Ухапшено 79, бивши министар, два помоћника, штета 100 милиона евра

Stefanovic 660 x 330Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да jе у наjопшежниjоj акциjи у борби против корупциjе ухапшено 79 особа међу коjима су и бивши министар Слободан Mилосављевић, два помоћника министра, директори jавних предузећа, бизнисмени, а штета износи више од 100 милиона евра.

“Mеђу ухапшенима jе jедан бивши министар, два некадашња помоћника министра, више председника општина, директора jавних предузећа, бизнисмена”, рекао jе Стефановић.

Стефановић jе на конференциjи за новинаре рекао да су истраге вођене од 2004. године до данас, да ће акциjа бити настављена и да нико неће бити поштеђен.

За jош пет лица се трага, додао jе Стефановић и прецизирао да су ухапшени због корупциjе у 20 различитих случаjева.

У последњих годину дана обављен jе навjећи део посла, прецизирао jе Стефановић и додао да су наjвеће злоупотребе биле у вези малверзациjа са грађевинским земљиштем.

“Tо су буквално милионске цифре у еврима и ту смо имали наjвише остећене буџете. Свако од  коруптивних дела штетно jе иако нису jеднаке штете у смислу новчаног износа, али су у смислу друштвене опасности jеднако проблематична та дела”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе такође рекао да ће у редовном поступку против jош 39 лица бити поднете кривичне приjаве.

Стефановић jе нагласио да су акциjе спроведене у циљу спречавања финансиjског криминала и корупциjе, као и злоупотреба у државним органима, а да jе против ухапшених поднето и више кривичних приjава због основане сумње да су од 2004. до данас починили више кривичних дела.

Реч jе о кривичним делима прања новца, злоупотреба положаjа, фалсификовања исправа, фалсификовања службених исправа, навођења на оверавање неистинитог садржаjа, примања мита, несавесног рада у служби и злоупотреба у процедури jавних набавки.

Чињењем тих дела нанета jе штета од 7,8 милиjради динара, односно 100 миолиона евра буџетима Србиjе и AП Воjводине, Граду Београду, Железари Смедерово, Републичкоj дирекциjи за имовину, Дунав осигурању, Mинистарству пољопривреде, Aгенциjи за борбу против корупциjе и другим органима.

Према речима министра, jедан од наjважниjих циљева владе jе борба против корупциjе, у чему се неће стати и неће бити поштеђених.

“Jавност може да очекуjе да полициjа настави интензивно да ради на расветљаваjу случаjева и неће дозволити да се било ко извуче”, рекао jе Стефановић.

Наjвећи део терета поднеле су криминиалистичка полициjа и београдска полициjа, а са тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих слуцаjева у претнодним месецима, додао jе министар.

Стефановић jе рекао да jе реч о врло чврстим доказима.

Истраге су вођене у различитим периодима, али финализациjа jе обављена  последњих годину дана.

“У последњих годину дана смо за сва дела прикупљали финалне доказе и наjвећи део посла jе тада урађен”, рекао jе министар.

2 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Милионске цифре? ALLRIGHT, зашто се чекало толико дуго а знало се још доксте били Радикали
    па нови СНС са СПС? Једни ослобођени због застрелости, или судско одувлачење и намештаљке ко зна?? Велики је то број дали имамо довољно судија и судница или ће ова фарса застари, навикли смо на те намештаљке. Где вам је Ђелић и његов теткин кауч а о Димкићу и Г 17 шта да кажемо а онај што засади виноград на Фрушкој Гори, а Фиделинка Боже што ја то спомињем кад нам Кирби рече што Америка очекује од својих ПРИЈАТЕЉА за Божић се жели све најбоље а ми добисмо ШАМАР. О томе Вучић, Томислав и Дачић морају
    брзо одлуко донети време истиче!!!

  2. Od Koštunice pa do danas uglavnom su jedni te isti ljudi na vlasti ili su preobraćeni simpaziteri vladajuće stranke.Građane ste strpali u torove rijaliti programa, i o vama nema nikoga da piše argumentima kritički, jer ste vi prosto savršenstvo, samo još da uđete u uđbenike i istoriju.Sve je više mimikrije, ali se vi ne stidite ničega.Da li vam narod veruje, uskoro će te videti na izborima ukoliko ih bude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *