од српске патриотске љубави. Љубав према Војводини о којој он говори је иста она коју према Косову гаје горе поменути. Тачи, Харадинај и ини дефинитивно и ван сваке разумне сумње јесу сепаратисти. Исти је случај и са Тадићевим коалиционим партнером Ненадом Чанком и њему блиским „аутономашима“ који нису ништа друго до прикривени сепаратисти. Некада мање, а некада више прикривени. Као што су Тачи и Харадинај носиоци албанског или „косоварског“ патриотизма, тако су и Чанак и његови истомишљеници носиоци „војвођанског патриотизма“, односно национализма, а у ствари, у највише случајева, с обзиром на то да се ради о етничким Србима, аутошовинизма.
За разлику од Тачија и Харадинаја, „аутономаши“ имају проблем с идентитетом. Албанска нација постоји и има своју, какву-такву, историју и традицију, док ова војвођанска која се тренутно измишља – не. Истина, има своје посебности, о којима Чанак често воли да говори, али такве посебности има и сваки други део Србије. Те посебности ниједан патриота никада неће стављати насупрот посебностима осталих делова Србије, као што то Чанак, сада и Тадић чине, него ће је посматрати као једну од коцкица српског националног мозаика, са осталим народима који на том простору живе. Војводина је, „аутономашима“, толико посебна да се мора одвојити од остатка Србије.
У томе је разлика и због тога се њихова љубав према Војводини може схватити искључиво као сепаратизам, а никако – патриотизам. Макар не српски. Поред тога, Тадића треба подсетити и на то да његов коалициони партнер који у својим говорима неретко наступа са позиције „стоп фашизму“ воли да пева како је „млада Војвођанка бомбе бацала“. Питање је само на кога. Последњи пут када су „Војвођанке“ бацале бомбе, а да нису биле на српској страни, радило се о фашизму.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *