Албанија и Косово извор џихадиста

dzihadisti 660 x 330Међу џихадистима који одлазе у Сирију око 1000 их је из Албаније и око 900 са Косова

Џихадистичка острашћеност међу становништвом албанског говорног подручја све више изазива забринутост европских и америчких антитерористичких служби, а мреже албанских џихадиста регрутују следбенике међу албанском дијаспором у Европи, укључујући и Италију, преноси торински лист „Стампа”.

У том контексту, Косово у Европи има највиши број бораца који ратују у Сирији пропорционално броју становника, док џихадисти албанског порекла заузимају високе положаје међу исламистичким милицијама, истиче италијански лист.

Корени овог проблема потичу из 1990-их година прошлог века, када је Балкан постао погодно тло за освајања и ширење вехабизма.

Иако су првобитно стигли да би пружали хуманитарну помоћ у конфликтима тог доба, саудијске, кувајтске и установе других заливских земаља створиле су мрежу џамија и центара за верске студије чији је прави циљ био ширење милитантне интерпретације ислама међу локалним становништвом, наводи „Стампа”.

То је наишло на добар пријем међу најмлађима, погођенима сиромаштвом и незапосленошћу, који су привучени снажном поруком вехабизма.

Нова генерација балканских имама формирана је захваљујући, између осталог, и великодушним стипендијама фундаменталистичких школа на арапском полуострву и они су по повратку кући у многобројним новоизграђеним џамијама (100 их је изграђено на Косову за само 10 година) почели да шире отров џихадизма.

Двадесетак година касније, производ свега овога је мобилизација џихадиста који одлазе у Сирију, при чему бораца албанског порекла тамо има око 1.000. Са Косова је око 900 бораца, показују подаци италијанских обавештајних служби и Кфора.

Њихове мреже су софистициране и често испреплетане са моћним локалним криминалом, тако да су добро наоружане и финансиране. Међу европским земљама, посебно до Италије, директно стижу џихадисти том балканском рутом.

Радикални албански имами често долазе у џамије у Италији и ту шире своје идеје и међу најактивнијима су који врше регрутацију бораца за Сирију и ИД, пише „Стампа”.

Италијанске антитерористичке снаге пажљиво прате балканске фундаменталисте, свесне колико они могу бити опасни. „Стампа” преноси и упозорење италијанских власти да је све отишло толико далеко да постоји страховање да је Албанија постала оно што је Белгија за Француску – упориште које пружа логистику и базу одакле се планирају напади. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *