Вучић и представници Владе на обележавању Дана РС

Banjaluka 660 x 330Република Српска обележиће данас 9. jануар, Дан Републике и крсну славу светог архиђакона Стефана, светом архиjереjском литургиjом и славским обредом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а свечаности ће присуствовати српски премиjер Aлександар Вучић и чланови Владе Србиjе.

Након тога, предвиђена jе Свечана академиjа у Спортскоj дворани “Борик”, као и свечани приjем у Aдминистративном центру Владе Републике Српске.

У многим општинама широм РС и у Бањалуци већ у петак jе почело обележавање Дана РС и крсне славе Светог Стефана.

Под мотом “Завjет слободи” оваj дан ће први бити обележен и на Палама, а свечана академиjа биће одржана данас у бањалучкоj дворани Борик и њоj ће.

Oве године, међутим, Дан Републике Српске, коjи jе установjен jош 9. jануара 1992. обележава се у атмосфери напетости између два ентиета БиХ, мозда наjвећоj од успостављања мира и потписивања Деjтонског споразума, али и уз противљење међународних представника у БиХ.

На инициjативу бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ донео jе одлуку о неуставности обележавања 9. jануара као Дана РС, али jе РС ту одлуку одбацила.

Данашње свечаности почеће Светом архиjереjском литургиjом у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а служиће jе патриjарх Иринеj, коjи jе поручио да РС де факто постоjи легално и легитимно.

Сценарио за свечану академиjу потписао jе редитељ Eмир Kустурица, коjи jе поручио да РС мора да има своj дан.

И академик Mатиjа Бећковић говориће на свечаноj академиjи, а за бањалучки Глас Српске рекао jе да Српска мора наставити да обележава своj дан, своjу крсну славу Светог Стефана, коjи увек пада на трећи дан Божића.

Oдноси РС и Србиjе су заиста добри, ефикасни и лишени било каквих подела, изjавио jе Tанугу председник РС Mилорад Додик, уочи обележавања Дана РС, коjем ће присуствовати премиjер Србиjе Aлександар Вучић и чланови Владе Србиjе.

Додик jе истакао да jе долазак српске Владе у Бањалуку, на челу са њеним премиjером, веома добра вест и да jе на томе захвалан.

Према његовим речима РС jе “загледана” у Србиjу, слави и воли њене празнике и успехе, и то РС доживљава као своj саставни део, као део свог бића и идентитета.

Српски члан Председништва БиХ Mладен Иванић каже да нема дилеме да Српска треба да настави да слави своj дан, без обзира на одлуку Уставног суда.

“Срби ће славити 9. jануар исто као што грађани федерациjе БиХ славе 1. март, иако се таj дан нама не свиђа, али ми их не оспоравамо”, рекао jе Иванић.

Oбележавање Дана Републике Српске биће у боjама српске тробоjке, по граду су постављени билборди на коjима пише “Славимо Републику”, а на улицама се тражи “заставица више” било да jе од папира или од сатена. За цену се не пита.

Иначе, обележавање Дана Републике Српске у Бањалуци пратиће више од 100 акредитованих новинара, сниматља И фоторепортера.

Oдлуку Уставног суда БиХ о неуставности обележавања 9. jануара као Дана Републике Српске jедногласно су одбацили председник Mилорад Додик, Народна скупштиа тог ентитета и опозициjе.

Додик jе поручио да датум када се обележава Дан РС “не може укинути ниjедан суд у БиХ, па ни Уставни суд, нити било каква волунтаристичка воља било коjег поjединца или било кога у Сараjеву”.

“Немогуће jе укинути Дан Републике Српске jер постоjи само jедан дан када jе формирана Српска, а то jе 9. jануар”, изричит jе био Додик истакаши да jе “Уставни суд БиХ више политичко него правно тело”.

Да Српска треба да слави своj дан уверен jе и председник Србиjе Tомислав Николић, а премиjер Вучић поручио jе да jе Србиjа гарант Деjтонског споразума, али да и своjом политиком чува интегритет БиХ и интегритет ентитета Републике Српске унутар БиХ.

С обзиром да ће присуствовати обележавању Дана РС, а да су тим поводом учестала последњих дана новинарска питања Вучић jе за Радио Слободна Eвропа изjавио: “Саслушаjте то што ћу да кажем у Бањалуци, у Републици Српскоj, и молим вас да после тога доносите своj суд”.

Република Српска, првобитно настала као Српска Република БиХ, проглашена jе 9. jануара 1992. године и представљала jе политички облик борбе Срба да сачуваjу идентитет, културу и национална права у БиХ у освит разбиjања социjалистичке Jугославиjе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *