Печат недеље

Patrijarh Mojkovacka bitkaМојковачка битка: Епопеја српског народа из Црне Горе

Стота годишњица Мојковачке битке у Првом светском рату у којој су Црногорци под командом сердара Јанка Вукотића одбили офанзиву знатно јачих аустроугарских снага и тиме омогућили српској војсци одступницу према Јадрану, обележена је Свечаном академијом у Београду.
Председник Србије Томислав Николић који се преко видео-линка обратио окупљенима на свечаној академији у Центру „Сава“ у Београду рекао је да ће Србија бити вечно захвална онима који су одлучили и учествовали у овој битки. Мојковачка битка, истакао је Николић, представља „епопеју српског народа из Црне Горе“.
„Желим да вечерас обележите, прославите тако да ником не пада на памет да нас на било који начин растави“, поручио је председник из Абу Дабија.
Патриjарх српски Иринеj указао jе на значаj Mоjковачке битке и позвао на мир и очување jединства народа, вере и Цркве.
„Tо jе дан када славимо и сећамо се успомена на жртву братског народа и братске црногорске воjске коjа ниjе жалила живота да сачува српски народ. Србиjа ће засвагда бити захвална и нека jе слава свим хероjима Mоjковачке битке“, рекао jе патриjарх Иринеj, додавши да је братство српског и црногорског народа истинско братство и да се нада да та два народа никада ништа неће раздвојити.
„То је наша нада, наша вера. То је оно што и један и други народ желе“, додао је Иринеј.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао jе значаj свенародног помирења и додао да jе Божић на Mоjковцу означио наставак одбране части и образа, достоjанства и слободе нашег народа. Оценио је да није било Мојковачке битке, не би било ни Васкрса на Кајмакчалану.
Свечаној академији присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, академици, представници дипломатског кора и верских заједница.

Рогозин одговорио хрватском министру

DMITRIJ ROGOZINМинистру одбране Хрватске Анти Котромановићу „језик ландара као кравата“, написао је потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин на својој Фејсбук страници након што је хрватски министар рекао да Србија не може да постане члан ЕУ и да истовремено настави сарадњу са Русијом.

РПЦ против канонизације Степинца

Митрополит волоколамски Иларион Алфејев, митрополит РПЦ и шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, рекао је за лист „Политика“ да би Римокатоличка црква требало да саслуша шта Српска православна црква има да каже о канонизацији хрватског кардинала Алојзија Степинца, као и да се Руска православна црква противи овој канонизацији.
„Ни српска, ни руска црква не могу утицати на процес канонизације који спроводи Римокатоличка црква, али то не умањује наду да ће мишљење наше српске браће по овом важном питању бити саслушано. Слажем се са мишљењем које је више пута изнео српски патријарх Иринеј и архијереји СПЦ да би правилно било да се као свеци прослављају људи који су иза себе свима оставили светло сећање, људе који су допринели миру“, казао је Алфејев.
Званична делегација СПЦ, чини ли су је митрополит Амфилохије, владика Иринеј бачки и др Дарко Данасковић, боравила је 16. јануара у Ватикану где су поглавару Римокатоличке цркве, папи Фрањи уручили писмо патријарха српског Иринеја као одговор на његово писмо од прошле године, а у вези са канонизацијом Степинца.

UnmikРеанимација Унмика?

Приштински медији, позивајући се на своје дипломатске изворе из Њујорка, тврде да је, осам година од једнострано проглашене независности, Косово пред својим „највећим поразом у настојањима да се легитимише као држава“. Овај ће пораз, како најављују, бити изазван планираним јачањем мисије Уједињених нација на Косову, Унмика, који у јужној српској покрајини делује на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација где се Косово третира као део Србије са суштинском аутономијом.
Захваљујући тадашњем председнику Србије Борису Тадићу и његовом пристанку на смањење надлежности Унмика у корист Еулекса – мисије Европске уније предвиђене одбаченим планом Мартија Ахтисарија који је Косову даривао независност – косовска мисија УН-а запала је, практично, у стање клиничке смрти с надлежностима углавном протоколарне природе. Најава приштинских медија, отуда, оствари ли се, представљала би коперникански обрт, овог пута у нашу корист.
Према медијским извештајима, надлежни комитети Генералне скупштине УН-а усвајају план за реорганизацију Унмика, који предвиђа и враћање надлежности уступљених Еулексу 2008. године. План је, како се наводи, већ прошао кроз неколико комитета и у априлу или мају би требало да прође и буџетску комисију, што би косовској мисији УН-а омогућило да од јуна формира Дирекцију за владавину закона и корективне службе. Еулекс би пак, према истим изворима, задржао саветодавна и менторска овлашћења у односу на косовске институције.
Како се наводи у потврду ових информација, Унмик је на Косову прошле недеље већ узео нове просторије за смештај свог особља.

Мустафина уцена

isamustafawikiПремијер Косова Иса Мустафа уцењује Европску унију.
Мустафа се, како је саопштио његов саветник Бајрам Гецај, крајем јануара неће појавити у Бриселу на наставку дијалога о „нормализацији односа“ са Србијом, и наставиће да бојкотује ове и сличне састанке све док Косово не добије позитивну препоруку Европске комисије за визну либерализацију с Косовом.
Иако је Гецај изразио очекивање да ће званичници ЕУ имати разумевања за овакав став, извесније је да ће разумевање они показати само утолико што ће овај став приштинског премијера разумети као уцену.
Важније од тога, међутим, јесте питање да ли се на уцену Европске уније Мустафа одлучио сам, или му је неко посаветовао да то учини. А како то могу да буду само Американци, и како актуелни косовски властодршци ништа и не раде без договора с Вашингтоном, основно је питање каква се америчка намера крије иза овог развоја догађаја.

Русија уложила протест Пољској

Због скрнављења споменика посвећеног Совјетској армији у граду Шћећину на северозападу Пољске, Русија је уложила снажан протест, захтевајући да се починиоци пронађу и казне, те да се споменик обнови и врати у пређашње стање.
Из Москве су поручили да све чешћи вандализам и скрнављења споменика из доба Совјета у Пољској имплицира умешаност или јасан подстицај пољске Владе.
„Учесталост случајева вандализма, њихов цинизам и чињеница да се одвијају уз прећутни пристанак и чак директно усмеравање пољске Владе указују на то да имамо посла са јавном политиком заснованом на историјском ревизионизму“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова РФ.
Према подацима Министарства у 2014. забележен је пораст случајева демолирања и уништавања споменика совјетским војницима у Пољској. Ослобађајући Пољску, више од 600.000 совјетских војника погинуло је од нациста у Другом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *