Свети Сава и Срби

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Српска православна црква створена је захваљујући Законоправилу. Зато је она светосавска

О свему ми пиши, мајко, само о парама немој, арлаучу чланови пете колоне у Србији, алијас невладине организације. Протестује булумента тих антисрпских асоцијација које примају милионе долара да блате Србију и величају њене непријатеље. Пре свих монструозне НАТО ратне злочинце. Предлажу да убицама српских жена и деце за почетак опростимо, а касније се и извинимо што су нам рушили земљу, затровали поља и што се десет пута повећао број деце оболеле од рака, леукемије и других канцерогених болести.

НА ЧЕМУ РАДИТЕ? Све то није важно, јер за милог Бога страдају само Срби, а долари који се добијају служе да се оваква назадна писања спрече. Да се промени свест нас који нисмо слепи код очију и који смо преживели монструозне НАТО злочине. За почетак  требало би да их заборавимо и ослободимо се предрасуда прошлости. Касније ће пета колона направити истраживања која ће показати да нас је мафијашки НАТО бомбардовао због наше светле, и буквално светле будућности.

[restrictedarea]

Брехт је писао: „На чему радите? упита неко господина К. Господин К. Одговори: Много се мучим, припремам своју следећу заблуду.“ (Бертолт Брехт, Приче о господину Којнеру, Београд, 1994, стр. 11). Данас се ова реченица може односити поред наведених петоколонаша и на поједине владине министре, помоћнике, секретаре, даме из „ферарија“ (ваљда је променила модел, лоше утиче на углед Србије ако пет година седи у истом моделу) који су сели на грбачу – не могу рећи радног народа, јер радника у Србији одавно нема – него на оно мало преосталих сељака, предузетника у нестајању и опљачканих пензионера. Кажу да све чине ради нашег добра и евроунијатског пута са кога нас неће скренути ни нестанак мафијашке евроунијатске организације. Шта се нас тиче што евроунијатске чланице дижу жичане тарабе на границама, укидају тзв. шенген, формирају грађанске одреде за самоодбрану. Историја нас учи шта то значи, али очито да наши уважени политичари са факултетским дипломама то нису учили на високим школама које су им дипломе подариле. О томе ћете слушати наредних месеци, па ћу вас бар данас поштедети празнословља и подсетити да је у среду 27. јануара празник посвећен Светом Сави.

 

ЗАКОНОПРАВИЛО СВЕТОГ САВЕ Немају Срби већег и битнијег од Растка Немањића, нити имају важнију књигу од Законоправила. Данас се мучимо да напишемо Грађански закон, а имамо Законоправило. Да се учи у школама, они који закон пишу више би знали. Зашто се не учи? Не питајте мене.

Свети Сава је Законоправило саставио 6727. године по старом српском календару, односно 1219. по новом. Законоправило је огромно дело написано на 800 страна. У науци је овај рукопис познат под три имена: Номоканон (на грчком); Крмчија Светог Саве; Законоправило Светог Саве. Сматра се да је треће име или наслов исправно. Зашто је Законоправило важно?

О Законоправилу најбољи зналац и преводилац др Миодраг Петровић записао је следеће: „Законоправило Светог Саве најважнији је државни, црквени, правни, историјски, књижевни рукопис који Срби имају. Захваљујући њему створена је Српска православна црква. Зато је она светосавска и тога се никад не смемо одрећи. Књига је и први Устав државе Србије. Кад је рукопис завршен, по примерак Законоправила добили су у руке сви епископи новоосноване Аутокефалне архиепископије у Србији – тад се Србија простире до Јадранског мора – са обавезом да по њему управљају црквеним животом. Осим црквеног живота Законоправило уређује односе у свим областима живота и пружа заштиту сваком појединцу. Води бригу о човеку још пре његовог рођења, од зачећа па све до смрти, а у неким питањима из области брачног и наследног права и после смрти. На основу њега сазнајемо шта се све сматрало социјалним случајем. Какве су мере предвиђене за отклањање последица. Социјално старање је изражено у многим видовима. Поред бриге о сиромашним и болесним, за које су подизани одговарајући домови, штићене су особе са телесним манама, утврђиване узајамне социјалне обавезе родитеља и деце, помагане удовице, штићени робови од самовоље господара, најамници од израбљивања и злоупотребе послодаваца, дужници од зеленашења зајмодаваца. Превод и садржај Законоправила не зависи ни од једног словенског номоканона, али ни од неког јединственог грчког номоканона. И управо из те самосталности и стручности, односно доброг знања оба језика – српскословенског и грчког – проистекло је Законоправило.“

Свети Сава је општа слава Срба. Зато не заборавимо Србе јунаке, који чаме у хашком казамату и другим евроунијатским тамницама.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *