Почетна / Други пишу / „Гардијан“: Грозно је видети како се ЕУ клања Ердогану

„Гардијан“: Грозно је видети како се ЕУ клања Ердогану

Застава ТурскеИзглед европских лидера који се ниско клањају председнику Турске на самиту ЕУ-Турска је грозан, пише колумниста британског листа „Гардијана“ Пол Мејсон.

ЕУ тражи помоћ у решавању мигрантске кризе од земље у којој расту деспотизам и цензура. Турска води рат против етничких мањина, полицијске специјалне јединице нападају канцеларије опозиционог листа „Заман“, њене тајне службе оптужују за слање наоружања ДАЕШ–у, њени војници обарају руски бомбардер — без обзира на све то Анкара очекује да постане члан ЕУ, наводи коментатор „Гардијана“.

Још пре три године чинило се да је Реџеп Тајип Ердоган успео да направи равнотежу унутар земље. Могло се претпоставити да ће прогресивни и реакционарни део друштва имати миран суживот, оставивши једни друге на миру, да ће Курди уместо побуњеничке борбе заузети позиције у парламентарној опозицији, а сам Ердоган да ће „повести земљу у ЕУ, али прилично споро како би очигледни недостаци у демократији могли бити игнорисани“, подсећа Пол Мејсон.

Ипак, сада се све променило. Турски председник жестоко гуши све акције протеста. Он је испровоцирао прекид примирја са Радничком партијом Курдистана и практично спалио неколико градова на југу Турске где се налазе Курди. ЕУ при томе затвара очи на подривање демократије у Турској и на војне акције против цивила, наводи коментатор.

„Међутим, све то је ништа у поређењу са том картом коју Ердоган може још да одигра. У позадини држава које су се распале или се распадају, као што су Авганистан, Јемен, Ирак и Сирија, што више неуспеха трпи турска демократија, тим више Запад треба да је подржи. Што више Европска комисија, између осталог, инсистира на томе да Турска једног дана постане чланица ЕУ, тим јачи у Европи постају играчи који желе да изађу из заједнице“, наводи се у чланку.

Становници ЕУ имају право да знају праву истину о Турској. Власти ЕУ су још у новембру хвалиле Анкару за економске успехе, без обзира на то што су већ тада били видљиви сви знаци тираније. Главно питање остаје да ли може држава која на „најбољи“ начин крши све критеријуме за приступање Европској унији има перспективе у тој заједници. Одговор је само један — наравно да не може и европске власти треба то да саопште Ердогану, уверен је коментатор „Гардијана“.

http://rs.sputniknews.com/evropa/20160308/1103821945/Erdogan-EU-Turska.html

2 коментара

  1. Grozno je videti kako se EU klanja Erdoganu.Dobar slagvort za ono sto mene muci a nemam gde da kazem.U svetlu najnovijeg sporazuma EU i Turske i uopste politike oko izbeglica i globalno namece se neodoljiv utisak groznosti.Nemam adekvatnu rec,groznosti niskosti,bezidejnosti,frustracije,jednom recju gadjenja na takvu politiku.Ja je pratim od 90 godina proslog milenijuma,kad je poicela da me dotice.i nemogu se oteti utisku da je ta politika u svojoj sustini duboko ANTI EVROPSKA.Toliko je to ocigledno da naprosto vredja inteligenciju koliko je ta politika usmerena protiv interesa gradjana evrope od atlantika do Urala.Ta politika je do teme mere usmerena na ostvarivanje jednog kjedinog cilja koji nikako nemoze biti u interesu gradjana evrope.Necu nikoga imenovati,da ne mislite da sa protiv nekoga.Nisam protiv ali sam za interese evrope.ne zato sto imam emociju za ovakvu evropu vec naprosto sto zivimu evropi kokoj si i moji (i moji) preci pre 75O9 godina dali ime.i u kojoj zive svi meni dragi.Zato a i zato sto ovakva antievropska politika neminovno vodi konfliktu,koji bi akteri po svakuy cenu da izmeste iz njihovih blizina i umeste u okupirana ppodrucja,kakvo evropa u svojoj sustini i jeste.Ali politika koju evropa vodi evo vec skoro tri decenije ide i ispod ovakvog statusa.Ako ot akteri nevide nisu dosrasli poslu koji obavljaju u sta ne mogu da verujem.Ako to svesno rade onda bi ljudima kojih se ovo tice to trebalo objasniti.Svako treba da uradi koliko moze da se sutra nebismo kajali zato sto nista nismo pokusali.Svako treba da dobaci dokle moze.IZ malinjaka negde u Srbiji ja ne mogu dalje.Tehnika manipulacije dovedena je do savrsenstva.Naravno kad su u to ukljuceni citavi timovi.Neki to rade nesvesno neki svesno ali i jedni i drugi za pare.To je nevidjeno mocna masinerija i sto je naj opsaqnije mora se skinuti kapa njihovoj lucidnosti umecu,na kraju pameti.Da bi se ovaj enormni dizbalans potencijala kolikom toliko uravnotezio,da bi se usporila brzina jedinog nam kosmosa pre nego dostigne nultu brzinu,potrebno je ovaj svet probuditi iz letargije i beznadja u koji je svesno doveden.Ja rekoh i ako jos sa nekim podelim svoj gnev bice mi lakse,bar sam pokusao
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *