Фестивал у кући од дрвета

КустендорфУ оквиру такмичарског програма фестивала Кустендорф учествовало је седамнаест филмова младих режисера из Србије, Русије, Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине и Шпаније

Девети међународни филмски и музички фестивал Кустендорф, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и компаније „Газпром њефт“, одржан је од 22. до 27. јануара 2016. у Дрвенграду на Мокрој Гори.

ПОДРШКА МЛАДИМ ТАЛЕНТИМА Циљ Фестивала који је основао прослављени режисер Емир Кустурица је развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима.
У оквиру такмичарског програма ове године учествовало је седамнаест филмова младих режисера из Србије, Русије, Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине и Шпаније. Жири су чинили филмска продуценткиња и ауторка документарних филмова из Етиопије Мажида Абди, професорка Факултета драмских уметности из Београда Дивна Вуксановић и Фламинио Задра, филмски продуцент из Рима. Као и претходних година, селекторка такмичарског програма била је Дуња Кустурица.
У оквиру програма „Савремене тенденције“ приказани су неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљени њихови аутори – гости фестивала, који су након пројекција својих остварења одржали радионице. У шест фестивалских дана приказани су филмови: Читај ми са усана Жака Одијара (добитник „Златне палме“), Благо Корнелија Порумбоја (добитник награде „Известан таленат“), Прича над причама Матеа Гаронеа, Бланка Кокија Хасеија (победник Венецијанског филмског фестивала).
У оквиру фестивала одржана је и посебна програмска целина „Деколонизација филма“ са филмовима који доводе у питање доминантне наративе о односу израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном контексту, као и оне о класним односима унутар западних друштава. Приказани су документарни филмови Јорана Хуга Олсона О насиљу, Кристофа Купелина Капетан Томас Санкара и Немачка младост Жана Габријела Периоа.

КустурицаРЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА У оквиру ретроспективе великана посебан сегмент посвећен је немачком продуценту Карлу Баумгартнеру у оквиру кога је Емир Кустурица представио свој рад са овим истакнутим филмским продуцентом и одржао предавање о чехословачком редитељу Франтишеку Влачилу.
За све госте и учеснике био је предвиђен и богат вечерњи музички програм. За одлично расположење побринули су се српски рок састави „Партибрејкерси“ и „Коља и Гробовласници“, молдавски трубач Адам Стинга и јерменска реге група „Реинкарнејшн“.
„Газпром њефт“ подржава и друге пројекте из области културе у Србији, између осталих и „Бољшој фестивал“, фестивал класичне музике који се три године узастопно одржава на Мећавнику. Фестивал на коме се промовишу млади музички таленти из Србије, Русије и Републике Српске основао је Емир Кустурица са циљем јачања културних веза Србије и Русије. На прошлогодишњем „Бољшој фестивалу“ наступали су неки од најзначајнијих музичара савремене класичне сцене попут пијаниста Јурија Розума, Дениса Мацујева и виолинисте Немање Радуловића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *