Покрет социjалиста одао пошту оснивачу Mихаjлу Mарковићу

Pokret socijalista i A Vulin odaju postu MarkovicuПокрет социjалиста данас jе полагањем венаца одао пошту jедном од своjих оснивача, академику и филозофу Mихаjлу Mарковићу, коjи jе преминуо пре шест година.

Лидер Покрет социjалиста Aлександар Вулин поручио jе том приликом да су се чланови те странке окупили на Mихаjловићевом гробу не само да би обележили успомену на њега, већ и да подсете Србиjу на наjвећег српског филозофа 20. века, на академика, антифашистичког борца, доследног борца за левицу и човека коjи jе формулисао нову српску левицу.

“Oвде смо да подсетимо на човека коjи jе разумео да левица мора да буде социjална, као што мора да буде и национална, да левица увек мора да буде на страни човека, али и на страни народа, као и да буде увек на страни оног ко се бори против неправде и оног ко пати”, истакао jе Вулин.

Према његовим речимам, Mарковић jе саборац свих бораца за слободу, коjи после смрти ниjе добио заслужено признање од Србиjе.

“Нема Србиjа тако пуно филозофа и нема Србиjа тако пуно тако великих људи, ми смо овде данас да подсетимо ко jе био Mихаjло Mарковић и да подсетимо да Србиjа без ослањања на Mихаjла Mарковића нема модерну левицу, нема аутентичну филозофску мисао jедног човека коjи jе Србиjу и слободу волео изнад свега”, рекао jе Вулин.

Aкадемик Mарковић преминуо jе пре шест година у Београду у 87 години, а био jе jедан од наjзначаjниjих српских филозофа 20. века, марксистичко хуманистичке ориjентациjе.

Један коментар

  1. Ranko Spalević

    Bila je velika čast poznavati akademika Mihajla Markovića, biti njegov savremenik, upijati neke od istina koje su mijenjale pogled na svijet i svijet, biti mlađani saradnik. Bez akademika Markovića levica je siromašnija, a mi, wegovi poštovaoci time smo u još većoj obavezi da sledimo njegovu nedogmatsku levičarsku, filosofsku, alterglobalističku misao iz koje je izbijalo i strastveno rodoljublje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *