СНС и СПС данас, о сарадњи и, можда, “осталим питањима”

SNS logo 660 x 330Владаjући СНС састаће се данас с руководством коалиционог партнера, СПС, на недавну инициjативу лидера социjалиста Ивице Дачића, коjа jе изненадила и лидера СНС Aлександра Вучића, jер jе стигла “поштом”, а не у директним сусретима у Немањиноj 11.

Oсим начелног обjашњења социjалиста да желе да разговараjу о “сарадњи у будућности”, више детаља и конкретне теме у тоj странци ниjе било могуће сазнати.

Дачић jе новинарима и jуче, као и раниjе, поновио да jе Вучића позвао на разговор како би причали о будућоj сарадњи, истичући да не жели по сваку цену да остане у власти са напредњацима, већ само ако постоjи заjеднички стратешки циљ.

Oн jе истакао да не сматра да су потребни ванредни парламентарни избори у овоj години и додао да неће да учествуjе у “препуцавању” социjалиста и напредњака, као и да jе Бранко Ружић тема његових разговора са Вучићем “само када дође до инцидентних ситуациjа”.

Дачић jе односе са премиjером окарактерисао као “добре”, и истакао да jе реч о радноj сарадњи, те да ниjедан потез ниjе вукао без координациjе са шефом владе.

Више детаља о сутрашњем састанку ниjе дао ни потпредседник СНС Небоjша Стефановић, коjи jе новинарима само рекао да ће бити речи о будућоj сарадњи, као и да сукоби и свађе неће донети добро грађанима Србиjе.

Будући да су са његове адресе често стизале критике на рачун функционера СПС, Стефановић каже да jе њему као министру унутрашњих послова, али и члану владе, важно да се у земљи ради и да она буде безбедна.

“Mи са нашим партнерима настављамо сарадњу и та сарадња треба да доведе да грађани Србиjе живе неупоредиво боље. Сва остала питања, ако се покрену, имаћемо своjе ставове. У овом тренутку то нису активна питања, нити питања око коjих би људи требало да губе време. Покретали смо их у прошлоj години и разрешена су на различите начине. Сада пред собом имамо посао, и грађани нас плаћаjу да таj посао радимо”, рекао jе Стефановић.

O данашњим разговорима ниjе било речи ни на jучерашњем састанку премиjера Вучића са надлежним министрима, каже потпредседница владе и СНС Зорана Mихаjловић.

Aналитичар Драгомир Aнђелковић сматра да jе суштински разлог састанка жеља Дачића и врха СПС-а да покажу спремност да потпуно прате курс владе, након што су поjединци из СПС-а “провоцирали” и предузимали потезе коjе су у СНС сматрали као неприjатељске, а коjи нису одражавали Дачићев став.

Према његовом мишљењу, СНС jе прихватио састанак и да би и званично рашчистио ствари са социjалистима, али и да би пружили подршку Дачићу, коjи се показао као релативно солидан партнер.

“Исти они коjи угрожаваjу коалициjу са СНС-ом, угрожаjаву и Дачића унутар СПС-а. Oвако СНС свима шаље поруку да у Дачићу виде кредибилног партнера”, оценио jе Aнђелковић за Танјуг.

Сматра и да jе важно ко ће бити са Дачићем на састанку, jер су то људи коjи треба да гарантуjу да ће СПС следити курс коjи jе прихватио уласком у владу.

Захтев за разговор Дачић jе послао jош у децембру, кад jе после седнице Председништва социjалиста наjавио да ће тражити од председника напредњака хитан састанак о сарадњи СПС-а и СНС-а у наредним годинама.

Вучић jе тада рекао да ће примити делегациjу СПС, али jе упитао зашто му се коалициони партнер обратио преко медиjа.

Састанак jе заказан за данас у 16 сати, у седишту напредњака на Новом Београду.

Након састанка, предвиђене су изjаве за медиjе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *