Турски експанзионизам од Сирије до Србије

ЕрдоганДрагомир Анђелковић 

О опасности коју за Србију и Балкан представља неоосманским идејама хипнотисана Турска, потребно је упорно говорити. О томе код нас постоји теоријска представа, али као да се још не схвата да је све већа и реална опасност

U Турској је недавно поново дошло до хистеричног излива антисрпских идеја и осећања. Иако није дуго трајао, по нама је извршен веома жесток пропагандни удар. Срби су прво оптужени да се као снајперисти боре на страни Курда. Затим се у турским медијима појавила „информација“ да је у зони турско-курдских сукоба ухапшен српски шпијун. Додуше, све то су убрзо демантовали и турски, а не само наши званичници. Ипак, Анкара нас (пословично заборавне) подсетила је шта је у Турској преовлађујући став о Србима и шта би нам та земља учинила само када би могла. А не значи да сутра неће и покушати да још активније делује антисрпски и то непосредно на нашем терену. Видели смо колико нам је зла нанела политика секуларне Турске крајем 20. века, у доба распада Југославије и ратова за њено наслеђе, а само можемо да замислимо колико далеко би ишла неоотоманска империја која се увелико родила и уз то отворено шурује са најекстремнијим исламистичким терористима. Иначе, ако ствари посматрамо из историјске перспективе, не треба ни најмање да нас све то чуди.

ТЕРОРИСТИЧКИ КОРЕНИ Како је макар нехотично у свом већ класичном делу „Османско царство“ указао Халил Иналџик, Отоманско царство има терористичке корене. Додуше, познати турски историчар није баш тако рекао, али уколико све посматрамо дубље, оно што је констатовао своди се управо на то. Почетком четрнаестог века османлијска држава била је мала кнежевина на граници исламског света. Но у кратком року доживела је огроман успон. Јер њено вођство је усвојило моћну покретачку идеју, а то је перманентни свети рат против неверника. И то свим могућим средствима. Власт те кнежевине ју је претворила у упориште газија, фанатичних ратника за ширење ислама, који су призивани из свих муслиманских крајева, те су им остављене одрешене руке да воде мале и велике, али увек до крајности бруталне ратове против суседних хришћана. Њихови походи умногоме подсећају на оно што ради савремена Исламска држава, а из тога се изродила Отоманска империја, будућа најмоћнија сила исламског света.

Упрошћено речено и она је почела од онога што екстремисти раде у Сирији и Ираку, па није ни чудо што неоотоманизмом инспирисана Анкара на њих гледа са толико симпатија. И не ради се ту само о користољубљу турских званичних структура. Бројни су докази о томе да Анкара шурује са Исламском државом и о њима је било већ доста речи у нашим и страним медијима. Подсећања ради указао бих на добар и садржајан текст о томе, који је пре неког времена објавио Руски инсајдер (http://russia-insider.com/en/politics/erdogang/ri12449), из кога се много тога аргументовано види, од турске улоге у илегалној трговини нафтом коју продаје ИД, преко снабдевања терориста оружјем и пружања њиховим структурама осталих видова подршке, до директне турске укључености у наводно сиријски грађански рат, преко туркменских побуњеничких снага (састављених често од турских држављана, а не само припадника турских етничких огранака у Сирији) под директном контролом турских војних власти.

О описаној улози Турске у сиријској кланици чак сведоче и официјелна документа турских власти, у којима се о много чему из домена реченог нескривено говори. А што и не би? Корени Отоманског царства су, модерним језиком речено, терористички, па какви би онда и били темељи на којима садашње турске власти желе да спроведу експанзију неоотоманске империје? То надилази лично-партијску корист Ердогана и његове екипе, што се обично спомиње као главни мотив турске подршке ИД. Ствари су много сложеније!

 

ДУПЛИ АРШИНИ Ако су у средњем веку били другачији стандарди (не)хуманости него што је то данас, већ од друге половине 19. века ствари су се промениле. Турци су и даље наставили да се понашају као да су заостали у времену, тако да је њихово деловање према мањинским народима често улазило у оквире онога што се сада назива погромом, етничким и верским чишћењем, па и геноцидом. Наравно, цинични Енглези, који су из геополитичких разлога подржавали Турску, тврдили су да нема универзалних стандарда у међународној политици (гле чуда, када то упоредимо са англосаксонским тзв. хуманистичким интервенционизмом нашег доба), већ се мора полазити од специфичности културног наслеђа сваког народа. Када је Гледстон, један од ретких британских политичара (шкотског, а не германског порекла) критичних према Турцима, указивао на њихове масакре над Србима и Бугарима током кулминације „источне кризе“ (1875–1878), његов опонент Дизраели је узвраћао – па у Отоманском царству важе другачије норме хуманости него у Енглеској. Следствено, ако би клање десетина хиљада људи представљало проблем у цивилизованој Европи, то није на њеној периферији. Поготово када је Турска убојно средство у функцији геополитичких интереса Лондона.

А и када су поједине земље у сукобу због неких тренутних интересних размимоилажења, неретко постоје одређени макар прикривени дуготрајнији заједнички интереси. Тако је очито било (а и остало) на релацији Британија–Турска током Првог светског рата, када су Турци починили први модерни геноцид над Јерменима. Енглези су се вазда плашили јачања Русије, а полазили су од тога да њој блиски источнохришћански народи (а ту спадају и монофизитски Јермени уз разне друге православце) погодују томе. Стога, није им превише сметало што су Турци у јеку сукоба у којима су били на разним странама, истребили стотине хиљада Јермена и етнички очистили просторе уз тадашњу руску границу, где је у Лондону постојао страх да би Русија пре или касније могла да се прошири. Тако се, такође, са британских острва гледало, па и даље се гледа на муслиманско угрожавање српског простора. Иста мета, исто растојање само што се ради о Балкану, а не Блиском истоку.

Битка код Беча

БАЛКАНСКА ТРАСА ЕКСПАНЗИЈЕ Тако смо поново код Исламске државе и Турске. Анкара је директно крива за генерисање трагедије коју сада имамо у Сирији. Турска се тамо понаша у складу са нормама (не)хуманости из 14. века. За разлику од поратне Немачке она није прошла кроз процес сличан нечему што бисмо назвали денацификација, а који су исти они који су амнестирали Турке (и посредно им помогли да после Првог светског рата и јерменског геноцида изврше слично и над малоазијским Грцима) покушали да наметну нама, иако смо били највеће жртве балканских ратова током 20. века и једини од овдашњих народа доживели геноцид.

Последица тога је да Турска, која сматра да је сасвим нормално да води политику етничког чишћења, спонзорисања тероризма и томе сличног, стоји на капијама Балкана и чека своју прилику да и ту отпочне крваву експанзију. А ми се уз Грке и Бугаре налазимо на њеној траси и свакако бисмо били турска мета. Штавише, за разлику од поменута два балканска народа – који би то постали тек ако би се садашњи геополитички контекст драстично променио, и Турска добила прилику да на Балкану заигра отворено агресивно као сада против Курда у деловима Сирије и Ирака – ми већ сада можемо да будемо изложени посредној агресији (а и били смо у не тако давној прошлости). Као што Турска индиректно води рат у деловима Сирије где финансира терористе и побуњенике, то је већ радила са босанско-херцеговачким и косовско-метохијским муслиманским бојовницима крајем прошлог века. Нема сумње да би, ако јој се укаже прилика, да то поновим и нагласим, тим путем већ сутра енергично наставила!

 

ТУРСКА ОПАСНОСТ Срби имају отворене проблеме с муслиманским екстремистима у БиХ и Рашкој области, као и Албанцима на Косову и Метохији. И када год ситуација тамо постане опасна, над нама ће се надвијати сенка Турске. И НАТО ће проћи, а Турска неће! Којим случајем да се ствари потпуно отму контроли, на примеру Сирије видимо шта би та сила настојала да нам направи. Још када би била у позицији и директно да интервенише, поновиле би нам се најмрачније епизоде са Османлијама из наше прошлости. А Запад, који се толико куне у своје „европске вредности“, ништа није чинио, нити данас чини да заустави отоманског Франкенштајна. Не треба ни рећи тек колико би био пасиван када би Турци дошли у ситуацију да могу да се посредно или непосредно баве нама. Отуда, без претеривања можемо да кажемо да Русија данас у Сирији не брани само ту земљу од посредне турске агресије већ и нас на Балкану.

Ако се Турској не поткрешу крила или бар не покаже да не може да ради шта јој падне на памет, само је питање времена када ће отпочети нови крвави пир на Балкану, и то најпре на његовом српском делу. Бар неки на Западу нашли би свој интерес у томе да тако нешто на овај или онај начин подрже. То морамо имати у виду када данас начелно причамо о потреби продубљивања војнотехничке и сваке друге сарадње са Русијом. Европске бајке су једно, и можда чак и морамо сада да их причамо, али реалност је друго. Историја и садашња геополитичка пракса великих сила нас уче, ако ствари по нас крену опасно, праву помоћ једино можемо да очекујемо и добијемо из Русије. Та земља нам је потврђени пријатељ као што је Турска – да се не лажемо – стари непријатељ. Можемо да се заваравамо бесмислицама да ми више немамо непријатеље и да ћемо уз помоћ Брисела ускоро постати део некакве рајске заједнице народа, али лако је увидети да су чињенице битно другачије. Све што нас је протеклих година запљуснуло са Блиског истока, од миграционе кризе до слика средњовековног насиља иза кога умногоме стоји Анкара, требало би да нас отрезни и подстакне да схватимо какву опасност за нас и цео Балкан представља ојачала и империјално амбициозна Турска. Тамошње Газије и даље дивље јашу и само је питање времена када ће кренути ка Балкану!

 

4 коментара

  1. Danas je ,po ko zna koji put,objavljen stav Sebastiana Kurtca,da AUSTRIJA ZATVARA GRANICE!
    DEFINITIVNO!
    Zasto Srbija ne objavi istu vest,ZASTO DANAS NE BLINDIRA SVOJE GRANICE?
    Zasto Vucic,Vulin i Stefanovic,ne izadju i jasno kazu da SRBIJA “PRIVREMENO” NE PROPUSTA IZBEGLICE…
    Docicemo u situaciju da Bosna,Hrvatska,Madjarska,Rumunija i Bugarska,SIMULTANO ZATVORE GRANICE,u jednom danu…ALI TRAJNO,u momentu kada se “kroz” Srbiju bude kretalo mozda i nekoliko stotina hiljada izbeglica.
    NEMA SANSE DA IH SRBIJA IZBACI NAPOLJE.
    To ce se desiti cim prodje zima,NA PROLECE…bas kada budu izbori i fakuum vlasti u Srbiji,od 15.aprila do 15 maja…
    Zar nije jasna poruka svih zapadnih politicara ,koji ponavljaju DA SE SRBIJI NOVCANO POMOGNE???
    Oni znaju za taj scenario,bar nesto kazu.
    ORBAN JE TO URADIO PRE NEKOLIKO MESECI,SRPSKA VLAST PONAVLJA DA CE URADITI ONO STO EVROPA URADI…PA EVO,AUSTRIJA I SVI ZATVARAJU GRANICE,ZASTO NE URADITE TAKO.
    EVROPA NECE NISTA URADITI,VIDITE DA SE RADI INDIVIDUALNO I U VEZI SENGENA I U VEZI IZBEGLICA…
    NEMOJTE SE VADITI NA “EVROPU”,RADITE NESTO HITNO!
    AKO IM SPRECIMO ULAZAK,NE TREBAJU NAM PARE.
    Srbija ne moze da primi vise od 5.000 tih ljudi,prosto to je maksimum,i to je ekvivalent mnogim evropskim zemljama.
    Nemojte pricati… NE MOZEMO PRIMITI 200.000 IZBEGLICA…jer ako ne mozes 200 hiljada,MOZES 150.000?!
    A scenario Hrvatske je,kao izvrsioca ustaskih radova zapada prema Srbiji, da U SRBIJI BUDE VISE OD 200.000 SIRIJSKIH IZBEGLICA,NAJMANJE!
    To je orijentirno 3% populacije,ODMAH CE DA SE ORGANIZUJU PREKO ZUKORLICA…SUTRA IMAJU PRAVO I GLASA I SVEGA…U NASOJ KUCI.
    OSTACEMO BRE BEZ DRZAVE,LJUDI MOJI!
    P.S.samo 5.000 ljudi,neka potrosi 5 evra dnevno,iz budzeta,to je 25.000 evra dnevno ili 9.125.000 evra godisnje.
    Dali smo Srebrenici 5 miliona evra,za ove nam treba minimum 10 miliona evra…
    ZAMISLITE 200.000,PO 5 EVRA,TO JE MILION EVRA DNEVNO!
    KO CE NAM DATI TE PARE,NIKO!
    Plus ludilo,silovanja,ubistva,haos…
    DOKLE VISE?

  2. РАДОСЛАВ

    Гос, Мајк данас по земљи Србији шетају уз државну пратњу министара сенатори Америке. Сенатор Мекејн који говорио све најгоре о Србима. Преображени Вучић понизно моли за помоћ оних који су изазвали ратове од бивше Југославије падо Сирије. Господо из нашег Печата и Ви који дајете коментаре предложите решење како дасе избавимо од ове опозиције НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА. Рекао сам опозиције јер сматрам даје и ова власт опозиција НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА ЦЕЛОКУПНОГ СРПСТВА. ГОРИ НАМ КУЋА А МИ????

  3. Zašto se Srbija definitivno ne opredeli, i svoje krucijalne interese ne veže za Rusiju! Zašto premijer uporno forsira naše neprijatelje, DOKAZANE mrzitelje Srbije, ubedjujući nas da bez njih ne možemo! Šta su nas amerikanci IKADA pomogli, a da nisu izvukli trostruku korist? O šteti koju su nam naneli, meri se u stotinama milijardi dolara! Isto važi i za nemce! Vučiću, to je sistem kapitalizma, tu ne postoji čovek, tu postoji samo interes manjine, profit poslodavca, radnik kome je odrana koža s ledja, neizvesna budućnost, socijalna nesigurnost …. nema poklona, samo zelenaških kredita … a takvi će nas ostaviti u slučaju Turske ekspanzije! Samo RUSI su naša nada, koji će nam i oprostiti naša posrtanja, ali će nas zaštititi – bez NAKNADE! Priklanjanje Zapadu je velika ZABLUDA! Vučiću, radiš protiv sebe pred izbore, a mislim i protiv volje naroda Srbije!

  4. РАДОСЛАВ

    @.Влада. Зашто се Србија не определи?? Одлично питање без одговора оних који представљају српски народ. Да кренемо од цркве у ком је она стању сада: раскол до раскола и без гласа шта раде политичке гарнитуре од ПЕТОГ ОКТОБРА. Академија наука дрема старачки сан. Удружење књижевника више не постоји какво је било пре петог октобра. Народ препушен самомом себи без будућности. Нато војници заштићени кроз шетњу по Србији. А младост пакује кофере и одлази тамо негде дасе снађе кад већ није могао у отаџбини својих отаца. Зашто очеви и дједови нису створили нормалне услове развоја државе и нације да младост остане у кући прадеде , деде и оца. Зашто се генерација селимо на Запад а не на Исток. Вучић и Николић изгледа дасу велики дужници НАТО ИМПЕРИЈИ јер све чине супротно интерсима нације српске. Ови избори дају велику шансу ЦРКВИ и НАЦИОНАЛНО СВЕСНОЈ ВЕЋИНИ да гласа против СНСа политике коју представља Вучић. ТРАЖИМ СТРАНКУ ЗА КОЈУ БИ ГЛАСАО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *