Почетна / ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Печат недеље

Печат недеље

СПОМЕНИК ПЕКИЋУ

Споменик Бориславу ПекићуБорислав Пекић је поново међу својим Београђанима. На Цветном тргу његовог Врачара, који је волео и у коме је живео, у среду му је откривен споменик у бронзи. Велики писац представљен је у природној величини, и на моменат се учини као да је управо испод липа сео да на тренутак предахне.
Пред више стотина поштовалаца Пекићевог дела, споменик су открили његова супруга Љиљана Пекић и премијер Александар Вучић. Свечаности је присуствовала и Пекићева ћерка Александра, као и чланови Владе Србије, градске скупштине и угледне личности наше културе.
– Када сам позван да откријем овај споменик, осетио сам част и понос. Част – јер лично веома поштујем Пекића. Понос – јер сам председник Владе Србије у тренутку када се Београд подизањем споменика одужио Пекићу за све што је учинио за нашу земљу, за Београд и нашу културу – поручио је Вучић.

[restrictedarea]

Стиже преко сто руских привредника

Јачање трговинских односа у контексту Споразума о слободној трговини Русије и Србије, продубљивање и унапређење привредне сарадње двеју земаља биће циљ треће међународне привредне изложбе EXPO RUSSIA SERBIA 2016 која ће се одржати од 16. до 18. марта 2016. у Београду. Учешће је потврдило преко 100 компанија из Русије, а међу њима ће бити, како је најавио председник организационог одбора „Експо Русија Србија 2016“ Давид Вартанов, представници великих трговинских ланаца, заинтересованих за сарадњу са српским произвођачима, пре свега у области прехрамбене индустрије. Руска предузећа напуштају, навео је он, сарадњу са турским компанијама, и окрећу се српским фирмама.
Међу руским трговинским ланцима биће и други највећи трговац у Русији са којим домаћи произвођачи још нису сарађивали – X5. Организатор ове привредне изложбе је руски „Зарубеж експо“, а биће одржана уз подршку амбасада две земље и државних институција.

Црнокошуљаши на улицама Загреба

На Тргу Бана Јелачића присталице Аутохтоне хрватске странке права постројиле су се у недељу ујутру узвикујући „Не новој Југославији, не Великој Србији“. Црнокошуљаши су носили црне заставе са хрватском шаховницом која се користила у НДХ и страначким поздравом „За дом спремни“.
Овај најновији у низу инцидената хрватске устошоидне деснице осудила је група грађана предвођена Радничким фронтом.
За разлику од њих, судија Жупанијског суда у Загребу Иван Турудић изнео је поводом ових дешавања став да би покличи „За дом спремни“ требало да буду прекршајно, а не кривична дело.
„То је био поздрав коришћен у НДХ, то није део којим Хрватска треба да се поноси… У Хрватској нема толико политичког екстремизма као у неким другим државама“, рекао је Турудић и додао да мисли да би то требало да буде у „сфери прекршаја, не кривичног дела“.

Скот против Пентагона

Или је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот оптужио америчко Министарство одбране да лаже, или Сједињене Државе покушавају да исконтролишу штету по односе Србије и САД насталу после смрти Слађане Станковић и Јовице Степића у Либији.
Двоје службеника наше амбасаде, отетих 8. новембра прошле године, убијени су у америчком бомбардовању кампа Исламске државе у Сабрати у Либији 19. фебруара. Обдукције њихових тела, најпре у Либији а потом и у Београду на Војномедицинској академији, потврдиле су, ван сваке сумње, да је смрт била изазвана у (америчком) бомбардовању.
Вашингтон је пак покушао да се извуче од одговорности, мењајући при томе своје изговоре и објашњења. Најпре је стигла тврдња да САД нису знале да су кампу који се нашао на мети америчких бомбардера били и српски таоци. Затим, уследила је оцена да не постоји „ниједан доказ који би подржао тврдњу да су два српска таоца убијена у америчком нападу у Либији“, оцена иначе заснована – за веровали или не – на гледању у фотографије тела убијених српских држављана. Да би потом, преко „Вашингтон поста“, званичник Пентагона изнео и досад најфантастичнију тврдњу, према којој су отмичари убили српске таоце, а онда их подметнули у бомбардовани камп како би се „извукли за њихову смрт“ а одговорност пребацили на, јел’, невине Американце.
Сувишно је и напомињати да амерички званичници за своје тврдње нису понудили ниједан једини доказ. Као што је сувишно објашњавати и каква су осећања у Србији изазвали ови амерички покушаји бахатог избегавања одговорности за убиство два грађанина Србије.
Због тога, да би исконтролисао штету, амерички амбасадор у Београду Кајл Скот је, у крајње неуобичајеном маниру, оповргао тврдње сопственог Министарства одбране. Према саопштењу Владе Србије после састанка премијера Александра Вучића са Скотом ове суботе, амерички амбасадор „је нагласио да је изјава портпарола Пентагона од пре два дана била базирана на непотпуним информацијама и да не одражава званичан став америчке администрације, који ће бити саопштен по завршетку истраге“.
Тако да сада чекамо тај завршетак америчке истраге сопственог саучешћа у убиству српских држављана, уз пропратно очекивање да српски званичници неће дозволити да ово питање падне у заборав и да ће на одговорности инсистирати, уосталом, баш као што то чине и Американци у случају браће Битићи (наравно, не заборављајући ону фину разлику да су браћа Битићи, амерички држављани, били терористи из ОВК, док су Слађана Станковић и Јовица Степић били службеници наше амбасаде у Либији).

РЕФЕРЕНДУМ О МИГРАНТИМА

Мађарски Национални изборни комитет дао је „зелено светло“ за референдумско питање којим Влада жели да осујети планове ЕУ о обавезним квотама за прихват миграната. Грађани Мађарске ће на референдуму одговорити на питање „Да ли желите да дозволите Европској унији да одређује премештај немађарских грађана у Мађарску без дозволе Националне скупштине?“. Референдумско питање ће морати да добије и формално одобрење највишег мађарског суда – Курије. Премијер Мађарске Виктор Орбан објавио је раније да је његова влада одлучила да распише референдум о обавезним квотама за пријем миграната које је ЕУ одредила државама чланицама. Како је пренео „Ројтерс“, Орбан је навео да би квоте за мигранте промениле етничку, културну и верску мапу Мађарске и Европе. „Влада овим одговара на расположење јавности. Сматрамо да је увођење квота за премештање миграната без подршке људи једнака злоупотреби“, казао је Орбан тада на конференцији за новинаре. Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе сматра да би у Аустрији требало одржати референдум о затварању граница за избеглице, као што је то за своју земљу најавио мађарски премијер Виктор Орбан.

НЕМАЧКА НЕМА ПЛАН Б ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

Немачка канцеларка Ангела Меркел од грађана Немачке захтева стрпљење у решавању избегличке кризе. Она је навела да и даље инсистира на међународном решењу и каже да нема никакав „план Б“. „Да, то је тежак пут“, изјавила је савезна канцеларка и додала да се ради о угледу Немачке у свету, те да је ово „веома важна фаза у историји Немачке“. Истовремено, Меркелова је јасно ставила до знања да неће одустати од политике отворених граница: „Нико не би требало да помисли да ће се проблеми решити једностраним затварањем граница.“ Она се у свом раду, како је напоменула, води мишљу „да се Европа не распадне“.

Мигранти у Немачкој прелазе у хришћанство – вера или интерес

Избеглице из Ирана, Авганистана и Пакистана које бораве у Немачкој масовно су почеле да из ислама прелазе у хришћанство. „Дојче веле“ истиче да је више од 70 особа у белим оделима стајало на ивици градског базена у Хамбургу чекајући чин крштења. После неколико секунди постали су чланови протестантске заједнице. Само ове године у тој заједници је крштено више од 600 особа, док је, рецимо, Заједница Светог Тројства у Берлину 2015. обавила 185 крштења. Из Савезне канцеларије за миграције и избеглице наводе да верска припадност тражиоца азила, чак и ако је особа недавно прешла у другу веру, може да буде разлог за лакше добијање азила, јер тој особи због преласка у другу веру у матичној земљи прети прогон. Ипак, да не би оставили места сумњи када је реч о мотивима преласка у другу веру, пастор Алберт Бабајан каже да пре него што неко буде крштен мора да прође вишемесечни верски курс. У оквиру тог курса говори се о Библији, али и учи немачки језик.
Немачки радио преноси његове речи „После тога не буде свако крштен. Ако стекнем утисак да неко не верује од срца, онда он мора још једном да похађа курс“, каже пастор за „Дојче веле“.

Помоћ пријатеља

У најновијем покушају да нам на делу демонстрира своју посвећеност Србији, Европска комисија је – јавља Б92 – утврдила ванредни план за снабдевање гасом у кризним ситуацијама, „а у њему се не налази Србија, иако је члан Европске енергетске заједнице“. „У Министарству енергетике нису хтели да коментаришу последње потезе из Брисела“, наведено је, уз оцену Војислава Вулетића, председника Скупштине Удружења за гас Србије, да оваква одлука ЕК „да нас на неки начин избрише (…) није коректна према нама“.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    ПРАВИ ЧОВЕК НА ПРАВОМ МЕСТУ!! Пекић и његова дела припадају српској нацији а не странкама. Споменик је оплеменио нови бетонски Цветни трг. Тоје одлично место за читање нових књижевних радова плоче његовог постоља, то постоље може обнародовати праву демократију за коју се борио Пекић.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *