Печат недеље

Тврдо слетање Хрватског ратног зракопловства

Јутарњи листДо пре три месеца званичници Србије били су прилично забринути најавама да ће Хрватска набавити за своју војску ракетне лансере НАСАМС и америчке балистичке пројектиле М270 домета око 300 километара којима би хрватско топништво могло гађати било који циљ у Србији. Међутим, ако набавка прође као и набавка 12 авиона МИГ-21 за Хрватско ратно зракопловство, нема места бризи. Ових дана хрватски „Јутарњи лист“ обелоданио је скандалозно (односно бесомучно смешно) откриће да су 12 новонабављених МИГ-ова у ствари озбиљна превара што би за последицу могло имати гашење Хрватског ратног зракопловства. Наиме, тих 12 МИГ-ова купљених и ремонтованих у Украјини имају прекуцане серијске бројеве, лажну документацију и старији су бар 4-5 година него што је наведено у уговору. Досадашњом истрагом хрватска Војна полиција утврдила је да постоје индиције да су поменути МИГ-ови склепани од делова са свих страна света. Трупови авиона су пореклом из Бугарске, латиница и француски натписи на крилима значе да потичу из војних вишкова Алжира, а на резервоарима стоји натпис ћирилицом СССР. Све у свему, од 12 авиона набављених и ремонтованих у Украјини прошле године, до сада је потпуно отписано њих шест. Остали су делимично употребљиви. У ствари, само три заиста могу да полете. Хрватска истрага помиње могућност корупције, али спомиње и неверне Украјинце који им у јеку сопственог грађанског рата и расула државе продају војну технику.
Остајемо нам само да претпоставимо како ће протећи хрватска набавка балистичких ракета и лансера. По свему судећи, то ће тек неки часник на терену открити: Да су ракете два броја веће од калибра лансера или да су у борбеним комплетима спаковани сетови ракета за новогодишњи ватромет.

[restrictedarea]

Како се исплатила забрана мелдонијума

СпортПосле контроверзног, практично тајног стављања лека мелдонијум на листу забрањених допинг средстава, због којег је до сада из такмичења елиминисано 13 руских спортиста, укључујући и једну од најбољих тенисерки свих времена Марију Шарапову, Сједињене Државе су доминирале на светском првенству у атлетици у Портланду освојивши 13 златних, шест сребрних и четири бронзане медаље. Председник Међународне атлетске федерације Себастијан Ко рекао је да је ово такмичење био изузетан догађај за атлетику, али је додао да је одсуство руских спортиста, којима је забрањено учешће, „тужан тренутак за овај спорт“. Једна од „елиминисаних“ је освајачица сребрне медаље на европском шампионату 2013, спринтерка Надежда Котљарова. Она негира да је било шта лоше урадила, јер је „концентрација супстанце пронађена код ње јако мала – 25 нанограма“, те да је престала да узима спорни лек пре него што је забрањен. „Сматрам се недужном, ми смо жртве околности. Ово је истинска срамота јер смо у олимпијској години и они овако избацују људе са такмичења“, додала је она. Међународна атлетска федерација одлучиће у мају да ли да укине суспензију за руске спортисте, од чега зависи и њихово учешће на олимпијади у Бразилу која почиње 5. августа.

Кирил: Морамо заштити православље

Патријарх КирилПатријарх московски и целе Русије обраћајући се верницима окупљеним у московском Храму Христа Спаситеља поводом дана Торжества православља рекао је да јерес поклањања човеку прети човечанству.
„Данас већ можемо да говоримо о глобалној јереси поклањања човеку. То је нова врста идолопоклонства које избацује Бога из људског живота. Никада ничег слично на планети није било.“
Поглавар РПЦ је истакао да на превладавање ове савремене јереси, чије последице могу бити апокалиптични догађаји, Црква мора да усмери сву снагу своје заштите, своје речи и својих мисли.
„У овом новом времену универзални критеријуми истине постали су човек и његова права, са истовременим избацивањем Бога из човековог живота и из живота друштва. Ово је постало цео покрет. Прво је захватио Западну Европу и Америку, а потом и Русију. Ми морамо заштитити православље“, навео је Кирил.

Савченко – 22 године затвора

Украјински пилот Надежда Савченко проглашена је кривом у Русији по свим тачкама оптужнице, осим убиства украјинских цивила, и осуђена је на 22 године затвора. Судија Доњецког суда Ростовске области није могао да оконча читање пресуде, јер је Савченкова почела да пева украјинску националистичку песму у судници. Проглашена је кривом за погибију двојице руских новинара и незаконит прелазак руске границе, а оптужнице за гранатирање становника Луганске области је ослобођена, јер је то изван надлежности руског суда. Мотив извршавања злочина је мржња према становницимa Луганске области, каo и руском народу у целини, наводи се у пресуди.

Брат азилант

Брат азилантПарадокси младе НАТО демократије: док се један брат, премијер Косова, састајао с немачком канцеларком Ангелом Меркел, други брат је побегао с Косова да у Немачкој затражи азил.
Како је, наиме, открио портал Инсајдери, 24. јуна прошле године – током оног необјашњеног, изненадног егзодуса косовских Албанаца преко Србије према Мађарској и осталим земљама Европске уније – Рагиб Мустафа, рођени брат премијера Исе, у Немачкој је затражио азил. Само неколико дана раније, што читаву причу чини додатно забавном, у Немачкој је премијер Иса с Меркеловом разговарао о безвизном режиму за држављане Косова. Иса није добио безвизни режим, Рагиб није добио азил.
Пошто је информација о брату азиланту испливала у јавност, огласио се Иса, покушавши да причи да позитиван спин: „Истина је. Обавештен сам пошто се то догодило… да је он (Рагиб) затражио азил у иностранству, како би добио здравствену помоћ за тешку болест која није могла да се лечи на Косову.“ Додао је и да његов брат није једини члан његове породице који је азилом покушао да се домогне Немачке – учинили су то и Исини братанци и братанице – и „то само доказује да моја породица дели судбину осталих грађана Косова“.

Миротворац

Доналд ТрампПостаје све јасније зашто се и републикански и демократски политичко-пословни естаблишмент у Америци – неоконзервативни јастребови и либерални интервенционисти – толико уплашио могућношћу да бизнисмен Доналд Трамп после новембарских председничких избора дође на чело Сједињених Америчких Држава.
„Доналд Трамп је подвукао свој непоколебљиво неинтервенционистички приступ у међународним односима“, а уз то је и „довео у питање потребу за НАТО“, стоји у ударним, уводним реченицама текста „Вашингтон поста“ у коме је препричан једночасовни разговор водећег републиканског председничког кандидата с уредништвом овог листа.
Трамп се, наводи „Пост“, залаже за смањено присуство САД у свету, нарочито на Блиском истоку, и уместо тога наводи да Сједињене Државе „морају да се окрену себи и своје ресурсе усмере ка обнови домаће инфраструктуре. Не мислим да и даље треба да се бавимо изградњом нација. Мислим да је доказано да то не функционише… Имамо 19 билиона (хиљада милијарди) дуга. Вероватно седимо на балону. И ако тај балон пукне, биће веома гадно.“ Такође, додао је, „америчко учешће у НАТО-у мора да буде значајно смањено у наредним годинама. Ми једноставно то себи више не можемо да приуштимо“.

Саркози: Ко каже да је Турска европска земља – жели смрт ЕУ

СаркозиАнкари није место у Европској унији, ни историјски, нити економски, а Турска је мање европска од Русије, рекао је бивши председник Француске Никола Саркози у једном интервјуу. „Турска се налази у Малој Азији. Жао ми је, Турска је велика земља, велика цивилизација, али она је мост између Азије и Европе. Турској није место у Европи. Увек сам имао тај став, заснован на здравом разуму. То не значи да имам нешто против Турака. Они су нам потребни као савезници у НАТО. Али ако почнемо да тврдимо да је Турска у Европи, европски ђаци ће учити да се граница Европе налази у Сирији“, рекао је он и упитао „где је ту здрав разум“. „И не само то. Која је идеја иза Европе? Европа је унија европских земаља. Питање је врло једноставно чак и у географском смислу, да ли је Турска европска земља? Турска у Европи има само обалу Босфора. Може ли се Турска сматрати европском земљом културно, историјски и економски? Ако то кажемо, онда желимо смрт ЕУ“, упозорио је Саркози.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *