Мађарски казачок у Новом Огарјову

Орбан и ПутинЗa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Од енергетских питања до оних везаних за санкције, мађарски премијер Виктор Орбан и председник Русије Владимир Путин исказали су висок ниво међусобне сагласности

О принципијелности и вишегодишњем поузданом партнерству Будимпеште и Москве најбоље говоре речи мађарског премијера Виктора Орбана након састанка (17. фебруара) с руским председником Владимиром Путином у његовој резиденцији у Новом Огарјову: „Можда звучи нескромно, али ми смо заслужни за оно што је добро у нашим односима, а нисмо криви за оно што није.“ У прилог овој тврдњи говоре исти датуми одржавања прошлогодишњег сусрета у Будимпешти и овогодишњег у Москви, као и решена сва питања која су пре дванаест месеци била предмет дневног реда на Кошутовом тргу.

[restrictedarea]

ОРБАНОВО ОБЕЋАЊЕ Овог пута било је и нових тема, али је енергетска сарадња две земље остала приоритет у билатералним односима. Руски шеф државе продужио је уговоре за испоруку руског природног гаса Мађарској за још четири године, до краја 2019. Москва ће испунити и све своје обавезе у вези с проширењем нуклеарне електране „Видеотон“ у Пакшу (доградњом блокова 3 и 4), које је мађарски премијер назвао „послом и споразумом века“ с Русијом.

Мађарски премијер председнику Путину јавно је обећао још једну подршку. И то најважнију. Будимпешта ће бити прва која ће 31. јула ставити вето на аутоматско продужење санкција Европске уније против Русије. У Бриселу ће иницирати јавну дебату и у отвореној расправи жестоко лобирати за укидање ембарга Москви. Мађарска је због бриселске изолације Русије у 2015. години доживела пад робне размене с том земљом од чак 40 одсто. За три четвртине смањене су и инвестиције, а велики потенцијали у фармацеутској, аутомобилској и машинској индустрији (због забране извоза на руско тржиште) лане су били искоришћени свега 61 одсто.

ИЗБЕГЛИЦЕ И ВРЕДНОСТИ Трећа кључна тема сусрета два лидера била је – избегличка криза.

Орбан је и пред председником Путином изразио љутњу због неконтролисаног прилива миграната чији доласци прете државама ЕУ и повећавају могућност тероризма. „Највеће државе Европе сада верују да је то углавном позитивно. Мађарска сматра да је лоше!“, рекао је Орбан не наводећи ниједну земљу конкретно. Критиковао је све у ЕУ који жељу Мађарске да заштити своје хришћанске корене оцењују „гласом из средњег века“. „Хришћанске и националне вредности биће подједнако важне у будућности као што су биле у прошлости“, истакао је Виктор Орбан, и поновио критику европског механизма којим се земљама чланицама Уније уводе обавезне квоте за прихват миграната, рекавши да „нико не може бити приморан да живи са људима са којима не жели да живи“.

Упитан да каже своје мишљење, Путин је одбио да коментарише унутрашња питања Европске уније. „Москва се не меша у та питања, знамо да се расправе о том проблему воде унутар ЕУ, али имамо пуно разумевање за став руководства Мађарске и мађарског премијера да брани европски идентитет, идентитет своје земље и своје нације“, рекао је Путин.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *