ПОКУШАЈ НАПАДА НА ДЕЧАНЕ – Џихад на Косову

Хапшење терориста код ДечанаПише ИГОР ЈОВАНОВИЋ

Иако се насиље до сада показало као средство којим косовски Албанци врло вешто манипулишу зарад остваривања својих циљева, сада постаје очигледно да се над Косовом надвила нова безбедносна опасност коју заправо нико не може да контролише – верски екстремизам

Појава четворице до зуба наоружаних вехабија испред Манастира Високи Дечани у суботу увече додатно је оголила ружну истину коју месецима настоје да сакрију косовске власти и њихови међународни спонзори. Косово, иако миљеник западног света чији се политичари неретко хвале сјајним односима са Сједињеним Америчким Државама, има огроман проблем са верским екстремизмом који може да уздрма цео Балкан.

На мети албанског насиља до сада су углавном били Срби и њихове светиње, али је тај екстремизам по правилу престајао када би Приштина остварила своје планове. Међутим, проблем са верски мотивисаним тероризмом је у томе што он као своје непријатеље не види само припаднике једне нације већ све који му стоје на путу стварања калифата, као и у чињеници да се исламски фанатици неће зауставити ни на миг из Владе Косова, нити на миг неког од западних амбасадора. Зато је хапшење вехабија код Манастира Високи Дечани вероватно једна од последњих прилика да се признају размере проблема које Косово има са радикалним исламистима не би ли то уједно био и први корак у одлучној борби против тог зла.

[restrictedarea]

ПОЛИЦИЈСКИ РЕФЛЕКС Но у првим реакцијама након драматичног догађаја косовска влада показала је да није спремна да призна размере проблема. Први рефлекс косовске полиције био је да саопшти да вехабије нису намеравале да нападну манастир, да је реч о претераним тврдњама, готово пропаганди игумана манастира оца Саве Јањића, те да се ухапшени у складу с тим сумњиче само за илегално поседовање оружја. Косовска полиција није дозволила да чињенице омету ток њиховог излагања, те им није било нимало чудно што су у сарадњи са КФОР-ом ухапсили људе са дугим брадама и у кратким панталонама који су у аутомобилу имали калашњиков са чак 20 оквира за муницију и пиштољ са 16 шаржера метака. Таква количина и врста наоружања свакако је преамбициозна за лов, али је, на пример, сасвим довољна за напад на монахе и манастир са Унескове листе који сада чувају не баш прејаке снаге КФОР-а и Полиције Косова. Уз оружје, у аутомобилу вехабија пронађена је и исламистичка литература – то није спречило портпарола косовске полиције Бакија Кељанија да изјави да се ухапшени не могу повезати „ни са каквим нападом на манастир, ни са терористичком групом“.

Колико заташкавање таквих инцидената може да буде опасно и као бумеранг се врати властима у Приштини показао је и сличан догађај који се одиграо само дан пре дешавања код Високих Дечана. Тако је косовска полиција у петак, свети дан за муслиманске вернике, у дворишту једне џамије пронашла експлозив, те је евакуисан простор око богомоље. Чињеница да експлозив није имао детонатор говори да је овај пут било речи само о упозорењу или пак о покушају преузимања објекта од умерене исламске заједнице по рецепту који се показао веома успешним код вехабијског покрета у Босни и Херцеговини. Зато нимало не чуди што се на удару нашла баш џамија Османа Муслијуа, имама који на Косову важи за умереног проповедника; у више наврата је критиковао радикално тумачење ислама, али и поједине акције косовских власти. Упркос свему, Муслију је поручио да га слични инциденти неће спречити да настави са својим проповедима, нити га убедити да измени своје ставове према екстремистима.

 

СИГУРНА ТЕРОРИСТИЧКА КУЋА Али подаци који су до сада процурили са Косова, иако се на тим чињеницама не инсистира превише у медијима, показују да је тамо верски екстремизам увелико узео маха и да већ сада представља тешко решив проблем за уздрмане косовске власти и неодлучне представнике међународних мисија на Косову. Претпоставља се да је око 350 људи отишло да се бори за Исламску државу или Ал Нусра фронт, што Косово пропорционално броју становника ставља у сам врх европских територија са којих стижу регрути за терористичке организације. Поред тога, постоје процене да се тренутно на Косову на оптуженичкој клупи у више одвојених случајева налази 50 оптужених за терористичке делатности. За сада у медијима није било превише прича о томе где су на Косову јаке вехабијске заједнице, као што се то зна за БиХ, али чињеница да су вехабије ухапшене код Високих Дечана из четири различита косовска места наговештава да је вехабијски покрет узео маха широм те регије. Уз то, податак да је у џамији испред које је пронађен експлозив у прошли петак било око 500 верника јасно указује да је Косово само на корак од трагедије коју тамошње безбедносне снаге неће или не могу да спрече.

Терористичке претње повезане с Косовом превазишле су и оквире те српске покрајине. Тако је у америчкој држави Вирџинија недавно почело суђење Ардиту Феризију, који се терети да је упадао у америчке безбедносне системе и потом украдене податке слао припадницима Исламске државе. Феризи је ухапшен у октобру у Малезији и сада се у Вирџинији суочава са могућом казном од чак 35 година затвора јер је открио податке чак 1.300 америчких војника и обавештајаца. Оптужница га терети да је био организатор једне косовске хакерске групе која је вршила сличне упаде у рачунаре и безбедносне системе и која је важила за компјутерску диверзантску јединицу џихадиста.

Иако Косово углавном важи за секуларно друштво, последњи подаци показују да екстремна учења постају све популарнија међу младима. Зато не чуди ни податак да је више од 40 жена отишло у Сирију или Ирак да се придружи Исламској држави, а приче са Косова почеле су да личе на већ добро познату матрицу –обични тинејџери су преко ноћи под утицајем локалних имама постајали радикални исламисти одлучни да се окушају и у сукобима на Блиском истоку.

Хапшење терориста код Дечана 1

ГУРАЊЕ ПРОБЛЕМА ПОД ТЕПИХ Дакле, јасно је да има много разлога за забринутост и акцију. Али извесно је да ће косовске власти покушавати и даље да прикрију и негирају проблем. Ако ни због чега другог онда због своје жеље да постану члан Унеска, али и да питање имовине Српске православне цркве реше у директном дијалогу са представницима цркве, не и српске државе. Није тајна да би косовски политичари, желећи да прикажу наводну државност Косова, волели да се о имовини и правима СПЦ на Косову решава мимо Брисела, тачније у њиховим директним преговорима са Рашко-призренском епархијом. Није ни тајна да власт у Србији чини све да избегне такав сценарио и да у томе има јаку подршку Српске православне цркве.

Није извесно, међутим, како ће се косовске власти обрачунати са верским екстремизмом пре него што он остави крваве трагове на неком манастиру или џамији, свеједно. Оне су показале да не могу да спрече ни уношење сузавца у парламент, нити да ефикасно предупреде насиље на политичким скуповима. На једном од њих црква у Приштини коришћена је као јавни тоалет ваљда као демонстрација начина на који би православне светиње биле заштићене на Косову са статусом члана Унеска. Претња која се сада указује на Косову далеко је већа од претходних јер је мимо сваког система, било друштвеног, економског или политичког, и признаје само победу или пораз, без шанси на компромис. У мисији сламања такве опасности Косову тешко могу помоћи и међународни војници и полицајци. Тај систем, грађен од 1999. године, показао се као исувише неефикасан и корумпиран како би сада могао да се преобрати у енергичног борца против џихадиста на Косову. Уосталом, Запад је показао да нема решења ни за исламске фанатике на својој територији, па је тешко очекивати да ће бити успешнији на Балкану који суштински ни не разуме, ни не воли.

Утолико је опасност за цео регион већа. Ако се томе дода и могућност да део Балкана постане нека врста сигурне куће за мигранте који не могу да се докопају Немачке и Шведске, сигурно је да су пред нама тешки изазови. Српски званичници тврде да Србија за сада још није директно угрожена и да се чине сви напори како би безбедносна ситуација остала стабилна. Али са тренутним стањем на Косову и настојањима да се тамо проблем прикрије уместо да се реши, задатак за српске власти биће све тежи и тежи.

ЏИХАД ВЕТЕРАНИ ИЛИ МИРОЉУБИВИ НАОРУЖАНИ КАМПЕРИ

Основно тужилаштво у Пећи сумња да се један од четворице ухапшених у суботу код Манастира Високи Дечани борио у Сирији, док је други покушао да отпутује на Блиски исток, па је спречен и враћен на Косово, преносе приштински медији.

Oсумњичени су на првом саслушању признали да су поседовали оружје, али су казали да су кренули да кампују у планинама Дечана.

Тужилаштво је навело да осумњичени могу бити уједно одговорни и за оружани напад на кућу једног Србина у селу Берково, у општини Клина на дан када су ухапшени.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Amerika može da kontroliše islamski ekstremizam da to uistinu želi.I oni kao i Englezi žele da nam satru svaku promisao i istoriju na celoj teritoriju Kosova a i Srbije.Odavno imaju svoje digoročne planove i materijalne interese, samo im trebaju podrepaši i izrodi koji će im to omogućiti.Prevashodno ih interesuju materijalna dobra koja mogu eksploatisati, a sledeći korak je unijaćenje, poništavanje ćirilice i tok stvari im ide na ruku.Kao da nam je i ćirilica u tranziciji. Pošto se Srbi ne mogu i ne žele ujediniti oko vitalnih interesa, narod je apatičan i kada godinama gleda jedne te iste ljude na vlasti, vidi sve veći sunovrat, a svetlo na kraju tunela je sigurno voz iz suprotnog pravca.

  2. Драгана

    Доживљавам Вас као новину која покреће питања. Кажете џихад на КИМ. Тачно. Сво време постојања СФРЈ, а и данас главни став о односу ислама и КИМ да су Албанци изразито атеистичан народ који је укинуо религију у име нације. Одговорите онда како је могуће да атеисти покрену џихад. Очигледно је да је та и данас владајућа оцена нетачна. Да је то на време узето у обзир, џихад се могао предупредити и Американци и ЕУ обавстити па сигурно не би подржавали џихад . Или би барем били сатерани уза зид када би им неко рекао ми смо вас упозоравали али ви нисте хтели да чујете.Такво упозорење је једини од 8 милиона Срба давао мој професор Мирољуб Јевтић. Свима нам је мејлом послао свој први јавни наступ у ”Дуги” која је имала 150.000 тиража . Било је то пре 30 година 3.5.1986. Рекао је отприлике да ” када се из албанског сецесионизма извуче ислам остаће корице како кад се из уџбеника физике извуче математика” Дакле држава 30 година има инфомацију да је КИМ БАЗА ЏИХАДА.А ништа није предузела. Што је још гопре не предузима ни данас. И сада нам сви из државе говоре да се на КИМ ради о секуларном национализму. Када ће неко да одговара за погрешну политику?Када ће научници, такозвани, који су се подсмевали др Јевтићу бити каштиговани затао што су примали плату а погрешено су дијагностицирали проблем,мада тачну дијагнозу имају

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *