Матројшка у бојама руске и српске заставе – нови лого Фестивала руске музике „Бољшој“

boljsojФестивал руске музике „ Бољшој“ који ће се ове године одржати од 15. до 17. јула у етно селу Дрвенград у Србији добио је нови упечатљив лого. Нова визуелна концепција, коју је израдила агенција „Weavers Brand Consultancy“, приказује јединство културних вредности два словенска народа – Русије и Србије.  Лого фестивала је састављен од неколико симбола, од којих је централни руска матрјошка (бабушка)  у бојама руске и српске државне заставе.
 
Традиционално се фестивал одржава у етно селу Дрвенград у Србији, под руководством светски познатог режисера Емира Кустурице и уз подршку компаније «Гаспром њефт».
У току три дана колико ће фестивал трајати, од 15. до 17. јула 100 музичара, узраста од 13 до 25 година из музичких школа и академије Србије и Русије, такмичиће се у извођењу класичних композиција руских и српских композитора.
По завршетку фестивала, међународни жири ће изабрати најбоље извођаче у две узрасне групе, којима ће бити додељена главна награда конкурса – „Златна матрјошка“. На челу жирија четвртогфестивала биће чувени руски пијаниста, народни уметник Русије, солиста Московске државне  филхармоније Јуриј Розум.
„Веома се радујемо што је фестивал ‘Бољшој’ постао изузетан догађај у музичком животу Балкана. Ове године смо креирали нови визуелни изглед фестивала: његови традиционални симболи – матрјошкаи ноте – сада су оплемењени бојама наших застава, што наглашава идеју фестивала, чија је улога да развија културне везе Русије и Србије. Црвена боја симболизује енергију и промене, плава отеловљава стабилност културних вредности, бела говори о миру и савршености. Фестивал се развија  и нови визуелни стил одржава не само заједништво култура, већ и  придодаје снажне емоције које су карактеристичне за наше народе“, истакао је  заменик генералног директора за корпоративне комуникације компаније „Гаспром њефт“ Александар Дибаљ.
Режисер Емир Кустурица је изјавио да нам музика пружа могућност да превазиђемо ограничења и осетимо праву слободу.
„Та независност духа већ четврту годину испуњава Мокру гору. Основни симбол фестивала је музичка матрјошка, која симболизује праву суштину свесловенског јединства, чије оваплоћење је у слободи музичког израза“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *